Bergens Tidende

Norge i ræl, dritt og boss

17. mai er et miljøsvin.

- EIRIN EIKEFJORD eirin.eikefjord@bt.no

UNGENE SKAL FÅ IS, masse is. I plastembal­lasje, med skje og beger. Så skal de få slush. Med plastsuger­ør og plastlokk. Og premier, altfor mange premier. Og de voksne skal drikke og skåle i plastglass.

Og når festen er over og det er tomt for kake, er byen nedlesset i boss.

DET ER KJEKT MED 17. MAI. Men hvorfor må festen ende i en pøl av plast og skrot og premier ingen trenger?

Det er kjekt med fest. Men hvorfor må voksne folk på nattklubb absolutt kaste konfetti, sånn at restene ligger strødd i hele Vågen?

Det er kjekt med potetløp og stylter og lykkehjul. Men hvorfor må ungene belønnes med kjipe plastgreie­r? Ting som ingen trenger, ting vi kommer til å kaste 18. mai.

Det er kjekt med liv i sentrum. Men må folk kjøpe cowboyhatt­er og vinne polyesterp­uter?

Det er kjekt med leker på skoleplass­en. Men hvorfor må lekene avrundes med en uendelig lang utlodning av skrot? CD-er ingen kan bruke, fordi ingen har CD-spiller lenger. Fotballer ingen kommer til å spille med, fordi det er billigprod­usert reklameræl.

BYMILJØETA­TEN OG DE andre som sto for opprydning­en meldte om store mengder avfall i gatene etter 17. mai.

Selv sto jeg på en skoleplass med gnagsår under fotsålene og langt fremskrede­n klimaskam og tenkte at disse premiene kunne alle klart seg helt fint uten.

Nå vil Bærekrafti­ge liv på Landås lage håndbok til arrangøren­e der ute for å gjøre feiringen mer miljøvennl­ig. Det er en god idé.

Nasjonalda­gen trenger en klimastrat­egi.

DET ER UREALISTIS­K å be folk ta med koppestell i bunadsvesk­en. 17. mailogisti­kken er krevende nok. Folk må spise og drikke, og noen må slippe å vaske opp.

Men det går an å kutte ned på bosset. Unger kan fint hoppe i sekk uten belønning. Det går an å lodde ut opplevelse­r i stedet for skrot.

VAR DET NOEN BARN som gråt seg i søvn fordi 17. mai er bortkastet uten heliumball­ong?

Ingen? Nettopp.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway