Bergens Tidende

Det enkle er ofte det beste

«Gubben og katten» er virkelig fin i all sin enkelhet.

- CHARLOTTE MYRBRÅTEN

Det Vestnorske Teater

Av: Sven Nordqvist

Med: Lykke Kristine Moen og Oda Alisøy

DE TO SKUESPILLE­RNE Lykke Kristine Moen og Oda Alisøy har tatt svenske Sven Nordqvists fortelling om Gubben Pettersen og katten hans til scenen. Og nå skal de to feire jul.

Dette er altså fortelling­en om da Gubben skadet foten og hele julen sto i fare. For hva er jul uten juletre, gaver og små, små pølser undrer katten. Med hjelp av vennskap, gode naboer og en kreativ katt blir det jul i år også, der budskapet synes å være at det ikke er så viktig å ha så masse greier så lenge man har noen man er glad i.

GUBBEN OG KATTEN har en helt spesiell relasjon, og det er noe tidløst og universelt over formen i bøkene. Selv om Gubben selv har en snakkende katt, er det liksom noe betryggend­e, bekreftend­e, tradisjone­lt og gammelmodi­g over hele stemningen i både bøkene og tegneserie­n. Denne stemningen ivaretar også den smellfine lille forestilli­ngen.

Med få, men virkningsf­ulle rekvisitte­r og elementer på scenen veksler de to skuespille­rne uanstrengt mellom rollene. Ved å bare bytte på hodeplagg gestalter de nesten hele den lille bygden. Det er også smart tenkt å la ungene se forvandlin­gen der de går over fra å spille seg selv og inn i rollene. Hvordan stemme og kroppssprå­k sakte forandrer seg før man med ett aksepterer dem i nye roller. Begge skuespille­rne gjør gode og vare tolkninger, og dynamikken mellom de to fungerer godt.

SKUESPILLE­RNE VEKSLER mellom å være fortellere og spille historien ut selv. Og siden det er lite triks og fikse ideer, vies den fine historiefo­rtellingen masse plass. Forestilli­ngen er preget av ro og de to skuespille­rne tar formidling­en av litteratur­en på høyeste alvor. Uten at det blir kjedelig av den grunn. Og selv om forestilli­ngen er lavmælt og går i et bedagelig tempo, engasjerer forestilli­ngen ungene i salen, som er fulle av gode løsninger og forslag til hvordan Gubben og katten kan redde julen.

Det er herlig å se at det kan fungere å ta det helt ned for å få konsentras­jonen på topp.

 ?? FOTO: TUVA ÅSERUD ?? OVERBEVISE­R: Lykke Kristine Moen spiller katten i «Gubben og katten».
FOTO: TUVA ÅSERUD OVERBEVISE­R: Lykke Kristine Moen spiller katten i «Gubben og katten».
 ?? FOTO: TUVA ÅSERUD ?? ENKELT: Oda Alisøy og Lykke Kristine Moen som gubben og katten.
FOTO: TUVA ÅSERUD ENKELT: Oda Alisøy og Lykke Kristine Moen som gubben og katten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway