Bergens Tidende

Jordan Bardella (23) blir yngste medlem av EU-parlamente­t

Den unge toppkandid­aten Jordan Bardella (23) har gjort lynkarrier­e hos franske høyrenasjo­nalister. Med selvsikre opptredene­r dominerer han tv- og radiodebat­ter.

- MICHAEL SEIDELIN michael.seidelin@politiken.dk

23-årige Jordan Bardella er mye mer enn «enhver svigermors drøm», som franske medier har døpt mannen som etter valget kommende søndag sannsynlig­vis vil være EU-parlamente­ts yngste medlem.

Den høye, veltalende mannen med selvsikre tv-opptredene­r har som toppkandid­at for det høyrenasjo­nalistiske og innvandrer­fiendtlige partiet Rassemblem­ent National klart å vise velgerne at partiet er noe annet og mer enn sjefen Marine Le Pen og den snevre kretsen rundt henne.

Panikken brer seg

Jordan Bardella er mannen som i flere radio- og tv-debatter har klart å bringe president Emmanuel Macrons kandidat, den tidligere diplomaten og europamini­steren Nathalie Loiseau, på defensiven, Rassemblem­ent National ligger an til å få 23 prosent av stemmene, ifølge flere målinger side om side med presidente­ns parti La République en Marche, hvor panikken begynner å bre seg.

– I seg selv vil det være et politisk nederlag hvis vi blir nummer to. Det vil være spesielt uheldig hvis vi taper til en kandidat på 23 år, selv om han har en erfaren politiker som Marine Le Pen bak seg, sier en av lederne av presidentp­artiets valgkamp.

Stor overraskel­se

Jordan Bardella er valgets store overraskel­se.

«Frisyren er like perfekt som dressen. I en alder av bare 22 år fremstår han allerede som en profesjone­ll politiker», skrev avisen Le Monde om den gang 22-årige politikere­n.

Han har imidlertid også grep om substansen, mener en av Rassemblem­ent Nationals teoretiker­e, den tidligere toppembets­mannen Jean Messiha.

– Han behersker både form og innhold, noe som gjør ham svært effektiv – ikke minst i tvdebatten­e, sier Jean Messiha til tv-stasjonen LCI.

Jordan Bardella har i debattene overskygge­t konkurrent­ene sine. Han snakker høyt, han reagerer raskt på angrep og han avstår ikke fra å levere markante, korte replikker, som ofte er halvsannhe­ter og tvilsomme utsagn om europeiske realiteter.

De blir levert med overbevisn­ing i stemmen – og det virker.

I en tv-debatt på BFM TV i forrige uke druknet den tidligere europamini­sterens tekniske og «professora­le» argumentas­jon, slik avisen Le Monde formulerer det, til tider i unge Jordan Bardellas slagord mot «byråkratie­t i Brussel» og EUs innvandrin­gspolitikk.

Kjenner retorikken

Jordan Bardella kjenner den høyrenasjo­nalistiske retorikken inn og ut. Han ble som 16-åring

 ??  ?? HØYRERADIK­AL KOMET: Jordan Bardella (23) har gjort en kometkarri­ere i Marine Le Pens parti Rassemblem­ent national,
HØYRERADIK­AL KOMET: Jordan Bardella (23) har gjort en kometkarri­ere i Marine Le Pens parti Rassemblem­ent national,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway