Bergens Tidende

Hjernevask og tortur

Hundretuse­ner av muslimer blir utsatt for hjernevask og tortur i kinesiske fangeleire­r, ifølge nye lekkede dokumenter.

-

Dokumenten­e viser for første gang hvordan Kina systematis­k hjernevask­er hundretuse­ner av muslimer i såkalte oppdragels­esleirer, skriver flere britiske medier som er en del ICIJ, et internasjo­nalt nettverk av undersøken­de journalist­er, søndag.

Kinas ambassadør i Storbritan­nia Liu Xiaoming avviser ifølge BBC historien og kaller dokumenten­e, som har fått navnet «The China Cables» for «fake news».

– Frivillig

Kinesiske myndighete­r hevder at den muslimske befolkning­en, de fleste av dem uigurer, kun er tilbudt frivillig utdannelse og trening i de mange leirene som er bygget de tre siste årene i Xinjiang-provinsen vest i Kina.

Drives som høysikkerh­etsfengsle­r

De offisielle dokumenten­e, som blant annet BBC og The Guardian har sett, viser imidlertid et annet bilde. Lekkasjene inneholder blant annet en ni sider lang instruks sendt til de ansvarlige i leirene i 2017 fra Zhu Hailun, som da var visesekret­ær i Xinjiangs kommunistp­arti og regionens øverste sikkerhets­ansvarlig.

Høysikkerh­etsfengsel

I instruksen fastslås det at leirene skal drives som høysikkerh­etsfengsle­r med strikt disiplin, avstraffel­ser og at det ikke tillates rømninger. Dokumenten­e viser hvordan de innsattes liv er totalt overvåket og kontroller­t.

Andre dokumenter viser det ekstraordi­nære omfanget av internerin­ger. Blant annet ble mer enn 15.000 personer fra SørXinjian­g sendt til leirene bare i løpet av én uke i 2017. Sophie Richardson, Kina-direktør i menneskere­ttighetsor­ganisasjon­en Human Rights Watch, sier de lekkede dokumenten­e bør bli brukt til rettslig forfølgels­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway