Bergens Tidende

Fikk tappe den første oljen fra Johan Sverdrup-feltet

- MARIE MISUND BRINGSLID marie.bringslid@sysla.no foto ADRIAN SØGNEN

– Dette er industrihi­storie som skrives, sier olje- og energimini­ster Kjell-Børge Freiberg (Frp) til Sysla.

Mandag kunne han tappe den «første oljen» fra Johan Sverdrup-feltet på Mongstadan­legget, med hjelp fra 19 år gamle Sander Rath som er lærling i Equinor.

Vil ha flere funn

Oljen transporte­res i rør fra Sverdrup-feltet i Nordsjøen, en distanse på 283 kilometer.

På Mongstad lagres oljen i såkalte kaverner, som er fjellhalle­r, og klargjøres for videre transport med skip

Olje- og energimini­ster Kjell-Børge Freiberg (Frp) til markeder over hele verden.

– Det er bare en ting jeg ønsker meg i dag, og det er at vi skal finne flere Johan Sverdrup-felt, sier Freiberg.

Sverdrup-oljen forventes å gi inntekter på mer enn 1400 milliarder kroner de neste 50 årene, hvorav mer enn 900 milliarder går til den norske stat og samfunnet.

– Rørene her på Mongstad er velferdsrø­r i ordets rette forstand. Jeg kan ikke komme på en bedre beskrivels­e, sier han.

Den første lasten med Sverdrup-olje er solgt til China Internatio­nal United Petroleum & Chemicals Co. Ltd, og vil fraktes med tankskipet «Orpheas» via Suezkanale­n til Kina allerede denne uken.

Det er bare en ting jeg ønsker meg i dag, og det er at vi skal finne flere Johan Sverdrup-felt.

– Gunstig tidspunkt

– Oljen fra Sverdrup kommer inn i markedet på et veldig gunstig tidspunkt. Det er stor etterspørs­el etter denne kvaliteten nå, som er litt tyngre og mer med svovel, på grunn av sanksjoner mot land som Venezuela og Iran. Vi hadde egentlig forventet litt lavere pris enn det vi har fått, så våre tradere er veldig fornøyde, sier konserndir­ektør i Equinor Irene Rummelhoff.

Den første lasten er på en million fat, som med en oljepris på 60 dollar per fat

 ??  ?? På Mongstad fikk olje- og energimini­ster Kjell Børge Freiberg æren av å tappe den symbolske første oljen fra gigantfelt­et Johan Sverdrup.
På Mongstad fikk olje- og energimini­ster Kjell Børge Freiberg æren av å tappe den symbolske første oljen fra gigantfelt­et Johan Sverdrup.
 ??  ?? OLJERØR: I disse rørene til Mongstad transporte­res oljen fra Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen, en distanse på 283 kilometer.
OLJERØR: I disse rørene til Mongstad transporte­res oljen fra Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen, en distanse på 283 kilometer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway