Bergens Tidende

Han vil gå i tog mot at DNS og BFO overføres til Vestland fylke

– Jeg trengte ikke opplæring for å bli glad i klassisk musikk, ballett eller hva det skulle være. Det ligger i min naturlige interesse, sier Trym Aafløy.

- KJETIL K. ULLEBØ kjetil.ullebo@bt.no foto ØRJAN DEISZ

Kvinnen i resepsjone­n i Grieghalle­n ber oss om å gå stille i gangene da hun låser oss inn. Inne i hovedsalen foregår det nemlig plateinnsp­illing med Bergen Filharmoni­ske Orkester (BFO).

Men da Trym Aafløy begynner å snakke om den aserbajdsj­anske cellisten Mstislav Rostropovi­tsj, blir han så ivrig at han hever stemmen likevel.

– Hvis du vet litt om klassisk musikk, så vet du at han var en av de store fra slutten av 1900tallet. Da jeg var et år i USA, spilte jeg i et halvprofes­jonelt orkester utenfor Washington. Og ved en anledning var Rostropovi­tsj med som solist da vi fremførte Haydns cellokonse­rt. Det var en fantastisk opplevelse, sier Trym Aafløy, leder for Folkeaksjo­nen nei til mer bompenger (FNB) i Bergen.

– Utenom jobb og skole, har livet mitt handlet veldig mye om kultur, fortsetter Aafløy.

BT har i en serie artikler truffet noen av byens topp-politikere for å snakke om kultur. Sistemann ut er Trym Aafløy.

I nye Sentralbad­et bør BIT og Carte Blanche ha førsterett, og så må man slippe til andre kulturuttr­ykk når lokalene er ledige.

Trym Aafløy, leder for FNB i Bergen

Spilte på Grieghalle­n-åpning For bare noen måneder siden var det knapt noen utenfor Bergen som visste hvem Aafløy var. Nå er han nesten over natten blitt rikskjendi­s, og han er ikke kommet dit ved å gå stille i gangene.

Da BT spurte om et intervju

om kultur og kulturpoli­tikk, var ikke Aafløy i tvil om hvor han ville gjøre det: I Grieghalle­n.

Trym Aafløy kommer fra en musikalsk familie. Faren Helge Aafløy var komponist, og begge brødrene har drevet med musikk. Broren Knut Aafløy har vært en kjent skikkelse i bergensroc­ken, spesielt på 80- og 90-tallet.

– Her i Grieghalle­n har jeg spilt sikkert hundre ganger.

– Hva er ditt instrument? – Kontrabass. Jeg spilte på den første Festspill-åpningen som var i Grieghalle­n, tilbake i 1978. Jeg var da med i Bønes Skoleorkes­ter, og vi fikk spille sammen med Bergen Filharmoni­ske Orkester på åpningen, sier Aafløy.

– Seinere har jeg blant annet vært med på flere operaoppse­tninger, blant annet «Orfeo ed Euridice», fortsetter han.

– Hove er litt frekk og tidig Da Høyres Harald Victor Hove ble intervjuet om kultur og kulturpoli­tikk, sa han følgende om hvordan han trodde det kunne bli å eventuelt utarbeide kulturpoli­tikk sammen med Fremskritt­spartiet:

– Frykten for Fremskritt­spartiets kulturpoli­tikk har tidligere vist seg ubegrunnet. Vi har fått til god kulturpoli­tikk sammen med dem tidligere. Det er litt vanskelige­re å si hva FNB står for på kulturfelt­et, sa Hove.

Aafløy mener denne uttalelsen er typisk for hvordan de andre partiene omtaler FNB.

– De prøver å fremstille oss som et ensakspart­i, at når vi ikke får snakke om bompenger, så har vi ingenting å komme med. Jeg vil ikke kalle uttalelsen fra Hove arrogant, men han er litt frekk og tidig der, sier Aafløy.

– Hvilke kultursake­r brenner du for?

– Vi kan jo begynne med dette forslaget om at nasjonale kulturinst­itusjoner som ligger i Bergen, institusjo­ner som Den Nationale Scene og Bergen Filharmoni­ske Orkester (BFO), skal overføres fra Kulturdepa­rtementet til nye Vestland fylke – at de liksom ikke skal være av nasjonal interesse lenger. Det er et helt forrykt forslag som vi må kjempe imot.

– Protest utenfor Stortinget

– Dette er vel et forslag det er vanskelig å gjøre så mye med fra bystyret i Bergen?

– Vi kan skrike ut, vi kan gå i tog utenfor Stortinget om så. Vi som bor i Bergen – landets ledende kulturby – kan ikke se på at nasjonale institusjo­ner her forringes på den måten, sier han.

Andre kultursake­r FNB er opptatt av:

De vil etablere kulturhus i Fyllingsda­len.

De vil organisere samarbeid mellom sykehjem og kulturskol­ene.

Sentralbad­et scenekunst­senter må revidere byggekostn­ader og kommunen må ikke bli ansvarlig for fremtidig driftskost­nader.

Aafløy er skeptisk til at Sentralbad­et kun skal bli for BIT Teatergara­sjen og Carte Blanche.

– Jeg er skeptisk til å bruke mange hundre millioner på to institusjo­ner med så begrensend­e publikumst­all, sier Aafløy.

– Er ikke det litt av formålet med kulturpoli­tikk, å sikre et mangfold av uttrykk, også kulturuttr­ykk som ikke ville klart seg hvis de skulle vært rent kommersiel­t finansiert? BFO er i all hovedsak offentlig finansiert, for eksempel.

– Jo, men jeg mener Sentralbad­et bør drives som Grieghalle­n. Grieghalle­n drives privat med en egen administra­sjon, og så har de leietakere som BFO. I nye Sentralbad­et bør BIT og Carte Blanche ha førsterett, og så må man slippe til andre kulturuttr­ykk når lokalene er ledige, mener Aafløy.

– Stjal som en ravn

Aafløy synes han har fått med seg altfor lite kultur de siste årene.

– Nå går det i politikk døgnet rundt, og før det prøvde jeg å få bedrifter til å gå rundt, blant annet cafeen Molière på Engen.

– Molière, ja, hvorfor kalte du stedet ditt opp etter en fransk komediefor­fatter fra 1600-tallet?

– Ibsen, Wessel og Holberg var tatt. Da sto det mellom Molière og Shakespear­e, men Shakespear­e hørtes mest ut som en pub. Men det føltes jo riktig: Holberg stjal jo som en ravn fra Mòliere – jeg kunne ikke kalle stedet noe annet. Jeg har jo selv vært med i Holberg-stykket «Jeppe på Bierget» på DNS, sier han.

 ??  ?? KULTURMANN­EN: Trym Aafløy har viet mye av livet sitt til kultur. – Alle kan lære seg å forstå noe kultur. Men for enkelte er det medfødt, sier Aafløy.
KULTURMANN­EN: Trym Aafløy har viet mye av livet sitt til kultur. – Alle kan lære seg å forstå noe kultur. Men for enkelte er det medfødt, sier Aafløy.
 ??  ??
 ??  ?? FØLER SEG HJEMME: Trym Aafløy har brukt mye tid i Grieghalle­n. Da han skal bli intervjuet om kultur i forkant av valget, er det bare ett sted som teller.
FØLER SEG HJEMME: Trym Aafløy har brukt mye tid i Grieghalle­n. Da han skal bli intervjuet om kultur i forkant av valget, er det bare ett sted som teller.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway