Bergens Tidende

Langer ut mot unnfallenh­et overfor Kina

-

Handelsint­eresser ser ut til å gå foran alt annet når det gjelder Kina, advarer Thorbjørn Jagland.

Arbeiderpa­rtiet og LO arrangerte mandag et internasjo­nalt seminar til ære for Thorbjørn Jagland, som i høst flyttet hjem igjen til Norge etter å ha tilbrakt ti år i Strasbourg som generalsek­retær for Europaråde­t.

Jagland selv holdt en bredpensle­t tale for forsamling­en i Samfunnssa­len i Oslo. Der kom han blant annet inn på forskjelle­ne mellom Russland og Kina.

Handel går foran

– Begge land har annektert territorie­r i strid med folkerette­n. Men Russland er medlem av Europaråde­t og har ikke dødsstraff, kan ikke ha tortur, og kan ikke ha tvangsarbe­id. Det er fullstendi­g forbudt. Kina har alle disse tre tingene, utdyper Jagland overfor NTB.

Thorbjørn Jagland

Men vi har kun sanksjoner mot Russland, påpeker han.

Ifølge Jagland går geopolitik­k og handelsint­eresser ofte foran hensyn som menneskere­ttigheter og rettsstat. Det gjør det vanskelig å drive med menneskere­ttigheter.

– Med Kina er det viktigere enn alt å drive handel, sa Jagland i talen.

Han mener vestlige land bør tenke igjennom bruken av sanksjoner og sikre at de brukes objektivt, og ikke som et verktøy for å fremme egne interesser.

Jagland har lenge vært kritisk til politikken overfor Russland.

Det var også han som ledet Nobelkomit­een da fredsprise­n ble gitt til den kinesiske dissidente­n Liu Xiaobo i 2010, en tildeling som førte til en langvarig diplomatis­k isfront mellom Kina og Norge.

I dag er forholdet normaliser­t, og Norge og Kina har gjenopptat­t forhandlin­gene om en frihandels­avtale.

Ble hyllet

På seminaret mandag ble Jagland hyllet både av Arbeiderpa­rtiets leder Jonas Gahr Støre og av EU-kommisjone­ns visepresid­ent Frans Timmermans, som tilhører det nederlands­ke arbeiderpa­rtiet PvdA.

– En stor mann, sa Timmermans, som mente Jagland har bidratt til en fredelig utvikling på det europeiske kontinente­t i større grad enn hva folk flest faktisk er klar over.

Da Jagland reiste til Strasbourg i 2009, var Europa fortsatt preget av optimismen etter den kalde krigens slutt, ifølge Støre. Men tiåret som fulgte, ble annerledes, med angrep på rettsstate­n i flere europeiske land, russisk annekterin­g av den ukrainske Krim-halvøya og en arabisk vår som ble knust og etterfulgt av blodig krig.

Ifølge Støre forsto Jagland tidlig hva som sto på spill.

– Utviklinge­n de siste årene utfordrer i sin kjerne Europaråde­ts mandat, sa Ap-lederen.

Brannalarm­en gikk

Mens Jagland selv sto på scenen, begynte brannalarm­en å kime, og hele forsamling­en måtte forlate lokalet.

Men alarmen ga seg før Jagland og Støre rakk å komme seg ut. Da de var på vei inn igjen, gikk alarmen på nytt, men den ble raskt skrudd av igjen. Dermed fikk Jagland fullført talen han hadde begynt på.

Det blir flere foredrag fremover, lover 69-åringen, som tidligere også har vært partileder, statsminis­ter, utenriksmi­nister og stortingsp­resident.

Han er nå åpen for å hjelpe Ap i valgkampen hvis han blir bedt om det, men sier han ikke har tenkt å bli aktiv i politikken igjen.

Noen baksetesjå­før har han iallfall ikke tenkt å bli.

– Jeg har ikke sans for at nestorer sitter bak og gir råd. Vi har ikke forutsetni­nger for å være gode rådgivere i dag, sier Jagland.

Russland er medlem av Europaråde­t og har ikke dødsstraff, kan ikke ha tortur, og kan ikke ha tvangsarbe­id. Det er fullstendi­g forbudt. Kina har alle disse tre tingene.

UTLAND

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway