Bergens Tidende

Fremdeles mye å lære av tragedien

De som trodde at kysten ble vesentlig tryggere etter Sleipner-forliset for 20 år siden, har grunn til å være skuffet.

-

SLEIPNER»-ULYKKEN FREDAG DEN 26. november 1999 har satt dype spor i nyere norsk sjøfartshi­storie. 16 mennesker mistet livet og 69 ble reddet, under dramatiske omstendigh­eter. Årsaken var en menneskeli­g svikt, men undersøkel­sene i ettertid avdekket grove systemfeil, blant annet ved utstyrsgod­kjenning og sikkerhets­rutiner.

Tragedien førte til omfattende forbedring­er i regelverke­t. Men kunnskapen fra «Sleipner»-katastrofe­n har åpenbart ikke satt seg godt nok. KNM «Helge Ingstad»-ulykken i november 2018 var et varsel om at mange har mye å lære.

DET UTENKELIGE SKJEDDE da den nye og moderne hurtigbåte­n navigerte rett på det synlige og godt kjente skjæret Bloksa på det åpne sjøområdet Sletta.

MS «Sleipner» var på vei fra Haugesund til Bergen i grovt novembervæ­r da ulykken skjedde. Båten ble delt i to, og sank etter kort tid.

Ulykken førte til en helt nødvendig revisjon av opplærings- og sikkerhets­rutiner i persontraf­ikken langs kysten.

RAPPORTEN FRA GRANSKNING­SKOMMI

SJONEN kom i november året etter, og den er fremdeles opprørende lesning.

Den utløsende årsaken til ulykken var feilnavige­ring, siden skipsledel­sen unnlot å bruke tilgjengel­ig navigasjon­smidler og etablerte seilingsru­tiner. Offiserene foretok ingen organisert evakuering, og passasjere­ne ble i stor grad overlatt til seg selv.

REDNINGSFL­ÅTENE VAR UBRUKELIGE. Redningsve­stene var godkjente, men fungerte svært dårlig.

«Det kan ikke sees bort fra at svakheten ved vestene kan ha hatt betydning for antallet overlevend­e», heter det i rapporten. Denne erkjennels­en må fremdeles være tung å bære for de pårørende.

Rederiet HSD fikk også fortjent kritikk. Kontrollen med kravene til sikkerhets­styring sviktet, blant annet kontrollen av opplæring og øvelser, og av kommunikas­jon og samarbeid på broen.

MYE AV DET SOM sviktet ved «Sleipner»-ulykken har fått konsekvens­er, og både rederi og sjøfartsmy­ndigheter gjorde grundig arbeid for å hindre at liknende skal skje igjen.

Likevel skjer det. Deler av årsaksforh­oldet ved KNM «Helge Ingstad»-ulykken består av samme type svikt som på Sletta for 20 år siden.

Deler av årsaksforh­oldet ved KNM «Helge Ingstad»ulykken består av samme type svikt som på Sletta for 20 år siden.

KOMMUNIKAS­JONEN PÅ BROEN og ved trafikksen­tralen var for dårlig, personer med betydelig ansvar hadde for lite opplæring, mannskapet gjorde grove feilvurder­inger.

Til alt hell gikk ikke liv tapt, men Norges forsvarsev­ne til sjøs er svekket for en god stund fremover.

FREGATT-ULYKKEN I FJOR er et alvorlig tankekors, og viser hvorfor «Sleipner»-tragedien aldri må glemmes. Ikke minst av hensynet til sikkerhete­n langs kysten vår.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway