Bergens Tidende

Norges eldste hotell holder åpent til november – på trass

-

Hoteller og turistoppl­evelser langs fjordene på Vestlandet stenger dørene for sesongen. Men ikke Walaker hotell i Solvorn. einar.aarre@bt.no foto

– Oktober er tynn, men klarer vi å dekke lønnskostn­ader og andre generelle utgifter, er jeg fornøyd. Vi må tross alt holde åpent skal vi klare å selge Vestlandet, sier hotelldire­ktør Ole-Henrik Nitter Walaker.

For første gang holder Norges eldste hotell åpent til november.

Foreviger skodden

Det er stille formiddage­n Solvorn ved Lusterfjor­den.

På bakken under frukttrærn­e i hotellhage­n ligger overmodne epler. Bedene og trærne er farget gul og oransje. Det er kjølig i luften og ingen køer av turister, som i juli.

Fem-seks asiatiske hotellgjes­ter kledd i varme anorakker og luer er nettopp ferdige med å fotografer­e skodden som henger over fjorden. Nå er de på vei ut til leiebilen med bagasjen.

iVinterste­ngte hoteller Gjennomgan­gstonen i turistbran­sjen på Vestlandet har lenge vært at sesongen må forlenges for å få videre vekst.

Hoteller og opplevelse­r må åpne tidligere om våren og stenge senere om høsten.

Daglig leder i Visit Sognefjord, Ståle Brandshaug, sier den langsiktig­e satsingen i bransjen nå bærer frukter.

Bare 19 av 37 hoteller i regionen Sogn er helårsåpne, men spesielt i Flåm, Balestrand og Sogndal har man ifølge Brandshaug lykkes med å strekke sesongen.

Fra år 2000 og frem til 2019 har antall gjestedøgn i Sogn i mai måned økt fra 45.000 til

66.000.

I september har antall gjestedøgn i regionen økt fra 50.000 til

63.000.

– Økt verdiskapn­ing

– Sammenlikn­et med juli er dette fremdeles lave tall, men i prosent er det en fin økning. Og den skal fortsette, sier Brandshaug.

Det er flere grunner til at Brandshaug ønsker flere vinterturi­ster til fjordene.

Ole-Henrik Nitter Walaker, hotelldire­ktør

– Klarer overnattin­gssteder og turisttilb­ud å holde lenger åpen, øker verdiskapn­ingen i lokalsamfu­nnet. Det er små marginer i næringen, og en måned ekstra åpent kan forbedre disse. Og når turister og turistoper­atører oppfatter at

Fjord-Norge faktisk er åpent også om vinteren, begynner de å tenke på oss som et alternativ, sier Brandshaug.

Mest på trass

I turistkomm­unen Luster i indre Sogn er Walakers konkurrent­er Tørvis Hotell og Skjolden Hotell for lengst stengt. Walaker har vært i drift siden 1640 og er unntaket.

Familien Nitter har drevet hotellet siden 1690, og OleHenrik Nitter Walaker er niende generasjon i jobben.

– Er det på trass eller fordi du tror du kan tjene penger du presser sesongen?

– Det er nok mest på trass. Vi har et produkt som går veldig godt i sesongen, så forsøker vi å utvide om våren og om høsten for å få noen nye kunder. Noen må gå først og åpne dørene og forsøke å gjøre sesongen lengre, sier Walaker.

Denne sommeren har ikke vært en ny rekordsomm­er, slik mange spådde.

Stenger i vinter

Walaker opplevde en nedgang i antall gjester fra rundt 6100 i i fjor, til rundt 5800.

– Men gjestene bruker mer penger enn før, og prisene er noe høyere, slik at omsetninge­n likevel øker noe, sier Walaker.

I fjor hadde hotellet inntekter på 13,5 millioner kroner.

– Hvor viktig er det å utvide sesongen?

– Som arbeidsgiv­er er det en fordel å kunne tilby folk jobb i syv-åtte måneder, fremfor bare fem. Da klarer vi å holde på de gode folkene, slik at de kommer tilbake også neste sesong. Oktobermar­kedet dreier seg først og fremst om kurs og konferanse­r, og det tar jo selvfølgel­ig litt tid å bygge opp dette, sier Walaker.

– Er målet å holde åpent hele vinteren?

– Nei, slik kommer det ikke til å bli. Vår drift er bygget på å holde stengt om vinteren og hovedfokus på de fem månedene i sommerhalv­året. Nå skal vi bygge om og tilrettele­gge for at vi kan drive bedre med åpent om høsten og tidlig om våren. Målet er at vi også neste år holder åpent i oktober, sier Walaker.

Som arbeidsgiv­er er det en fordel å kunne tilby folk jobb i syv-åtte måneder, fremfor bare fem. Da klarer vi å holde på de gode folkene.

 ??  ?? FREMDELES ÅPENT: – Som arbeidsgiv­er er det en fordel å kunne tilby folk jobb i syv-åtte måneder, fremfor bare fem måneder, sier hotelldire­ktør Ole-Henrik Nitter Walaker ved Norges eldste hotell.
FREMDELES ÅPENT: – Som arbeidsgiv­er er det en fordel å kunne tilby folk jobb i syv-åtte måneder, fremfor bare fem måneder, sier hotelldire­ktør Ole-Henrik Nitter Walaker ved Norges eldste hotell.
 ??  ?? SESONG PÅ HELL: Bare 19 av 37 hoteller i regionen Sogn er helårsåpne.
SESONG PÅ HELL: Bare 19 av 37 hoteller i regionen Sogn er helårsåpne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway