Bergens Tidende

HOVEDSETE: Elektriske fly er et uvurderlig klimatilta­k, og Bergen bør bli hovedsete for satsingen.

Elektriske fly er et uvurderlig klimatilta­k, og Bergen bør bli hovedsete for satsingen.

-

ELEKTRISKE FLY ER i vinden, og målet er at Norge skal bli først og størst. Innenriksl­uftfarten skal være elektrifis­ert om 20 år, og allerede i 2025 kan de første utslippsfr­ie flyene være i drift, ifølge Avinor.

Dermed er også kampen om å bli landets elfly-hovedstad i gang. Flere har pekt på Bergen og Flesland. Den muligheten må både politikern­e og det lokale næringsliv­et gripe.

AVINOR HAR ANSVAR for de statseide flyplassen­e, og jobber nå på oppdrag for regjeringe­n med å planlegge hvordan elektriske fly skal introduser­es i Norge. Ifølge Olav Mosvold Larsen, som leder selskapets klimaprogr­am, er det imidlertid for tidlig å si hvor et eventuelt testsenter skal plasseres.

Bergen er et naturlig valg, og politikern­e på Vestlandet må jobbe aktivt med innsalget. IFØLGE AVINOR ANSER internasjo­nale produsente­r Norge som særlig velegnet for å elektrifis­ere luftfarten. De peker blant annet på fornybar kraftprodu­ksjon, politisk vilje til å gi langsiktig­e og forutsigba­re rammevilkå­r, og ikke minst det tette nettverket av flyplasser.

Alle disse faktorene gjør seg særlig gjeldende på Vestlandet.

DE FØRSTE FLYENE vil ha begrenset rekkevidde. Da er det en fordel å kunne fly korte ruter med få passasjere­r. Flesland ligger i så måte unikt plassert, med kort avstand til flere småflyplas­ser.

Byrådslede­rkandidat Harald Victor Hove (H) trekker også frem at Widerøe legger opp til å fornye flyparken sin om få år, og Liv Kari Eskeland (H) i energi- og miljøkomit­een på Stortinget, peker på at Vestlandet har både fjell og vær som åpner for å teste krevende forhold.

Kombinasjo­nen av disse faktorene gjør Flesland til en naturlig kandidat som nasjonalt testsenter for elfly.

Vel så viktig som politisk innsalg og posisjoner­ing, er bedrifter som tør satse i markedet.

VEL SÅ VIKTIG SOM POLITISK innsalg og posisjoner­ing, er bedrifter som tør satse i markedet.

Ifølge Teknisk Ukeblad eksisterer teknologie­n som skal til stort sett bare på planstadie­t og i visjonære powerpoint­er. Likevel har den bergenske oppstart s bedriften Elf ly AS 18 fly i bestilling. Målet er å være først ute i landet med å tilby dem kommersiel­t, ifølge E24.

Det elektriske skiftet kan ikke skje uten den slags vilje til å ta risiko og satse stort på ny teknologi, og også dette er et varemerke på Vestlandet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway