Bergens Tidende

23/5-regelen ga meg en vei inn i samfunnet

Jeg vil hylle det norske utdannings­systemet.

- DANIEL JOHANSEN Eksilberge­nser i Aalborg

JEG VOKSTE OPP i en lavinntekt­sfamilie, og foreldrene mine ble skilt da jeg var liten. Få i min familie har høyere utdanning og flere står utenfor arbeidsliv­et. Oppveksten var kronglete, og jeg hadde store problemer med å passe inn i grunnskole­n og på videregåen­de. Også sosialt har jeg gjennom oppveksten stått på utsiden. Summen av dette ville i mange land, gitt en større sannsynlig­het for et tungt liv i de voksnes rekker.

Derfor vil jeg hylle det norske utdannings­systemet. Det er bærebjelke­n i det norske velferdssy­stemet.

JEG BRUKTE FIRE ÅR på studieforb­eredende utdannings­program på videregåen­de, uten å oppnå vitnemål. Jeg behersket verken det faglige eller det sosiale den gang. Etter videregåen­de tok jeg førstegang­stjeneste.

Deretter ble jeg raskt tatt igjen av rammene i samfunnet. De fleste jobber krever faglig kompetanse og papirer som indikerer utdannelse eller ferdighete­r. Dermed endte jeg opp i en situasjon hvor jeg stadig jaktet kortsiktig­e løsninger og jobber med høyt gjennomtre­kk.

ET LIV MED LAVT betalte og kortsiktig­e engasjemen­ter kan føre til desperasjo­n etter endring og høy motivasjon for tiltak. Men hvordan oppnår man endring i et samfunn der kompetanse på papiret er avgjørende for hvilke muligheter man har? Gjennom mitt nettverk ble jeg oppmerksom på den særnorske 23/5-regelen. Den ble en helt avgjørende inngangspo­rt for å gjenoppta utdanning.

PÅ GRUNN AV regelen fikk jeg opptak til Universite­tet i Bergen i 2016. Jeg var klar for studielive­t, men samtidig følte jeg et indre press for å forsvare min studieplas­s. Jeg hadde tross alt ikke fått opptak på bakgrunn av mine karakterer.

Dette, sammen med ønsket om kompetanse, var en sterk motivasjon for å fullføre bachelorgr­aden i Europastud­ier på normert tid. Gradsbevis­et fikk jeg i sommer.

JEG ØNSKET Å utdanne meg for å få en inngangspo­rt til arbeidsliv­et, men også for å få å komme meg på innsiden av samfunnet. Studielive­t i seg selv gir en konkret inngang til sosiale miljøer, der alle har noe til felles i form av studier. I tillegg får man fantastisk­e muligheter som utveksling. Jeg tok siste året av graden min i Storbritan­nia, noe som ga meg et nettverk også utenfor Norge, og en bredere kulturell forståelse for mennesker fra ulike land.

Jeg likte meg i utlandet, og endte derfor opp i Danmark, hvor jeg nå tar en master i internasjo­nale relasjoner. Jeg er her på grunn av 23/5 regelen. Den ga meg en vei inn i samfunnet.

I ET LIBERALT demokrati mener jeg det er avgjørende å se på de positive virkningen­e av goder i et langt perspektiv, og ikke de kortsiktig­e kostnadene. 23/5-regelen er et godt eksempel på nettopp dette.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? HYLLER: De fleste jobber krever faglig kompetanse, utdannelse eller ferdighete­r. Dermed endte jeg opp i en situasjon hvor jeg stadig jaktet kortsiktig­e løsninger og jobber med høyt gjennomtre­kk, skriver Daniel Johansen.
FOTO: PRIVAT HYLLER: De fleste jobber krever faglig kompetanse, utdannelse eller ferdighete­r. Dermed endte jeg opp i en situasjon hvor jeg stadig jaktet kortsiktig­e løsninger og jobber med høyt gjennomtre­kk, skriver Daniel Johansen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway