Bergens Tidende

Brann-spillerens sterke comeback

Amer Ordagic våknet først da han fikk beskjed om å forlate Brann.

- anders pamer@bt.no Anders Pamer

HUSKER DU NÅR en ny elev begynte i klassen din etter sommerferi­en?

Omtrent slik er det hver gang Brann signerer en spiller. Amer Ordagic fikk sin ilddåp under treningsle­iren på Gran Canaria i januar i fjor. Da var han den nye gutten i klassen. Selvsagt er det sånn at det tar tid å venne seg til en ny type fotball, nye lagkamerat­er, et nytt miljø. Men de første treningene handler naturligvi­s om å gi et førsteinnt­rykk. Hva står nykommeren for? Hva kan han?

I min tid som Brann-journalist er det to førsteinnt­rykk som har fått evig liv: Seyi Olofinjana­s fenomenale økter i Vestlandsh­allen i 2003. Og Vasili Pavlovs sjokkerend­e svake inntreden i april 2013.

ORDAGIC SKUFFET. HAN var for sein. Han mistet ballen. Han ble vippet over ende av juniorer. Han hang ikke med. Og etter bare noen dager ble det hvisket på Gran Canaria, ikke minst blant Ordagics nye lagkamerat­er:

Hva i all verden var dette?

Lars Arne Nilsen var åpenbart heller ikke overbevist. For til første seriekamp var nykommeren ikke engang i troppen. Ordagic måtte siden se ytterliger­e én av de fire første seriekampe­ne fra tribunen. Det første innhoppet kom i Branns femte seriekamp for sesongen.

Det ble ikke bedre. Skader og til dels svakt spill de gangene han fikk sjansen, gjorde at Amer Ordagic ble stående med fem starter. Kun i kampen mot Start, presterte han mer enn akseptabel­t.

DA RUNE SOLTVEDT, Lars Arne Nilsen, Robert Hauge og Per-Ove Ludvigsen planla 2019-sesongen, falt øksen.

Amer Ordagic var til overs. Agenten hans, Sanel Pajic, ble informert om at Brann ikke ville stille seg i veien for en overgang dersom han klarte å finne en ny klubb til sin klient. Brann hadde allerede oppgradert troppen med signaturen til Kristoffer Løkberg.

Seinere kom også Petter Strand til Brann. Da Brann returnerte til Gran Canaria ett år etter Amer Ordagics første, famlende treninger som Brann-mann, var bosnieren fortsatt en del av troppen. Men han var omtrent så langt bak i køen som det var mulig å komme.

Som sjettevalg på den sentrale midtbanen.

MEN NÅR MAN betraktet Branns treninger, var det enkelt å se at noe hadde skjedd med Ordagic. 2019-utgaven var kvikkere. Sterkere. Løp mer. Han mistet sjelden ballen. Ordagic var en av dem som åpenbart hadde gjort et stykke arbeid i juleferien.

Inntrykket ble forsterket da han fikk spille andreomgan­gen av Branns treningska­mp mot Start. Det var Ordagic som grep fatt i kampen. Spilte seg frem til to fete sjanser. Til slutt utliknet han. Etterpå formidlet han til mediene at han ikke hadde kunnet skifte klubb ennå ettersom han ikke hadde vært 100 prosent frisk.

Amer Ordagic befant seg nå med ryggen mot veggen. Han hadde prestert svakt året i forveien. Han hadde også vært skadet. Ett helt år uten å ha bevist noe – det er lang tid i fotball.

NYERE BRANN-HISTORIE ER ikke full av eksempler på spillere som har vært i en slik situasjon og kommet styrket ut av den. Det nærmeste man kommer, er kanskje Robbie Winters. Skotten kom til Brann i 2002. Trenerne Teitur Thordarson og Tor Thodesen var sjokkerte. Winters skulle redde Brann fra nedrykk, men var ute av form. Trenerne tordnet. Winters klarte knapt å bidra.

Ikke før året etter.

Og i årene som fulgte.

For, som vi vet: Tilfeldigh­eter har en konstant plass i fotballen. Winters fikk en god vinter med trening og den tiden han behøvde. For Amer Ordagics del, var det et sammentref­f av det som for Brann var meget ulykkelige omstendigh­eter, som førte ham til Branns førsteelle­ver og gryende Lasarus-status i Bergen:

Fredrik Haugen ble lyskeskade­t og måtte ut i 1. omgang borte mot Tromsø.

Kristoffer Barmen slo opp igjen nakkeskade­n sin og måtte ut i pausen i samme kamp.

DA KOM SJETTEVALG­ET Ordagic inn. Han leverte en god omgang, men fikk likevel ikke spille i neste kamp mot Ranheim. Det gjorde derimot Kristoffer Løkberg. Først etter at trønderen presterte svakt mot gamle lagkamerat­er, var det duket for Ordagic fra start mot Stabæk.

Siden har Brann vunnet sine fotballkam­per. Med Ordagic som en slags ekstra sittende midtbanema­nn ved siden av Ruben Yttergård Jenssen. Og, for det det er verdt: Statistikk­leverandør­en Instat Scout, som Brann selv kjøper tjenester fra, mener Ordagic – ut fra objektive data – har vært Branns beste spiller i de tre kampene han har spilt.

Amer Ordagic skuffet. Han var for sein. Han mistet ballen. Han ble vippet over ende av juniorer. Han hang ikke med.

 ??  ?? AMER ORDAGIC
AMER ORDAGIC
 ?? FOTO: MARIUS SIMENSEN, BILDBYRÅN NORWAY ?? COMEBACK-KID: Amer Ordagic har reist seg som selveste Fugl Føniks. Ordagic har spilt fire Brann-kamper denne sesongen. Brann har vunnet samtlige.
FOTO: MARIUS SIMENSEN, BILDBYRÅN NORWAY COMEBACK-KID: Amer Ordagic har reist seg som selveste Fugl Føniks. Ordagic har spilt fire Brann-kamper denne sesongen. Brann har vunnet samtlige.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway