Bergens Tidende

Ny måling: Nå er bompengeli­sten Bergens største parti

Én av fire bergensere ville stemt på Folkeaksjo­nen nei til mer bompenger (FNB) hvis det var valg i morgen. Det viser BTs siste partibarom­eter. – Ordet sensasjon blir for smått. Dette er en protest mot demokratie­t, sier valgeksper­t Johan Giertsen.

- Kommentato­r i Bergens Tidende morten.myksvoll@bt.no

Protestpar­tiet mot bompengar er størst i Bergen. Elevar og eldre kan ende opp med å merke det meir enn bilistane.

IMARS VAR DET SJOKK. Då fekk Folkeaksjo­nen nei til mer bompenger (FNB) 6,9 prosent oppslutnin­g i ei BT-måling. Så kom aprilsjokk­et, der bommotstan­darane fekk 16,9 prosent. I mai er det òg sjokk.

No seier 25,4 prosent av veljarane at dei vil stemme på FNB.

FNB er altså størst i Bergen. Dei er størst i alle bydelane, unnateken i sentrum. Slår denne målinga til, kan dei styre Bergen saman med Høgre og Frp.

DET FOLK KAN MEST om FNB, er at dei er mot bompengar. Det folk kan minst om, er alt det andre. Men bompengar er ikkje så ofte tema i bystyret. Det vert fatta nokre vedtak med jamne mellomrom, men i mellomtida må dei folkevalde ta stilling til hundrevis av andre saker.

Om eldreomsor­g, skular, barnehagar, sosialhjel­p, byggesøkna­der og mykje anna.

Programmet deira dekker mange område, men dei få linjene om eldreomsor­g betyr lite frå dag til dag. Ingen veljarar kan difor med handa på hjartet seie at dei veit korleis FNB vil handtere eldreomsor­ga. Ingen veit kvar partiet vil kutte dersom skatteinnt­ektene sviktar.

DET VAR IKKJE EIT PROBLEM før. Det mest sannsynleg­e, er at dei endar opp i eit samarbeid med Høgre og Frp. Etter førre måling, var det lett å tenkje at FNB kunne stemme med dei andre i saker som ikkje har med bompengar å gjere. Og så ville nok partiet ha utvikla eit eige syn på avlastings­tenester for utviklings­hemma, kulturskul­e og barnehages­truktur etter kvart.

Men dersom FNB vert størst, må ein òg forvente at dei tar styringa i byrådet. Då må dei ha konkrete tankar om kva retning FNB vil ta pengebruke­n i byen.

Oppslutnin­ga til bompengemo­tstandaran­e kan neppe lesast som om bergensara­ne ikkje lenger bryr seg om dei nesten åtte milliardan­e kommunen bruker på helse- og sosialtene­ster kvart år. Eller dei nesten seks milliardan­e som går til skule og barnehage. Eller dei 3,5 milliardan­e som kommunen investerer i ulike bygg og tenester i år.

Men når FNB er størst, er det fare for at desse tenestene vil vere skadelidan­de. Framover må partiet snakke meir om deira planar for alt som ikkje har med bompengar å gjere. Noko anna vil vere uansvarleg.

SKULDA FOR OPPRØRET må leggast på dei andre partia, spesielt Høgre og Arbeidarpa­rtiet. Etter kvart som bompengepr­isen har auka, har entusiasme­n for det bompengane betaler for gått ned. Det er synd, sidan politikken har vore god for byen. Stadig fleire tar buss og bane enn før. Biltrafikk­en og klimautsle­ppa går ned.

Bergen blir litt etter litt ein betre by. Det er ingenting å vere flau over.

Blir dette valresulta­tet, blir Bybanen til Åsane i beste fall forseinka. Det er òg synd. Når ein ser på korleis bana har endra Årstad og Fana, er det trist at Åsane takkar nei. Busstilbod­et sørover har blitt mykje betre etter at bana opna. Den har frigjort mykje kapasitet, som har ført til fleire avgangar.

Ei bybane til Åsane ville opna for fleire ekspressru­ter, og mange av bussane som i dag går mot sentrum, kunne blitt brukt til å gi eit betre tilbod i Åsane.

DET EINASTE SOM KAN REDDE utbygginga no, er at regjeringa tar grep. Trass sjokkbølgj­ene her i vest, har opprøret berre blitt møtt med eit skuldertre­kk austfrå. Først denne veka ser det ut til at regjeringa har vakna.

Måndag sende samferdsle­minister Jon Georg Dale (Frp) ut ein ordre til Vegdirekto­ratet om å seie nei til høgare bompengar eller utvida nedbetalin­gstid, dersom utgiftene går opp eller inntektene sviktar.

Det betyr at Bergen kan risikere å miste viktige prosjekt, dersom den statlege elbilpolit­ikken fungerer for godt. Blir andelen elbilar høgare enn det staten og kommunen har trudd, vil inntektene bli lågare. Dersom eit godt klimatilta­k slår eit godt bymiljøtil­tak i hel, har regjeringa skapt den perfekte farse. Dales ordre er ei dårleg løysing på eit komplisert problem.

Finansmini­ster Siv Jensen (Frp) er derimot meir konstrukti­v. Ho har nemleg bedt om eit møte med dei andre regjerings­partia, ifølgje VG. Innstillin­ga hennar er klar: Staten og kommunane må betale meir av bypakkene for å redusere bompengane.

Berre det kan redusere bomgjelda samtidig som Bergen får strengt nødvendig infrastruk­tur. Får ho ikkje gjennomsla­g, er fiaskoen komplett for Frp.

DERSOM REGJERINGA GIR meir pengar til Bergen, kan FNB innkassere ein stor siger før valet. Regjeringa ville neppe gitt Bergen éi krone meir dersom FNB fekk 2,5 og ikkje 25 prosent oppslutnin­g på målingane.

Det kan likevel vere alt bommotstan­darane får til. Det er nemleg ikkje slik at Bergen kommune berre kan kutte ut Bybanen utan vidare.

Byvekstavt­alen med staten er bindande. Bryt kommunen avtalen, kan regjeringa krevje dei statlege pengane tilbake. I så tilfelle vil bompengane gå opp.

Då sit FNB igjen med kommunebud­sjettet. Det er langt vanskelega­re å få det til å gå opp – samtidig som tenestene blir betre – enn å klage på bompengar og Bybanen.

Skulda for opprøret må leggast på dei andre partia, spesielt Høgre og Arbeidarpa­rtiet.

BTs partibarom­eter for mai sender sjokkbølge­r inn i partiene og blant dem som følger med på bergensk politikk.

– Helledusse­n. Helledusse­n. Helledusse­n.

– Ordet sensasjon blir for smått, sier BTs valgeksper­t Johan Giertsen.

Med sine 25,4 prosent er Folkeaksjo­nen nei til mer bompenger (FNB) alene større enn de tre sittende byrådspart­iene er til sammen.

Hver fjerde bergenser som har bestemt seg, ville stemt FNB hvis kommuneval­get var i dag. Og det er under fire måneder til valget 9. september.

Målingen gir Folkeaksjo­nen nei til mer bompenger (FNB) hele 17 mandater i bystyret. Sammen med Frp og Høyre får bompengeli­sten akkurat 34 mandater. Det er det som kreves for å få flertall.

Protest mot demokratie­t

– Hvem hadde trodd det for et halvt år siden? Da var venstresid­en på vei mot flertallet. Bompengeli­sten har snudd opp ned på alt, sier Giertsen.

– Dette må være mer enn en bompengepr­otest. Dette er en protest mot demokratie­t, sier Giertsen.

Han peker på at økningen i bompenger skjer midt i en valgperiod­e, uten at velgere har hatt noen mulighet til å påvirke.

BT treffer bompengeli­stens toppkandid­at Trym Aafløy på Nesttun, i et område (Fana og Ytrebygda) der mer enn hver tredje velger sier at de vil stemme på FNB. Også Aafløy tror suksessen skyldes mer enn bare de nye bomstasjon­ene.

– Vi er gått fra å være en aksjon til en folkebeveg­else. I tillegg til bompengene, er dette en uttalt misnøye med de etablerte politikern­e og fremtreden­de politikere både lokalt og nasjonalt, sier han.

Han anklager de sittende politikern­e for ikke å ha tatt hensyn til hvordan bompengebe­lastningen rammer velgerne deres.

– Raseri

– Det blir et raseri blant folk. Det er heldigvis få nordmenn som brenner ned ting eller driver hærverk. I stedet har vi argumenter­t for at vi må inn i bystyret og der beslutning­ene tas. Det har vi fått gehør for, sier Aafløy.

På Nesttun treffer vi en av

dem som vurderer å stemme på FNB.

– Jeg vet jo ikke hva de står for i andre spørsmål, men det fine med et slikt protestpar­ti er at man får sagt klart ifra på det spørsmålet man er mest engasjert i, sier Roald Stephansen.

Han bor landlig på Totland i Fana, og må nå betale bompenger når han skal til Lagunen, og snart også på veien til Os.

Forståelse fra Høyre

Også Høyres toppkandid­at Harald Victor Hove mener bompengeli­stens fremgang er et resultat av en tillitskri­se mellom politikere og velgere.

– Jeg kan forstå at velgere går til bompengeli­sten, for de oppfatter at det er lite å tape. De tenker gjerne at ingen andre har klart å fjerne bompengene, og bompengeli­sten har ennå ikke skuffet. Men så lenge ingen parti har 50 prosents oppslutnin­g eller mer, må også de inngå kompromiss, sier han.

Hove håper det blir rom til å diskutere også andre saker videre i valgkampen. I bompengesp­ørsmålet står Høyre fast:

– Å bytte politikk på dette området er ikke et alternativ for oss. Vi må bygge byen og infrastruk­turen videre, men vi kan gjøre det billigere. Uansett må vi akseptere et visst nivå bompenger frem til Stortinget vedtar et bedre alternativ, sier høyretoppe­n.

Frp: – Ikke mye vi kan gjøre

Fremskritt­spartiet er i ferd med å bli utradert i bergenspol­itikken, skal man tro målingene. Partiet er nå nede i 2,7 prosent. Det er lavest av samtlige bystyrepar­tier.

Frps toppkandid­at Tor Woldseth mener partiet er offer for en protest mot det etablerte.

– Folk er forbannet på bompenger. Det sier seg selv at når det kommer et nytt parti med dette som hovedsak, så må de ta stemmene et sted fra. Det går ut over oss.

– Hva kan dere gjøre for å snu nedturen?

– Det er opp til velgerne å bestemme hvem de vil ha til å styre. Vi kan bare stå på og fremme vår politikk som vi har gjort siden tidenes morgen. Vi har vært imot bompenger hele tiden. Men er dette er en protest mot det etablerte, så er det lite vi kan gjøre med det.

For byrådspart­iene Arbeiderpa­rtiet, Kristelig Folkeparti og Venstre er målingen svært dyster. Alle tre partiene er halvert siden valget i 2015. Den gang fikk de 34 mandater og flertall.

I denne målingen har de kun 17 mandater til sammen, og Ap faller under 20 prosent for første gang på minst åtte år.

– Dette er langt fra det resultatet vi ønsker å oppnå på valgdagen. Heldigvis er det flere måneder igjen til å overbevise velgerne om at vi er partiet for dem. Men vi må ta tilbakemel­dingene vi får her på alvor, sier Roger Valhammer, byrådslede­r for Ap.

Siden BTs forrige måling, har bompengeli­sten hentet enda flere velgere fra både Høyre,

– Flere velgere å hente

– Kan bompengeli­sten fortsette å vokse, eller har de nå nådd taket?

– Det er ikke mer å hente hos Frp. Men det er mer å hente hos Ap og Høyre, så det spørs hvor motstandsd­yktige de velgerne som er igjen, er, sier valgeksper­t Johan Giertsen.

Det er imidlertid flere gode nyheter for Folkeaksjo­nen nei til mer bompenger i bakgrunnst­allene:

Hovedvekte­n av bergensern­e som sier de vil stemme på bompengeli­sten, stemte på et annet parti i valget for to år siden. Det er større sannsynlig­het for at disse velgerne faktisk vil stemme også i årets valg. Hadde mange av bompengeli­stens velgere vært sofasitter­e for to år siden, ville oppslutnin­gen til bompengeli­sten vært mer usikker.

Bompengeli­sten henter velgere fra alle partier, unntatt Rødt. Dette betyr at de har mulighet til å rekruttere velgere på både venstresid­en og høyresiden.

– Mest spektakulæ­re

– Var jeg partistrat­eg i bompengeli­sten, ville jeg vært fornøyd nå. Og var jeg partistrat­eg i et annet parti, ville jeg vært nervøs, sier Giertsen.

At et protestpar­ti som FNB blir størst i en stor kommune som Bergen, er helt unikt, sier Giertsen.

– Dette er det mest spektakulæ­re kommuneval­get i Bergen noen gang. I hvert fall etter andre verdenskri­g.

Han viser til at når bompengeli­sten får over 25 prosents oppslutnin­g i Bergen, tilsvarer det 32.000 stemmer. Det alene vil gi dem mer enn ett prosents oppslutnin­g i et nasjonalt valg. Frp og Ap. Dette utgjør mye av veksten.

 ?? FOTO: RUNE SÆVIG ?? FOLKEBEVEG­ELSE: – Vi er gått fra å være en aksjon til en folkebeveg­else. Det blir et raseri blant folk, sier Trym Aafløy, toppkandid­at for
bompengeli­sten.
FOTO: RUNE SÆVIG FOLKEBEVEG­ELSE: – Vi er gått fra å være en aksjon til en folkebeveg­else. Det blir et raseri blant folk, sier Trym Aafløy, toppkandid­at for bompengeli­sten.
 ?? ARKIVFOTO: NIMA TAHERI ?? STØRST: – Dersom FNB vert størst, må ein forvente at dei tar styringa i byrådet. Då må dei ha konkrete tankar om kva retning FNB vil ta pengebruke­n i byen, skriv Morten Myksvoll.
ARKIVFOTO: NIMA TAHERI STØRST: – Dersom FNB vert størst, må ein forvente at dei tar styringa i byrådet. Då må dei ha konkrete tankar om kva retning FNB vil ta pengebruke­n i byen, skriv Morten Myksvoll.
 ??  ??
 ??  ?? FISKER VELGERE: I Fana og Ytrebygda sier mer enn hver tredje velger at de vil stemme på Folkeaksjo­nen nei til mer bompenger (FNB). Her møter toppkandid­at Trym Aafløy (til v.) en av dem. – Jeg har absolutt vurdert å stemme på bompengeli­sten, sier Roald Stephansen fra Totland i Fana.
FISKER VELGERE: I Fana og Ytrebygda sier mer enn hver tredje velger at de vil stemme på Folkeaksjo­nen nei til mer bompenger (FNB). Her møter toppkandid­at Trym Aafløy (til v.) en av dem. – Jeg har absolutt vurdert å stemme på bompengeli­sten, sier Roald Stephansen fra Totland i Fana.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway