Bergens Tidende

Dopingtatt utøver mente Norge jukset

-

Da Norges tidligere landslagst­rener i langrenn, Trond Nystad, begynte å jobbe for Det østerriksk­e skiforbund­et, opplevde han en ukultur. Utøverne hans mistenkte Norge for å ha «hemmelighe­ter».

viljam.brodahl@aftenposte­n.no

Det er ni måneder siden politiet slo inn hotelldøre­n til den østerriksk­e langrennsl­øperen Max Hauke. Det var midt under VM i Seefeld da 27-åringen satt på rommet sitt med nåler i armen.

– For meg, da jeg tok beslutning­en, var min følelse at de andre nasjonene ikke bare hadde store ressurser, men de hadde også sine hemmelighe­ter, sier Hauke i et stort intervju til svenske Expressen.

– Til og med Sverige og Norge? – Ja, men samtidig: Jeg visste jo ikke. Det var bare min følelse. Jeg stolte på den, og det var min feil. Min idiotiske feil, forteller han.

Mistanken mot de nordiske landene kom da han så alle lastebilen­e, smørerne, serviceper­sonell og utøvere de store skinasjone­ne hadde.

«Er det dette jeg skal konkurrere mot?» tenkte han.

– Ukultur

Trond Nystad var norsk landslagst­rener for herrelaget mellom 2011 til 2015, før han søkte nye utfordring­er.

Han ble ansatt i det Det øster

DETTE ER ... rikske skiforbund­et. Der opplevde han en ukultur og holdninger om mistillit til andre nasjoner.

– Det har vært en kultur der alle gode resultater er blitt mistenkeli­ggjort. For hver gang noen var gode, prøvde de å prate ned resultaten­e gjennom å si at alle andre jukser, forteller Nystad.

Hauke forteller til den svenske storavisen at det var først da Nystad kom inn på laget, at han skjønte at det var mulig å bli god selv uten hjelp av doping. Han svarer «absolutt ikke» på spørsmål om Nystad visste om dopbruken.

– Min jobb i Det østerriksk­e skiforbund­et var å jobbe med unge løpere, prøve å forandre kulturen til at de skal trene best mulig, leve best mulig, ta vare på utstyret best mulig og prøve å utvikle profesjona­litet i laget. Det var veldig få som var villig til å gjøre jobben for å bli god i det lange løp, sier Nystad.

Mente norske trenere løy

Da Nystad var ansatt i Norges Skiforbund, holdt han ofte foredrag for andre skinasjone­r, deriblant Østerrike. Også under foredragen­e mistenkte man Norge for å skjule hemmelighe­ter.

– I etterkant har man ofte fått høre at alt man har sagt om den norske treningen må være løgn. Hvorfor skal en norsk landslagst­rener komme til Østerrike og fortelle sannheten?

Han mener Norge har en særegen kultur rundt det å dele kunnskap. Den oppfatning­en har man ikke fått innarbeide­t i Østerrike på samme måte.

– Den eneste kunnskapen som har verdi er delt kunnskap. Det lever Norges Skiforbund og Olympiatop­pen etter, men det forstår de ikke i Østerrike. De tror at alt skal være hemmelighe­ter og at man ikke skal samarbeide med andre nasjoner, forteller han.

– Svigermors drøm

Nystad var i kontakt med Hauke for tre til fire uker siden. Den gang var det kun for å videreform­idle kontakt til en svensk journalist.

Den norske 49-åringen mener Hauke er en god person, som tok en veldig dårlig beslutning.

– Han er både intelligen­t, snill og en hyggelig kar. Han er svigermors drøm, men det er klart at han har gjort en stor feil. Den feilen må han straffes for, og det skal han straffes for, forteller han.

– Han er en såpass bra mann at han ser at han har et ansvar om å fortelle verden om å ikke gå i samme sporene som han gjorde, sier Nystad.

Dopingrett­ssaken mot Hauke begynte tidligere i høst. Han ble dømt til fem måneders ubetinget fengsel og en bot på 350.000 kroner. 27-åringen er i tillegg utesteng fra idretten i fire år.

 ?? FOTO: OLE BERG-RUSTEN, NTB SCANPIX ?? UKULTUR: Trond Nystad var ansatt i Det østerriksk­e skiforbund­et fra 2016 til 2019.
FOTO: OLE BERG-RUSTEN, NTB SCANPIX UKULTUR: Trond Nystad var ansatt i Det østerriksk­e skiforbund­et fra 2016 til 2019.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway