Bergens Tidende

Politiet har bestemt at 17-åringen skal få hjelp til å dempe raseriet. Men gutten får ikke delta i voldsprogr­am.

- INGRID FREDRIKSEN ingrid.fredriksen@bt.no foto GEIR MARTIN STRANDE

Politiet og rettsvesen bestemmer at voldelige mindreårig­e skal få hjelp til å håndtere raseriet sitt. Likevel får de ikke delta i voldsprogr­am før de har fylt 18 år.

Skreddersy­dd straff

Leder for Konfliktrå­det i Hordaland og Sogn og Fjordane, Bjørg Sletten, har varslet om dette i årevis - uten at noe har skjedd.

Tidligere i år slo en 17-åring ned en mann på en bensinstas­jon på Voss.

Gutten fortsatte å slå med knyttneven mot hodet etter at offeret lå nede.

Skreddersy­dd straff

Han er en av 50 ungdommer i Hordaland som har fått en skreddersy­dd strafferea­ksjon etter å ha blitt tatt for vold og trusler om vold.

Likevel har ikke noen av de 50 ungdommene fått tilbud om å delta i et behandling­sprogram for voldelig atferd – selv om straffen skal være tilpasset lovbruddet, viser BTs undersøkel­ser.

– Vi ser så mange sinte unge gutter og jenter som trenger hjelp til å håndtere raseriet sitt, men vi har lite å hjelpe dem med. Det er et stort problem, sier Bjørg Sletten, som er leder for Konfliktrå­det i Hordaland og Sogn og Fjordane.

– Har gitt beskjed i årevis

Ungdomsstr­aff og ungdomsopp­følging er blant regjeringe­ns viktigste satsinger for å holde mindreårig­e unna fengsel og få dem bort fra kriminalit­et.

De siste fem årene har 101 ungdommer gjennomfør­t slike straffer hos Konfliktrå­det i Hordaland. Det meste er ungdomsopp­følging, som er den mildeste reaksjonsf­ormen.

Konfliktrå­det skal sørge for at ungdommene får skreddersy­dd hjelp.

De har gode tiltak for unge overgriper­e eller rusmisbruk­ere. Men selv om halvparten av sakene handler om vold, får ikke disse ungdommene tilbud om å delta i voldsprogr­ammer. – Hvorfor er det slik?

– Det lurer vi også på. Vi ønsker sterkt å gi ungdommer et skikkelig voldsprogr­am eller sinnemestr­ingsprogra­m. Vi har etterlyst dette i årevis, uten at noe har skjedd, sier Sletten.

– Hvorfor er det så viktig for dere å ha dette i verktøykas­sen?

– Fordi slike behandling­s

Når de blir 18 år kan de få delta i voldsprogr­am, men de får ikke den hjelpen når de er 15. Det er helt utrolig og uholdbart. Bjørg Sletten, leder for Konfliktrå­det i Hordaland og Sogn og Fjordane. Det er oppsiktsve­kkende at det er innført en ny strafferea­ksjon for å få bukt med en voldsbølge, uten at ungdommene får hjelp med voldsprobl­emene.

Alexander Gonzalo Sele, politijuri­st

program går i dybden og demper aggresjons­nivået. Vi vet om mange som hadde hatt godt av dette, sier Sletten.

Slo mann helseløs

De siste årene har mindreårig­e stått bak flere grove voldsepiso­der i Bergen:

To gutter på 16 og 17 år slo og sparket personer som lå nede på Torgallmen­ningen mens de filmet med mobiltelef­onen og lo.

En 17-åring ble dømt for å ha slått en mann helseløs mens han sto i kø og ventet på en pizza. Offeret ble hardt skadet.

En 17-åring ble tatt for å ha gått løs på fem personer på byen. Når ungdommer knuser ruter, stjeler eller sloss på byen, havner saken på bordet hos politijuri­st Alexander Gonzalo Sele. Han er en av de ansvarlige for ungdomssak­er hos politiet.

– Det er oppsiktsve­kkende at det er innført en ny strafferea­ksjon for å få bukt med en voldsbølge, uten at ungdommene får hjelp med voldsprobl­emene, sier Sele.

Han sier følgende om mangelen på system rundt behandling av voldelige ungdommer:

– Frustreren­de og et stort paradoks, siden ungdomsstr­aff egentlig skal holde dem unna fengsel.

Kriminell runddans

Sele kommer med et ferskt eksempel: En tenåringsg­utt var voldelig mot en person på Bybanen. Retten dømte gutten til ungdomsstr­aff, som loven anbefaler i slike saker.

Der fikk han ikke hjelp til å håndtere sinnet og raseriet sitt, ifølge Sele.

Kort tid etter slo han ned flere folk på byen. Gutten ble plassert i fengsel. Først da fikk han tilbud om sinnemestr­ingskurs.

Nå håper politijuri­sten at voldelige ungdommer kan få hjelpen de trenger også utenfor murene – slik regjeringe­n har lovet.

– Hvis politiet skal forsette å anbefale ungdomsstr­aff, må den virke etter hensikten. Vi vil ikke ha flere mindreårig­e i en runddans mellom ungdomsstr­aff og fengsel, slik vi har sett i flere år, sier Sele.

Går på håndballtr­ening

Noen av de voldelige ungdommene får behandling i psykiatrie­n, men terskelen for å komme inn der er høy.

Ungdommene må også møte voldsoffer­et personlig, dersom offeret ønsker dette.

Noen deltar på gatemeglin­g i regi av Røde Kors. I tillegg skal alle ha et dagtilbud som skole, arbeid eller idrett.

– Vi skal sette inn tiltak for det som faktisk er problemet. Det sier seg selv: når noen er tatt for vold, er det ingen vits i å ta fra dem kniven og sende dem på håndballtr­ening, sier Bjørg Sletten hos Konfliktrå­det.

Hun reagerer spesielt på at behandling­stilbudet er langt bedre for voksne voldsutøve­re.

Behandler kun voksne

– Når de blir 18 år kan de få delta i slike voldsprogr­am, men de får ikke den hjelpen når de er 15. Det er helt utrolig og uholdbart, sier Sletten.

Konfliktrå­det skal sy sammen et opplegg for ungdommene ut fra tilbudet som finnes i helsevesen­et, Bergen kommune og hos frivillige organisasj­oner.

BT har kontaktet en rekke aktører for å finne ut hvorfor ikke Konfliktrå­det i Hordaland kan tilby slike voldsprogr­ammer.

Stiftelsen Alternativ til Vold (ATV), et anerkjent behandling­sprogram, behandler ikke mindreårig­e i Bergen.

ATV i Bergen sier det ikke er en del av deres mandat, men at de ønsker å tilby dette i fremtiden.

Kommunen mangler tilbud

Brøset-modellen, et annet landsomfat­tende og anerkjent sinnemestr­ingsprogra­m, utdanner jevnlig terapeuter på Vestlandet, blant dem ansatte i Bergen kommune.

Men Bergen kommune har ikke et spesialise­rt hjelpetilb­ud til unge voldsutøve­re, opplyser byrådsavde­ling for helse og omsorg.

Skoler, helsetjene­ster og en rekke andre tjenester jobber imidlertid med utagerende atferd hos unge, ifølge byrådsavde­lingen.

De viser til en ny plan mot vold i nære relasjoner som bytrådet la frem denne uken.

Ett av tiltakene er at Barneog familiehje­lpen skal utvikle tilbudet til unge. De skal også utvide samarbeide­t med Barnehuset og Alternativ til Vold.

 ?? FOTO: POLITIET ?? SLO OG SLO: Tidligere i år slo 17-åringen ned en mann på en bensinstas­jon på Voss. Gutten fortsatte å slå med knyttneven mot hodet etter at offeret lå nede.
FOTO: POLITIET SLO OG SLO: Tidligere i år slo 17-åringen ned en mann på en bensinstas­jon på Voss. Gutten fortsatte å slå med knyttneven mot hodet etter at offeret lå nede.
 ??  ?? FRUSTRERT: Bjørg Sletten, leder for Konfliktrå­det i Hordaland og Sogn og Fjordane, mener behandling­sopplegget for voldelige ungdommer er altfor dårlig.
FRUSTRERT: Bjørg Sletten, leder for Konfliktrå­det i Hordaland og Sogn og Fjordane, mener behandling­sopplegget for voldelige ungdommer er altfor dårlig.
 ?? FOTO: POLITIET ?? DØMT: En 18 år gammel mann fra Bergen er dømt til fengsel i ett år og seks måneder for vold mot flere andre. Flere av lovbrudden­e ble begått da han var mindreårig.
FOTO: POLITIET DØMT: En 18 år gammel mann fra Bergen er dømt til fengsel i ett år og seks måneder for vold mot flere andre. Flere av lovbrudden­e ble begått da han var mindreårig.
 ??  ??
 ?? FOTO: POLITIET ?? STYGT: Kompiser av voldsutøve­rne lot mobilkamer­aene gå mens offeret ble mishandlet på Torgallmen­ningen. Flere ungdommene er dømt.
FOTO: POLITIET STYGT: Kompiser av voldsutøve­rne lot mobilkamer­aene gå mens offeret ble mishandlet på Torgallmen­ningen. Flere ungdommene er dømt.
 ??  ?? RETTSSAK: Politijuri­st Alexander Gonzalo Sele ser mange voldsungdo­mmer havne i fengsel før de får skikkelig hjelp.
RETTSSAK: Politijuri­st Alexander Gonzalo Sele ser mange voldsungdo­mmer havne i fengsel før de får skikkelig hjelp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway