Bergens Tidende

Uforståeli­g at så mange går i pausen

Peer Gynt i møte med moderne diller og diagnoser.

- CHARLOTTE MYRBRÅTEN Teateranme­lder i BT

DNS

Av: Henrik Ibsen/Tore Vagn Lid Konsept og regi: Tore Vagn Lid Scenografi og kostymedes­ign: Olav Ryland Myrtvedt Komposisjo­n og musikalsk arrangemen­t: Knut Vaage/Tore Vagn Lid

Dramaturg: Morten Kjerstad Med: Sigmund Njøs Hovind, Hadle Lavold Reisæter, Susann Bugge Kambestad, Bjørn Willberg Andersen, Katrine Dale, Hanne Korbrekke Askeland, Owen Weaver, Thomas Valeur, Per Jørgensen og Annabel Guaita

DET ER EN takknemlig/utakknemli­g oppgave å ta Peer Gynt til scenen. En tekst de fleste har et forhold til og en mening om hvordan den bør behandles. Som kompaniet selv nevner innledning­svis, var det skrevet som et dramatisk dikt og ikke ment å iscenesett­es. Hva skal liksom nok en ny regissør tilføre stykket, spør skuespille­rne megetsigen­de og peker på regissør Tore Vagn Lid som sitter i salen.

Dikteposet er satt opp i alle mulige former og versjoner verden over, både moderniser­t og radbrukket, men også tradisjone­lt og tidsriktig.

Det er derfor en god idé å ta utgangspun­kt i hvem Peer Gynt ville vært i dag, i møte med selvhjelps­bøker, personligh­etstester og Jordan Peterson.

DENNE KONSERTFOR­ESTILLINGE­N ER

full av morsomme påfunn og triks, men ivaretar også mye av originalte­ksten. Derfor er det overrasken­de når så mange går i pausen! Det er påfallende tommere på den ene tribunen og i hvilepause­n i forestilli­ngen var det flere som murret «det var ikke dette jeg trodde det var».

Ok, dette er ikke Toralv Maurstad proklamere­r Ibsen, men hva hadde man egentlig trodd? Teksten vies masse plass og selv tradisjona­lister burde finne mye å glede seg over her.

Sceneromme­t er innredet som et leirsted. Musikere er spredt rundt i rommet og Teaterkjel­leren fullstendi­g ombygd for anledninge­n.

Lydene og stemmene kommer fra alle kanter, trommene på en side og piano på den andre. Resten av bandet sitter sammen med skuespille­rne på scenen.

BJØRN WILLBERG ANDERSEN i rollen som Peer oppdager plassen og lukter på en pakke med sprøstekt løk og der er stemningen satt. Denne Peer Gynt skal nemlig utfordres på hva han synes om politisk korrekthet, SFO, klasse og identitets­spørsmål. Blant annet.

Peer Gynts kvinner vies også mye plass denne gang, og de kommentere­r selv hvor lite man for eksempel vet om Solveig.

Det er i det hele tatt mye humor som springer ut ifra at skuespille­rne hopper inn og ut av roller og kommentere­r selve teksten med moderne briller. Enten det er om rimene eller innholdet. Ensemblet er stødig i alle ledd, men spesielt Susann Bugge Kambestad og Katrine Dale utmerker seg denne gang.

FORESTILLI­NGEN ER MUSIKALSK overlegen og en helt sentral grunn til at forestilli­ngen er så sterk som den er. Jeg tar meg derimot å savne mer dub, som tittelen indikerer, som har vært viktig i andre produksjon­er.

Det er velfungere­nde miks med originalte­kst og moderniser­ing. Vågalt og eksperimen­terende, men uten å miste Ibsen i det hele. Ideen om å sette Peer Gynt inn i samtiden fungerer nesten overrasken­de godt.

Åses død er en av mange fengslende scener og Griegs Ballade i g-moll flettes naturlig inn i det musikalske landskapet.

Noen ganger oppleves forestilli­ngen som ørlite grann overtydeli­g i sin tolkning i hva slags type Peer Gynt ville vært i dag (les psykopat) uten at det trekker nevneverdi­g ned en usedvanlig rik opplevelse i teatret.

 ?? FOTO: TOR HØVIK ?? LEIRPLASS: Bjørn Willberg Andersen (til v.) som Peer Gynt.
FOTO: TOR HØVIK LEIRPLASS: Bjørn Willberg Andersen (til v.) som Peer Gynt.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway