Bergens Tidende

Hvorfor er MDG så lite?

Vinteren var preget av klimaprote­ster, men den grønne, politiske bølgen har ikke kommet. Ennå.

- Politisk redaktør i Bergens Tidende froy.gudbrandse­n@bt.no

IVINTER HAR TITUSENVIS av barn og unge tatt til gatene for å få de voksne til å ta klimatruss­elen på alvor. De færreste av dem som demonstrer­te her i Bergen hadde stemmerett. De må rope for å bli hørt.

Man skulle likevel tro MDG, som har landsmøte til helgen, ville oppleve en Greta Thunberg-effekt. Unger som roper høyt har en tendens til å få det som de vil, men ingenting tyder på at foreldrene deres stormer over til miljøparti­ene. SV har vokst noe, men Venstre har krympet.

MDG har beveget seg oppover på målingene med noen desimaler. Det er ikke spesielt imponerend­e. Tenk bare på fremgangen til Rødt og Sp, for ikke å snakke om Folkeaksjo­nen mot mer bompenger.

Bølgen av klimaprote­ster har ikke blitt til en grønn politisk bølge.

HVIS MDG IKKE klarer å vokse i dette klimaet, vil de noen gang klare det? Utgangspun­ktet før høstens valg er trolig bedre enn noen gang før, av (minst) tre årsaker.

Den første og viktigste er maktposisj­onen i Oslo. Interessan­t nok ser MDG på seg selv som et ungt parti. Det er det egentlig ikke. Partiet har bare vokst fryktelig sakte. Etter 30 år har de fleste kommet seg gjennom puberteten.

MDG er i ferd med å ta steget inn i voksenlive­t først nå. Byrådsmakt­en i Oslo er en viktig del av det. Der har partiet aktivt søkt makt, og brukt den til å gjennomfør­e egen politikk, ofte etterfulgt av mye spetakkel og oppmerksom­het. Også i Trondheim har partiet vært i maktposisj­on lenge, men det kan likevel ikke sammenlikn­es med det utstilling­svinduet hovedstade­n nå fungerer som.

Politikken som byråd Lan Marie Berg har frontet i Oslo, skaper både begeistrin­g og sinne. Men nå har partiet både den synlighete­n og profilene som trengs for å vokse videre.

DEN ANDRE ÅRSAKEN til at jeg mener vekstforho­ldene for MDG er hakket bedre nå, er at politikken er blitt noe tydeligere. Da partiet gikk inn for EUs energisama­rbeid Acer, ble det bråk internt. En rekke medlemmer meldte seg ut. Slikt er alltid leit på kort sikt, men dette var klargjøren­de for hvor MDG står i det politiske landskapet. Det er nå tydeligere positivt til EU-samarbeid, med klar avstand til SV.

MDG fremstår som mer teknologio­ptimistisk enn før, noe som ikke bare har skapt harmoni internt. Målet om å redusere forbruket for å nå klimamålen­e er ikke borte, men løsningene som presentere­s handler mer enn før om næringsutv­ikling og teknologi. Fra å være et parti som virket mest opptatt av alt vi ikke skal gjøre, lykkes de bedre med å skissere en fremtid som kan friste noen.

DEN TREDJE ÅRSAKEN til at MDG kan ta en viktigere posisjon fremover, handler mindre om hva partiet har prestert selv, nemlig Venstres kollaps. Det er nok langt flere velgere å hente i de store partiene, men et Venstre på to prosent gir MDG en åpning.

De to partiene kniver, neppe helt bevisst, om plassen som det urbane, internasjo­nalt orienterte klimaparti­et i sentrum av norsk politikk. Hvem som vinner, kan avgjøre fremtiden til begge. Fortsetter Venstre med selvskadin­gen, kan MDG ta plassen.

De politiske valgene MDG har tatt i de siste par årene, gjør standpunkt­et som blokkuavhe­ngig noe mer troverdig. Dersom partiet velger å vise det mer i praksis også, kan Venstre ligge tynt an.

FOR HVOR MYE skiller egentlig de to partiene? Mye i kultur og innpakning, men stadig mindre i politikk. Det er nyanser av grønt. MDG prioritere­r miljø og klima mer rendyrket, ja. Men begge er (ganske) liberale partier, som ønsker å lette skattetryk­ket på gründere – særlig de grønne. De vil ha økt satsing på tog og fornybar energi, og de vil gradvis trappe ned petroleums­næringens gunstige ordninger. Venstres kampanje for å redde biene, med tilhørende kostymer, ser veldig MDG ut.

Foreløpig er det to grenser som skiller partiene klart fra hverandre: Sperregren­sen og Frp. Men det er langt innenfor det realistisk­e at MDG lirker seg over ved neste stortingsv­alg. Regjerings­samarbeide­t med Frp har ikke gjort underverke­r for Venstres oppslutnin­g så langt.

Utmeldinge­ne og partioverg­angene i Bergen bystyre er et av mange eksempler på at MDG har vært et umodent og uferdig parti. Mange nye folkevalgt­e, svak organisasj­on og stort meningsman­gfold har skapt problemer. Det kan ikke lenger være noen unnskyldni­ng.

Lykkes ikke MDG fremover, er det ikke værforhold­ene som er problemet.

Lykkes ikke MDG fremover, er det ikke værforhold­ene som er problemet.

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE; NTB SCANPIX ?? VENTER: Talsperson for MDG og for tiden byråd i Oslo, Arild Hermstad, venter fortsatt på den grønne bølgen. Hvis MDG ikke klarer å vokse i dette klimaet, vil de noen gang klare det? spør Frøy Gudberands­en.
FOTO: HEIKO JUNGE; NTB SCANPIX VENTER: Talsperson for MDG og for tiden byråd i Oslo, Arild Hermstad, venter fortsatt på den grønne bølgen. Hvis MDG ikke klarer å vokse i dette klimaet, vil de noen gang klare det? spør Frøy Gudberands­en.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway