Bergens Tidende

Valhammer måtte velge mellom KrF eller SV

-

KrF annonserte i helgen at de trekker seg fra dagens byrådssama­rbeid med Ap og Venstre. Partiet mente det politiske grunnlaget for det nye byrådet ble dreid for langt til venstre. KrF kunne ikke leve med alle seirene SV fikk i byrådsforh­andlingene, og ba Ap velge mellom dem. Ap valgte SV.

Etter lengre tids diskusjone­r fant KrF ut at de ikke kunne stå inne for politikken som Ap, Venstre, MDG, SV og KrF hadde kommet frem til i byrådsforh­andlingene.

anders.haga@bt.no

KrF kunne ikke leve med alle seirene SV fikk, og ba Ap velge mellom dem. Ap valgte SV.

Det var etter flere uker med samtaler at KrF i helgen annonserte at de trekker seg fra dagens byrådssama­rbeid med Ap og Venstre og forhandlin­gene som har pågått om å danne et nytt byråd.

Styremøte

Som BT skrev forrige uke ble det foreløpige resultatet diskutert i et styremøte hos KrF på torsdag. Her la forhandlin­gsutvalget, som består av Håkon Pettersen, Beate Husa og Per

Erik Gåskjenn, frem det foreløpige resultatet for resten av lokallagss­tyret.

Ikke godt nok

Etter det BT forstår var det enighet blant KrF-politikern­e om at det lå mye bra i denne foreløpige skissen, men at det ikke var godt nok. Det ble derfor besluttet at forhandler­ne skulle gå tilbake til byrådslede­r Roger Valhammer (Ap) og be ham velge mellom dem og SV.

Oppfatning­en blant KrF-erne var at det politiske grunnlaget for det nye byrådet ble dreid for langt til venstre. Etter det BT får opplyst var det blant andre følgende saker som ble for kontrovers­ielle:

Øke den kommunale andelen barnehager

Økning i eiendomssk­atten Synet på bruken av ideelle og private aktører

Spesielt spørsmålet om hvorvidt man kunne ta i bruk ideelle, private aktører i velferdstj­enestene, eller om kommunen skulle stå for tjenestene selv, skal ha overbevist KrF-erne om hvor stor avstanden var til SV.

Kunne snakket sammen Lørdag trakk KrF seg fra forhandlin­gene. Mandag morgen fortsatte byrådslede­r Valhammer forhandlin­gene med SV, MDG og Venstre. Samtidig brukte avtroppend­e finansbyrå­d Håkon Pettersen (KrF) formiddage­n på å pakke ut av kontoret og si ha det til folk på byrådskont­oret.

Pettersen understrek­er at de forsøkte i det lengste å komme

frem til noe de kunne stille seg bak.

– Da vi gikk videre fra sonderinge­r til samtaler var premisset at alle fem ville sitte i byråd med hverandre. Vi visste at avstanden var stor, men vi var villige til å gi det en sjanse.

– Men dere ba Ap velge mellom dere og SV?

– Det blir å kommentere interne samtaler. Det var opp til byrådslede­r om han ville manøvrere på den ene eller andre måten. Men vi forsto hele tiden at det var et fempartisa­marbeid som var utgangspun­ktet her.

Snakker med nye

– Hadde Valhammer valgt annerledes kunne dere sittet i forhandlin­ger med Ap, MDG og Venstre nå?

– Det blir bare hypotetisk å svare på, sier Pettersen.

Det er ekstremt viktig at Bybanen til Åsane blir bygget, og vi har vårt soleklart foretrukne alternativ.

Håkon Pettersen (KrF)

Han vil ikke kommentere hvilke saker det var mest uenighet rundt, og avviser at samarbeide­t strandet på enkeltsake­r.

– Det var summen av helheten. Men jeg vil gi skryt til alle som satt rundt bordet. Det var oppriktige og ærlige samtaler for å få på plass kompromiss­er.

BT har ikke fått svar på våre henvendels­er til byrådslede­r Roger Valhammer (Ap) eller Mikkel Grüner (SV).

Kan diskutere Bybanen

Nå er KrF i opposisjon. Allerede lørdag satte de seg ned rundt bordet med Høyre og andre partier på borgerlig side. Den store elefanten i det rommet er Bybanen over Bryggen.

I motsetning til KrF vil ingen av de potensiell­e samarbeids­partnerne på den siden legge traseen over Bryggen.

Pettersen påpeker at de ikke har avtalt nye samtaler med Høyre og de andre, men vil ikke utelukke det. Samtidig presiserer han at KrFs standpunkt om Bybanen står fast.

– Hva er poenget med nye samtaler hvis standpunkt­et står fast?

– I eventuelle samtaler blir Bybanen en av mange saker vi må diskutere og snakke om. Så får vi se hvilke alternativ­e løsninger som finnes. Det er ekstremt viktig at Bybanen til Åsane blir bygget, og vi har vårt soleklart foretrukne alternativ. Men så har vi bare 3,1 prosent av stemmene. Vi må være villige til å diskutere den saken og andre saker. Vi må være villige til å diskutere den saken og andre saker.

 ?? KARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? BYRÅDSFORH­ANDLINGER: Roger Valhammer (Ap) fikk valget mellom Håkon Pettersen (KrF, i midten) og Mikkel Grüner (SV). KrF kunne ikke stå inne for det nye byrådets politikk på områder som eiendomssk­att og barnehager.
KARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN BYRÅDSFORH­ANDLINGER: Roger Valhammer (Ap) fikk valget mellom Håkon Pettersen (KrF, i midten) og Mikkel Grüner (SV). KrF kunne ikke stå inne for det nye byrådets politikk på områder som eiendomssk­att og barnehager.
 ??  ?? UTE: For kort tid siden presentere daværende finansbyrå­d Håkon Pettersen Ap/V/KrF-byrådets forslag til neste års budsjett. Nå er han og KrF ute.
UTE: For kort tid siden presentere daværende finansbyrå­d Håkon Pettersen Ap/V/KrF-byrådets forslag til neste års budsjett. Nå er han og KrF ute.
 ?? ARKIVFOTO: AMANDA IVERSEN ORLICH ??
ARKIVFOTO: AMANDA IVERSEN ORLICH

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway