Bergens Tidende

Filip Ingebrigts­en presser Jakob til å sette et tøft mål

Jakob Ingebrigts­en presser sitt eget rekordmål for sesongen på 1500 meter. Broren Filip har skylden. Går alt som planlagt, stiller alle tre i Bergen onsdag.

- EGIL Ø. NÆRLAND sport@bt.no

– Jeg kan ikke forbedre meg ni sekunder hver sesong, det er umulig, sier Jakob Ingebrigts­en overfor Aftenblade­t. Han startet med 3.39,92 i fjor vinter og endte på 3.31,18 i juli i Monaco. Et jafs ingen, absolutt ingen, trodde var mulig.

Intern prestisje

Jakob og Filip er sterkere og bedre løpere enn i fjor. De går inn i VM-sesongen uten frykt og med stor tro på resultater i verdenstop­pen, men på dette nivået skal alt klaffe for å oppnå nye forbedring­er.

– Planen var å senke persen med et halvt sekund i år, ned på 3.30-tallet, men nå går det rykter om at Filip sier han skal forbedre seg. Da bryter han 3.30-grensen og blir først til å se 20-tallet. Det tenner meg, jeg vil slå ham, fastslår 18-åringen.

Sammen med Henrik som sliter med en betennelse i hoften og holder igjen for tiden, har han akkurat gjennomfør­t 12 x 400 meter på Sandnes stadion og deretter 8 x 200 meter.

Eldstebror Kristoffer har fungert som hare på sykkel og er sliten. Jakob går rett i hvilemodus. Snakker uanfektet om kommende sesong.

Idrettsfor­sker og aktet mellomdist­anseløper på 60- og 70-tallet, Leif Inge Tjelta, rister på hodet, er stum. Han har testet Jakob, Filip og Henrik i årevis. Alle er unike, Jakob skiller seg ut.

– Her gjennomfør­er han 12 runder på 61 sekunder per 400 meter. Det tilsvarer 12.42 på 5000 meter og 7.37 på 3000 meter. Selv om han løper dette som intervall, er det usannsynli­g fort, sier Tjelta til Aftenblade­t.

– Jeg er godt forberedt. Vi har gjort alt vi har planlagt. Jeg har ikke stått over en eneste trening siden jeg var syk i oktober i fjor.

– Jeg er sterkere enn noen gang, forteller Jakob.

Både ham, Filip og Henrik droppet det årlige løpet i Palo Alto 2. mai, og utsatte sesongstar­ten til Trond Mohn Games på Fana stadion i Bergen.

Beste oppkjøring i USA

– Det var et godt valg. Vi gjennomfør­te en hel måned høydetreni­ng i Flagstaff. Da unngikk vi fire, fem dager avbrekk og har bedre grunnlag enn noen gang, forteller Jakob.

Om ikke noe uforutsett inntreffer, løper han 1500 meter på Fana stadion, mens Filip løper 3000 meter. Det samme gjør Henrik viss han kjenner mindre smerter i en betent hofte.

Skal toppe et unikt år

Nå skal de toppe et unikt 2018. Titler og medaljer i fleng for Jakob, Filip og Henrik.

En kort repetisjon: Jakob vant EM-gull senior på

1500 meter og 5000 meter, han vant EM-gull terreng U20 individuel­t og lag. Han vant sølv og bronse under VM U20.

Filip vant EM-gull terreng senior, den første norske vinner noensinne.

Henrik vant EM-sølv på 5000 meter.

Tidsmessig toppet Filip og Jakob med fartsfeste­n i Monaco

20. juli der Filip var to hundredele­r fra å bryte 3.30-grensen og noterte 3.30,01, mens da

17-årige Jakob sensasjone­lt løp

3.31,18.

Begge under eldstrebro­r Henriks utrolig sterke, norske rekord 3.31,46.

Nummer tre og fire i Monaco, nummer tre og fire i verden. Jakob startet 2018 med 3.39,92 som pers og løp seg ned ufattelige

8,74 sekund.

– Hva med treningsop­plegget, har dere gjort endringer?

– Vi har gjort det som har funket tidligere bare på et høyere nivå, alt går fortere. Men vi er kommet til et nivå der det ikke er så mye mer hente på enkelte ting, derfor må vi gjøre ting litt annerledes fremover for å bli enda bedre.

– Vi skal fortsette med det vi har gjort, men det er alltid mulig å finne noen områder der nivået kan bli høyere, forklarer Jakob.

Jakob Ingebrigts­en kom hjem fra USA og gikk rett til prøver og eksamener ved Sandnes videregåen­de. Russefeiri­ng smiler han bare av. Han syns ikke noe om det, dessuten rimer det dårlig med toppidrett for løperfenom­enet.

Han gjennomfør­er eksamen tirsdagen før og torsdagen etter Trond Mohn Games i Bergen, samt 29. mai. 4. juni får han vite om siste eksamen faller på

13. juni, samme dag som Bislett Games.

Henrik Ingebrigts­en sliter med vondter etter muskeloper­asjonen i Finland for snart to år siden. Han får ikke trent fart som han ønsker.

– Litt krise, men jeg har ikke slått fra meg å delta i Bergen, sier Henrik til Aftenblade­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway