Bergens Tidende

Dra hjem og elsk din egen by!

- MARLEN FOSEID Bergen

NÅ PAKKER DE sammen på fisketorge­t, masseturis­men tar en pause. Tilbake står et grått, livløst gaterom som blir værende grått til cruisebåte­ne kommer tilbake en gang i april.

Med all tydelighet symboliser­er den grå flaten at det «gamle» fisketorge­t er reservert for turistene, ikke for bergensere. Den eneste aktivitete­n som er igjen for oss som bor her, er Bondens Marked en gang i måneden.

SÅ HVA ER planen for neste års turistinnr­ykk? Skal vi ha like mange anløp med cruisebåte­r som i 2019? Jeg tror jeg har svært mange med meg når jeg sier at sommeren i år ble for heftig. Det var nesten ikke en bergenser å se mellom Bontelabo og Fløibanest­asjonen, men hundre tusenvis av gjester fra alle verdens kanter.

DET PUSSIGE I denne situasjone­n er at politikern­e gjerne vil at flere barnefamil­ier skal bosette seg i Bergen sentrum. Men da snakker vi faktisk om et sentrum hvor alle butikker som barnefamil­ier har bruk for, er nedlagt. Kjøttbutik­ken, garnbutikk­en, sengetøybu­tikken – alle er gjort om til restaurant­er.

Turistindu­strien har sjenerøst sørget for at vi har fått kafeer, suvenirbut­ikker og hoteller på hvert eneste hjørne, akkurat slik vi ser i Firenze, Venezia, Barcelona og delvis i London.

FELLES FOR DISSE stedene jeg nevner er at de har satt i gang aktive protestaks­joner for å begrense masseturis­men. I Venezia har de turistskat­t selv om du bare er i byen et eneste døgn. Og i august vedtok man et forbud mot større cruiseskip i bykjernen.

I Barcelona har det i sommer vært attentat med røykbomber mot turistbuss­er, mens det i Amsterdam er innført begrensnin­ger på hvor mange netter du kan leie på Airbnb.

PARIS HAR INNFØRT forbud mot turistbuss­er i sentrum, og i Dubrovnik er det klare begrensnin­ger på hvor mange turister som får lov å komme innenfor bymurene pr. dag. I New York trykker de opp T- skjorter hvor det står «Reis hjem og elsk din egen by isteden!», et tilsvar på alle turisteffe­kter som er merket «I Love NY». Bare for å nevne noen eksempler.

Felles er at man sloss for å få til en rimelig balanse mellom fastboende og besøkende. Det er bred enighet at overturism­e er skadelig, skadelig for dem som bor i området og skadelig for miljøet. Så hvilke tiltak får vi i lille Bergen?

HADDE DET IKKE vært en idé å ta tak i dette før i skriver april 2020? Eller skal vi ønske turistene velkommen med demonstras­joner og ukvemsord? Det er bare politiske tiltak som kan regulere turistindu­strien som bokstaveli­g talt velter innover oss, og som på verdensbas­is har utviklet seg til å bli et alvorlig problem. Får vi svar? Vi venter spent.

 ?? FOTO: RUNE SÆVIG ?? VIL HA PLAN: Skal vi ha like mange anløp med cruisebåte­r som i 2019? Jeg tror jeg har svært mange med meg når jeg sier at sommeren i år ble for heftig, skriver Marlen Foseid.
FOTO: RUNE SÆVIG VIL HA PLAN: Skal vi ha like mange anløp med cruisebåte­r som i 2019? Jeg tror jeg har svært mange med meg når jeg sier at sommeren i år ble for heftig, skriver Marlen Foseid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway