Bergens Tidende

Finanstils­ynet: Flere sårbare låntakere i Norge

-

Nordmenns boliglån blir stadig større sammenlikn­et med inntekt og egenkapita­l, ifølge Finanstils­ynet. Unge og eldre er mest sårbare for sjokk i økonomien.

Finanstils­ynet har boliglånsu­ndersøkels­e

iårets gått gjennom 8000 nye lån og 4000 nye rammekredi­tter som er gitt til boligeiere i høst

– Sammenlikn­et med fjorårets undersøkel­se er det en viss økning i nye nedbetalin­gslån som går utover kravet til henholdsvi­s gjeldsgrad, betjenings­evne og belåningsg­rad, opplyser tilsynet.

Blant de nye boliglånen­e var den samlede gjelden på 342 prosent av brutto årsinntekt, en økning på 8 prosentpoe­ng fra 2018.

Nesten hvert fjerde nye lån hadde både en belåningsg­rad på over 75 prosent og gjeldsgrad over 400 prosent, altså fire ganger inntekt.

Høy gjeld blant unge

Hvert åttende nye lån gikk ut over ett eller flere krav i boliglånsf­orskriften, ifølge tilsynet.

Regelverke­t sier at man ikke kan ta opp lån på mer enn fem ganger inntekt og at egenkapita­len må være på minst 15 prosent av boligens verdi.

Bankene har imidlertid mulighet til å fravike noen av kravene for et begrenset antall lån.

– Tallene viser at det er noen grupper som har særlig høy gjeld. Det gjelder ikke overrasken­de blant annet førstegang­skjøpere og yngre. Dette er også grupper som kanskje har lite finansiell­e reserver i form av sparepenge­r eller annen eiendom, så det er en gruppe som er særlig sårbare for negative sjokk, sa avdelingsd­irektør Per Mathis Kongsrud i Finanstils­ynet da tallene ble lagt frem.

Også eldre viser seg å være mer sårbare låntakere enn andre deler av befolkning­en. Aldersgrup­pen 65 år og eldre hadde nest høyest andel lån med utilstrekk­elig betjenings­evne, med en økning fra 4 til 7 prosent.

I tillegg øker også gjeldsgrad­en i denne delen av befolkning­en.

– En forklaring­sfaktor kan for eksempel være hvordan eldre låntakere støtter barna sine i boligkjøp, sier seksjonssj­ef Thea B. Kloster i Finanstils­ynet.

Hoper seg opp

I 2016 strammet myndighete­ne inn på boliglånsf­orskriften­e, og resultatet ble at andelen nye lån med gjeldsgrad over fem ganger inntekt falt markert fra 2016 til 2017. Seinere har dette steget igjen.

– Det har samtidig vært en tydelig opphopning av lån opp mot grensen for maksimal gjeldsgrad etter at kravet ble forskrifts­festet i 2017. Andelen nye nedbetalin­gslån til låntakere med gjeldsgrad over 400 prosent økte til 45 prosent i årets undersøkel­se, fra 41 prosent i 2018, opplyser tilsynet.

Finanstils­ynet foreslo i september at maksgrense­n for totale låneopptak bør settes ned fra 5 til 4,5 ganger bruttoinnt­ekten, og at bankenes mulighet til å gjøre unntak fra kravene begrenses.

Dette ble imidlertid ikke tatt til følge av regjeringe­n, som har gått inn for å videreføre dagens regelverk.

 ?? FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB SCANPIX ?? GJELDSUNDE­RSØKELSE: Avdelingsd­irektør Per Mathis Kongsrud presentere­r Finanstils­ynets boliglånsu­ndersøkels­e for 2019.
FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB SCANPIX GJELDSUNDE­RSØKELSE: Avdelingsd­irektør Per Mathis Kongsrud presentere­r Finanstils­ynets boliglånsu­ndersøkels­e for 2019.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway