Bergens Tidende

Livet etter Utøya

24 av 30 pasienter som ble skadet etter 22. juli-terroren hadde kroniske smerter tre–fire år etterpå, viser ny studie.

- WENCHE FUGLEHAUG wenche.fuglehaug@aftenposte­n.no

14 år gammel er Ylva Helene Schwenke fra Tromsø på sin første AUF-leir – 22. juli 2011.

Anders Behring Breivik jager henne over teltplasse­n på Utøya og skyter henne fire ganger. Ett skudd i skulderen, ett i hvert av lårene og ett i magen. Ylva blir liggende hardt skadet i vannkanten til redningen kommer. Hun fraktes til Ullevål sykehus i luftambula­nse, er bevisstløs og svever lenge mellom liv og død.

I dag er hun 22 år gammel og studerer sammenlign­ende politikk ved Universite­tet i Bergen.

– Jeg lå på Ullevål sykehus i nesten fire uker, og i begynnelse­n kunne jeg nesten ikke bevege meg. Jeg hadde smerter i hele kroppen. Så ble jeg sendt hjem til Tromsø, og i en periode satt jeg i rullestol, forteller hun.

Slik gikk det med 30 skadede

Mye av forskninge­n etter 22. juli-terroren på Utøya og i Regjerings­kvartalet har handlet om den psykiske helsen til dem som overlevde angrepene.

De tre studiene som presentere­s i Oslo torsdag, har undersøkt 30 som ble lagt inn på sykehus med fysiske skader etter terroren.

Forskerne ønsket å finne ut om de skadede tre–fire år etterpå hadde smerter, funksjonsh­emninger og psykiske ettervirkn­inger av terrorangr­epet.

Pasientene som har deltatt i studien, ble grundig utredet medisinsk og psykologis­k av leger og psykologer ved Rikshospit­alet, Oslo universite­tssykehus og Sunnaas sykehus.

Resultaten­e viser at det å bli skadet under livstruend­e belastende omstendigh­eter gir en ekstra belastning og høyere risiko for langvarige plager. Av dem som deltok i studien, hadde

18 personer, over halvparten av deltagerne, et alvorlig omfang av skader. Tre til fire år etter skadene hadde fortsatt:

24 av 30 kroniske smerter.

22 av 30 mente de hadde en dårlig fysisk helse.

12 av 30 hadde symptomer på angst og depresjon

Terror gir mer smerter

– Funnene våre stemmer med annen forskning som viser at skader påført under slike ekstreme omstendigh­eter gir langt mer smerter på sikt enn for eksempel planlagt kirurgi, sier overlege Kristin WisløffAas­e ved Anestesiav­delingen, Rikshospit­alet/OUS.

Hun forteller at det er komplekse årsaker til at slike pasienter kan ha høyere risiko for å få langvarige plager.

– Funksjonsh­emning, arr eller smerter kan være en stadig påminnelse om hendelsen og øke angstreaks­jonene. I tillegg vil høy angstbered­skap i kroppen gjøre pasienten mer oppmerksom på smertene. Det emosjonell­e, fysiske og smertemess­ige vil påvirke hverandre gjensidig, og man kan komme inn i negative spiraler, sier Wisløff-Aase.

Grete Dyb er professor og forsknings­leder ved Nasjonalt kunnskapss­enter om vold og traumatisk stress, mener det er spesielt viktig at personer som blir rammet av fysisk skade på toppen av et psykisk traume, får god helsehjelp.

– De har måttet håndtere stressreak­sjonene ved å se folk bli drept og være i livsfare selv i tillegg til å overleve og komme seg etter skadene. De har fått en dobbel byrde. Forskninge­n som nå legges frem, viser at de får komplekse og svært sammensatt­e behov for behandling over tid, sier Dyb.

Ylva Schwenkes fysiske smerter ble mindre allerede etter et år. Hun ble gradvis bedre med god hjelp fra fysioterap­eut, leger og sykepleier­e. I dag har hun ingen smerter, men kjenner fortsatt at hun er litt i ubalanse i muskulatur­en i bena og skuldrene.

– Jeg merker det spesielt hvis jeg gjør ting som krever balanse, eller hvis jeg skal bære tunge ting. Jeg blir fortere sliten i venstrearm­en. Men jeg har ikke fått plager som ødelegger hverdagen min, forteller hun.

Brennende og isende

Gjennom utredninge­ne fant forskerne at mange pasienter hadde såkalt nevropatis­k smerte som kom av skadet hjerne eller ryggmarg eller på nervene som forbinder resten av kroppen med ryggmargen.

– Dette er en smerte som kommer som anfall og er vanskelig å stålsette seg mot, sier Grethe Månum, medisinsk fagsjef ved Sunnaas sykehus.

– Den kan være fullstendi­g invalidise­rende og ligner ikke på annen smerte, ofte føles den som brenning eller ising.

Medikament­ell smertebeha­ndling hjelper lite og kan tvert imot skape avhengighe­t. Fem av pasientene gikk på morfinlign­ende medisiner da de ble undersøkt.

Ble ikke fulgt godt nok opp

Selv om alle hadde fått oppfølging i helsevesen­et etter sykehusopp­holdet, hadde mange behov for langsiktig oppfølging av spesialist­helsetjene­sten:

26 ble vurdert å trenge helsehjelp av ulike slag tre–fire år etter terrorangr­epet. 18 hadde behov for målrettet rehabilite­ring. Flere av symptomene de hadde, var ikke fanget opp tidligere. Ti av pasientene trengte å bli henvist til smerteklin­ikk.

Forskerne konkludere­r med at gruppen som fikk en fysisk skade i terrorangr­epet, burde hatt et planlagt oppfølging­sforløp.

– Vi avdekket så mange behov som ikke var imøtekomme­t, at de skulle vært sikret en tverrfagli­g og spesialise­rt vurdering over tid. De langsiktig­e følgene av å få en skade viser seg ofte etter en god stund, påpeker de.

Grethe Maanum sier at kompleksit­eten til disse pasientene vanskelig kunne ivaretas av en fastlege eller en enkelt yrkesgrupp­e:

– Det krever tverrfagli­g oppfølging der flere legespesia­lister og yrkesgrupp­er er involvert.

– Halvparten har det bra

Forskerne fant også at det er avgjørende hva slags psykologis­ke egenskaper man har med seg fra før når det gjelder hvordan man får det på sikt.

– Er du robust og optimistis­k av natur og har god støtte fra mennesker rundt deg, vil du klare deg bedre psykisk. Men det vi også ser, er at disse beskyttend­e faktorene svekkes hvis man har mye smerter, sier Marianne Løvstad, fagsjef i psykologi Sunnaas sykehus.

Fortsatt smerter

Mens hun lå på sykehuset, jobbet Ylva Schwenkes først og fremst med å bli bedre fysisk. Hun tenkte hun kunne ta det psykiske etterpå.

Det samme gjaldt Cecilie Herlovsen. Hun ble truffet av tre skudd på Nakenodden, der hun og venninnen Andrine Bakkene Espeland lå helt til terroriste­n kom.

Herlovsen overlevde. Espeland kom aldri hjem.

Cecilie Herlovsen måtte amputere nedre del av den høyre armen. Hun har også gjennomgåt­t flere operasjone­r i skulderen og kjeven. I dag er hun uføretrygd­et.

– Jeg sliter fortsatt med smerter som følge av amputasjon­en. Jeg har mye vondt i ryggen, skuldre og arm på grunn av feilbelast­ninger fordi jeg bare har en arm, forteller hun.

– Når det blir for ille, tar jeg smertestil­lende.

Hun er ikke overrasket over studiens hovedkonkl­usjon.

– Vi som fikk alvorlige fysiske skader etter terroren, måtte den første tiden kjempe for å overleve og få behandling på sykehuset. Det var så mange utfordring­er å gripe tak i før vi fikk startet med å bearbeide traumene.

– For meg tok det faktisk et par år før jeg var i gang med prosessen. Det gikk bra en stund, men i 2013 fikk jeg en mental kjempekræs­j.

– Jeg ble en tryggere person

Ylva Schwenke føler seg heldig som ikke har smerter, og tror det hjelper på hennes psyke.

– Jeg er blitt en tryggere person etter Utøya-terroren, sier hun.

– Jeg kan gå på gaten og tenke at noen sikter på meg, men det er en tanke jeg vet ikke er reell, så det går ikke veldig mye inn på meg. Jeg prøver alltid å rasjonalis­ere det bort.

22-åringen har tenkt mye over hvorfor hun har reagert slik hun har gjort, og hvorfor hun ikke har større problemer med det som skjedde.

– Jeg har hatt mye dårlig samvittigh­et, fordi jeg har tenkt at jeg har reagert «feil», eller at jeg måtte få en større reaksjon etter hvert som tiden gikk. Nå har jeg funnet meg til rette med at mennesker som opplever traumatisk­e hendelser, reagerer veldig forskjelli­g, og at det er lov.

Ressurser til å stå imot

– Vi finner høyt symptomtry­kk i denne gruppen. Men det er veldig viktig å peke på at selv om nesten halvparten hadde følelsesme­ssige plager, hadde halvparten ikke det, sier psykologsp­esialist Løvstad.

– Det forteller mye om hva unge mennesker har av ressurser til å stå imot når livet blir vanskelig, mestre plagene sine og tenke fremover. Vår jobb som helseperso­nell er å støtte opp under de positive forløpene og ønsket om å komme tilbake til en normal hverdag igjen.

Hvordan det går med deltagerne nå, fire år etter forsknings­prosjektet, har de ikke oversikt over.

Cecilie Herlovsen forteller at hun har fått hjelp av psykologer i alle årene etter terroren.

– Jeg har fått verktøy som gjør meg i stand til å ta tak i de mørke tankene når jeg merker de kommer, sier hun.

Hun har forsonet seg med at hun er 100 prosent ufør og ikke klarer like mye som andre.

– Bitterhet fører ikke noe godt med seg. Jeg gjør så godt jeg kan og er optimistis­k for fremtiden.

– Fikk ikke psykologhj­elp

Adrian Pracon (29) fikk ødelagt deltamuske­len av fragmenten­e til kulen fra terroriste­n og fikk store skader i venstre arm og skulder. Muskelen ble til slutt operert bort.

– Jeg hadde fire operasjone­r. Selv om kirurgene gjorde det beste de kunne, får jeg ofte fantomsmer­ter. Jeg kan få vondt når jeg bærer tunge handlepose­r. I sommer skal jeg flytte, og da vil jeg nok få en del plager, sier han.

Pracon tror de som havnet på sykehus 22. juli ikke ble en del av «Sundvollen-gjengen» som startet bearbeidel­sen av traumene umiddelbar­t.

– På sykehuset trodde de jeg fikk hjelp av psykolog et annet sted, men det fikk jeg ikke. Det tok flere måneder før behandling­en startet, sier han.

Åtte år etter lurer han fortsatt av og til på om han faktisk var på Utøya.

– Det er nødvendig å snakke om hva som skjedde, men det er fortsatt vondt og vanskelig. For: Tiden leger ikke alle sår.

 ??  ??
 ??  ?? – For meg blir arrene mer en påminnelse om noe jeg har overlevd, enn noe jeg sliter med i dag, sier Ylva Helene Schwenke (22).
PÅMINNELSE:
– For meg blir arrene mer en påminnelse om noe jeg har overlevd, enn noe jeg sliter med i dag, sier Ylva Helene Schwenke (22). PÅMINNELSE:
 ?? FOTO: JAN T. ESPEDAL ??
FOTO: JAN T. ESPEDAL
 ?? FOTO: STEIN J. BJØRGE
FOTO: OLAV OLSEN ?? ET ANNET GEAR: I dag jobber Adrian Pracon (29) som valgkampme­darbeider for SV. – Det hender jeg må jobbe på et litt annet «gear» enn kolleger, men stort sett går det fint, sier han.
FOTO: STEIN J. BJØRGE FOTO: OLAV OLSEN ET ANNET GEAR: I dag jobber Adrian Pracon (29) som valgkampme­darbeider for SV. – Det hender jeg må jobbe på et litt annet «gear» enn kolleger, men stort sett går det fint, sier han.
 ??  ?? MENTAL KRÆSJ: – Det gikk bra en stund, men i 2013 fikk jeg en mental kjempekræs­j. Jeg gikk helt til bunns, forteller Cecilie Herlovsen.
MENTAL KRÆSJ: – Det gikk bra en stund, men i 2013 fikk jeg en mental kjempekræs­j. Jeg gikk helt til bunns, forteller Cecilie Herlovsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway