Bergens Tidende

Foreldre advarer mot ny mobbe-app

En ny app koblet til Snapchat spres nå i rekordfart. Barn sjikaneres via anonyme meldinger, advarer foreldre. – Slett appen, anbefaler Barnevakte­n.

- CATHRINE KRANE HANSEN cathrine.hansen@bt.no foto ØRJAN DEISZ

Via den nye appen Yolo kan man stille anonyme spørsmål på Snapchat. Men anonyme meldinger gir større rom for mobbing. Det har elever på Kirkevoll skole i Bergen allerede erfart.

Blant andre har datteren til Veslemøy Tvedt Fredriksen blitt utsatt for drittsleng­ing via appen.

– Det er lagt ut flere kommentare­r med sjikaneren­de innhold. Selv om datteren vår ikke har lastet ned appen, blir meldingene spredd via Snapchat. Og hun er ikke alene om å bli utsatt for dette. Yolo er den hurtigst voksende appen nå, den sprer seg som ild i tørt gress. Dette er noe foreldre og skoleledel­se bør være obs på, sier Fredriksen.

Koblet til Snapchat

Hun er glad for at skolen reagerte med en gang foreldrene videresend­te innholdet.

– Kirkevoll har i lengre tid jobbet aktivt mot mobbing. Både skoleledel­sen og kontaktlær­er tok dette på alvor. Vi ønsker ikke at noen av barna våre skal bidra til mobbing, og ønsker selvsagt heller ikke at de skal bli utsatt for mobbing av noe slag.

Appen Yolo ble lansert for få uker siden og er allerede blitt en farsott i flere land. Tanken er at man skal kunne spørre noen anonymt, og for eksempel skrive: Så fin du er på håret. Hvor har du klippet deg?

For å bruke Yolo må man ha en Snapchat-konto. Utviklerne av Yolo påpeker at appen ikke er beregnet for barn under 13 år.

Men foreldre til 12-åringer på Kirkevoll skole har fått høre at «alle har den».

Blant dem er også Lene Thomren Steensen.

Arena for mobbere

– Jeg pleier å få se min sønns «snap story». Da jeg så det som hadde kommet via Yolo, var det flere ting jeg reagerte på. Han slettet selv appen da han så alt det stygge som ble skrevet, sier hun.

Det er viktig at foreldre, i tillegg til skolen, snakker med barna om hva som greit og ikke. Spesielt hvis de selv ikke bruker sosiale medier og apper som utvikles for unge, påpeker Fredriksen.

– For såkalte «nettmobber­e»

er Yolo en super arena, sier Steensen.

Stadig nye «mobbeapper»

28 prosent av barn og unge har opplevd at noen har vært slemme eller mobbet dem på nett, spill eller mobil, ifølge Bufdir.

Barne-, ungdoms- og familiedir­ektoratet lanserer nå den nye læringsres­sursen «Jeg vet», som skal forebygge overgrep og mobbing blant barn.

I 2017 skrev BT om appen Sarahah, som skapte liknende situasjone­r. Det samme har Piksa. Andre apper som er blitt brukt til mobbing er Jodel, Ask.fm, Polly. fun og Kiwi – Q & A.

«Disse appene kommer til overflaten nesten like fort som oppmerksom­heten omkring disse forsvinner. Det gjør det utfordrend­e for voksne å henge med når stadig nye apper dukker opp», står det i en artikkel Barnevakte­n nylig publiserte om Yolo.

Daglig leder i Barnevakte­n, Leif Gunnar Vestbøstad Vik, fraråder Yolo.

– Denne appen er en tilleggsap­plikasjon som bare kan brukes sammen med Snapchat på telefoner med IOS-system. Den gjør det nå mulig for brukere av Snapchat å kommuniser­e anonymt, sier Vik.

– Ikke tillat Yolo

Barnevakte­n har så langt bare registrert en bekymrings­melding fra et elevombud på Sørlandet. Men advarer likevel mot den.

Straks man kan være anonym, gir det mer mulighet for mobbing, mener Vik.

– Når man ikke vet hvem man snakker med, er det risiko for utfordring­er. Det skaper usikkerhet å få anonyme meldinger, og man kan aldri vite hvordan budskapet oppfattes. Mobbing eskalerer mye fortere og det blir lettere å spre løgner. Yolo er den hurtigst voksende appen nå, den sprer seg som ild i tørt gress. Dette er noe foreldre og skoleledel­se bør være obs på.

Veslemøy Tvedt Fredriksen Foreldre bør ikke tillate barna sine å laste ned Yolo-appen. Og de som har den bør slette den. Leif Gunnar Vestbøstad Vik, daglig leder i Barnevakte­n

Barnevakte­n anbefaler på generelt grunnlag ikke å bruke apper der en kan være anonym.

– Foreldre bør derfor ikke tillate barna sine å laste ned Yoloappen. Og de som har den bør slette den, sier Vik.

– Langt over streken

Yolo står for «you only live once».

Mobbeombud i Hordaland, Mari-Kristine Morberg, vet at mobbing kan gjøre livet svært vanskelig for barn og unge.

– Ut fra det jeg har lest om appen, skjønner jeg at barn synes den er gøy. Men den gir helt klart mulighet for spørsmål som går langt over streken, sier Morberg.

Hun får primært henvendels­er om ting som ikke blir løst på skolene, og har ennå ikke mottatt noe angående den nye Yolo-appen.

– Det er nesten alltid et digitalt element i sakene jeg får inn. Jeg får også henvendels­er om anonyme apper, men de fleste er via vanlige apper, sosiale medier og spill.

Mange mener mobbing rammer verre når man kjenner mobberen, påpeker Morberg.

«Identitete­n blir avslørt»

– Jeg synes mange barn tåler for mye digital hets, de sier også selv at de må tåle mer på nett. Men noen barn forteller at det er det fysiske møtet, med blikk eller rygger som snur seg, som gjør vondest.

Yolo er skapt av Popshow Inc. Dette er et fransk selskap som tidligere har laget en app for reaksjoner på morsomme videoer.

Yolo er for «positive feedback only». «Hvis du sender sjikaneren­de meldinger til brukere, vil identitete­n din bli avslørt», heter det i beskrivels­en av appen (vår oversettel­se).

BT har ikke fått kontakt med selskapet.

 ??  ?? VÆR OBS: Veslemøy Tvedt Fredriksen (til v.) og Lene Thomren Steensen advarer mot appen Yolo. Via den spres meldinger anonymt på Snapchat, og det kan lett føre til mobbing. – Dette er noe foreldre og skoleledel­se bør være obs på, sier Fredriksen
VÆR OBS: Veslemøy Tvedt Fredriksen (til v.) og Lene Thomren Steensen advarer mot appen Yolo. Via den spres meldinger anonymt på Snapchat, og det kan lett føre til mobbing. – Dette er noe foreldre og skoleledel­se bør være obs på, sier Fredriksen
 ??  ?? NY FARSOTT: Denne type meldinger, sendt fra Yolo, har versert mellom elever på Kirkevoll skole.
NY FARSOTT: Denne type meldinger, sendt fra Yolo, har versert mellom elever på Kirkevoll skole.
 ??  ??
 ??  ?? ANONYMT: Straks man kan være anonym, gir det mer mulighet for mobbing, mener daglig leder i Barnevakte­n,
ANONYMT: Straks man kan være anonym, gir det mer mulighet for mobbing, mener daglig leder i Barnevakte­n,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway