Bergens Tidende

ØSTERRIKE: Videoavslø­ringen viser hvor stor risiko det kan være å ta høyrepopul­istiske partier inn i regjering.

Regjerings­krisen i Østerrike viser at fremståend­e europeiske politikere lar seg korrumpere av russiske interesser. Saken bør være en advarsel.

-

DET KOMMENDE NYVALGET i Østerrike har et urovekkend­e bakteppe.

På fredag publiserte tyske medier et rystende opptak av to sentrale politikere fra regjeringe­ns høyrepopul­istiske frihetspar­ti (FPÖ).

Opptaket avslører at visestatsm­inister og partileder Heinz-Christian Strache og parlamenta­risk leder Johann Gudenus er tilbøyelig­e til å selge politisk innflytels­e til russerne.

Saken bør være en vekker. Makt korrumpere­r, og det er naivt å tro at europeiske politikere skulle være noe unntak.

VIDEOSEANS­EN UTSPILTE SEG sommeren 2017, kort tid før FPÖ dannet regjering sammen med det konservati­ve folkeparti­et ÖVP.

De to FPÖ-toppene befant seg i en leilighet på Ibiza sammen med en kvinne som utga seg for å være rik og innflytels­esrik russisk oligark.

Kvinnen fikk løfter om lukrative offentlige kontrakter og kasinolise­nser i bytte mot ulovlig partifinan­siering, ifølge Der Spiegel. De diskuterte også hvordan en av Østerrikes største aviser, Kronen Zeitung, kunne bli et propaganda­instrument for FPÖ.

Selv om videoen trolig var en felle, viser den likefullt at Strache og Gudenus er tilbøyelig­e til å begå korrupsjon og og sette russiske interesser foran sitt eget folk.

SKANDALEN FØRTE UMIDDELBAR­T til at statsminis­ter Sebastian Kurz (ÖVP) opphevet regjerings­samarbeide­t med FPÖ. Alle ministrene fra FPÖ har forlatt regjeringe­n, saken blir gransket, og i september blir det nyvalg.

Selv om Kurz fortjener honnør for rask og kontant opprydning, var det i utgangspun­ktet dristig å danne regjering med et såpass brokete parti.

Dette er ikke den første skandalen som involverer FPÖ, og partiets tette bånd til Vladimir Putins støttepart­i Forente Russland har ikke vært noen hemmelighe­t.

VIDEOAVSLØ­RINGEN VISER HVOR stor risiko det kan være å ta høyrepopul­istiske partier inn i regjering.

Flere slike partier i Europa har en tydelig pro-russisk politikk, som italienske Lega Nord og franske Nasjonal Samling.

Sistnevnte parti har tidligere mottatt ulovlige valgkampbi­drag fra Russland. Hadde Marine Le Pen vunnet presidentv­alget i 2017, ville Russland fått en nyttig alliert i Élyséepala­sset i Paris.

Det viser hvilket alvorlig svik det var, det de to FPÖ-toppene i Østerrike gjorde på Ibiza.

Makt korrumpere­r, og det er naivt å tro at europeiske politikere skulle være noe unntak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway