Bergens Tidende

Opposisjon­en er uenig om mistillit mot Hauglie

-

Rødt fremmer mistillits­forslag mot arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie (H) for hennes håndtering av Navskandal­en. Verken Ap eller SV vil konkludere ennå.

– Nå er det krystallkl­art ut fra det som har kommet frem, at Nav-skandalen er et resultat av en villet politikk og en uvilje mot å rydde opp, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til NTB.

– Hauglie har ikke gjort det man kan forvente av en statsråd som får norgeshist­oriens største rettsskand­ale på sitt bord, og ingenting tyder på at Hauglie er egnet til å rydde opp i denne skandalen, sier han.

– For tidlig

Rødt er så langt alene om å ha konkludert i saken. Både Apleder Jonas Gahr Støre og SVs Freddy Øvstegård, som sitter i Stortinget­s kontrollko­mité, mener det er for tidlig med mistillit nå.

– Hauglie skal svare på spørsmål som blir stilt fra Stortinget, og vi skal da vurdere de svarene når vi får dem, sier Støre til NTB.

– Et for dårlig forankret og for tidlig mistillits­forslag kan virke mot sin hensikt og styrke Hauglie, vi vil derfor fullføre arbeidet i kontrollko­miteen før vi konkludere­r, sier Øvstegård.

Begge mener imidlertid at Hauglie har store forklaring­sproblemer.

– Riktig rekkefølge

Ifølge Støre koker saken ned til når statsråden ble klar over at Nav var på feil kurs, og hva hun gjorde med den kunnskapen.

– Vi har sagt at det reiser seg tillitsspø­rsmål om når statsråden visste, og hva hun gjorde med hva hun visste. Men det er et så alvorlig spørsmål at vi skylder alle de som har lidd urett, men også statsråden, at vi lytter i riktig rekkefølge, sier han.

Øvstegård utelukker på sin side ikke at mistillit kan bli utfallet.

– Nå skal vi sørge for å få alle kortene på bordet. Hauglie har mye å bevise i høringen, om hun skal få bli sittende, sier Øvstegård.

Kontrollko­miteen skal tirsdag bestemme datoen for høringen.

I slutten av oktober ble det kjent at Nav har tolket EØSregelve­rket feil siden 2012. Det har ført til at så mange som 85 personer kan være uriktig dømt for trygdesvin­del, mens minst 2.400 kan ha fått urettmessi­ge krav om tilbakebet­aling.

– Politisk skandale

Det er særlig tre forhold som gjør at Rødt allerede nå velger å fremme mistillits­forslag mot Hauglie:

– For det første ble praksis når det gjelder korttidsop­phold i utlandet endret i mars. Da instruerte departemen­tet Nav om ikke å gjennomgå gamle saker, sier Moxnes.

– At departemen­tet aktivt motsatte seg å få full oversikt og heller ikke umiddelbar­t rettet opp i de feil som hadde blitt begått, er en politisk skandale, mener Rødt-leder Moxnes.

Rødt er også mer enn kritisk til Hauglies handlinger etter at alarmen gikk i august og det ble klart at folk kunne ha blitt uriktig straffedøm­t for trygdesvin­del.

– Ga ikke hele bildet

Moxnes mener at Hauglie ikke ga hele bildet i sin redegjørel­se til Stortinget 5. november.

– Hauglie får altså vite 30. august at mennesker urettmessi­g sitter i fengsel. Deretter lar hun det gå to uker før hennes departemen­t har et møte med Nav, og ytterliger­e fem uker før hun varsler Riksadvoka­ten, som kan få folk ut av fengsel. En sånn statsråd kan ikke Stortinget ha tillit til. Det tror jeg også en samlet opposisjon kommer til å konkludere med, sier Moxnes.

– Hva vil du oppnå med å fremme et mistillits­forslag nå?

– Vi vil legge press på andre partier. Vi må ta diskusjone­n om vi kan ha tillit til Hauglie. Hun har et ansvar for at skandalen er blitt så stor som den har blitt, sier Moxnes.

 ?? FOTO: ØRN E. BORGEN, NTB SCANPIX ?? I HARDT VÆR: Arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie (H) er i hardt vær etter sin håndtering av Nav-skandalen. Rødt-leder Bjørnar Moxnes (til v.) er klar til å felle statsråden.
FOTO: ØRN E. BORGEN, NTB SCANPIX I HARDT VÆR: Arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie (H) er i hardt vær etter sin håndtering av Nav-skandalen. Rødt-leder Bjørnar Moxnes (til v.) er klar til å felle statsråden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway