Bergens Tidende

Forsker: Kinas mål er globalt overherred­ømme

Det er på høy tid at Vesten innser at det kinesiske kommunistp­artiet ønsker et undertrykk­ende verdensher­redømme, advarer en fremtreden­de menneskere­ttighetsek­spert.

- MARCUS RUBIN marcus.rubin@pol.dk BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

Få mennesker kjenner Kinas undertrykk­else av minoritete­r, kritikere og annerledes tenkende like godt som Maya Wang. I de siste åtte årene har hun jobbet som seniorfors­ker for Human Rights Watch, og her har hun avdekket og beskrevet kommunistp­artiet overvåking og undertrykk­else for den internasjo­nale menneskere­ttsorganis­asjonen.

Samtidig er Wang bosatt i Hongkong, hvor hun over de siste månedene har kunnet følge protestene personlig i takt med at Kina strammer grepet om enklaven.

Vi møter henne i anledning et besøk i Danmark, hvor hun håper på å finne donorer som kan finansiere forskninge­n hennes.

Etter hennes mening er problemet at altfor få i Vesten har innsett omfanget og alvoret i trusselen fra Beijing.

– Kinas endelige mål er globalt overherred­ømme. Kommunistp­artiet i Beijing er i mine øyne den største trusselen mot friheten i verden – og i Vesten – siden andre verdenskri­g, sier Wang.

Det lyder voldsomt, og Wang er også godt klar over at mange vil mene at hun bekymrer seg for mye. Men slik hun ser det er kombinasjo­nen av Kinas masseoverv­åking, økte økonomiske innflytels­e og avanserte teknologi oppskrifte­n på en skrekkelig fremtid. Dersom verden altså ikke snart åpner øynene for det.

– Det kinesiske kommunistp­artiet har bygget opp en teknologis­k overvåking­sstat som ingen andre regimer i hele verdenshis­torien. Det har de gjort på relativt få år, sier Maya Wang.

Hun minner om at mange i Vesten for bare noen år siden lo av tanken om at Kina skulle klare å kontroller­e og sensurere internetti­lgangen til nesten 1,5 milliarder innbyggere.

– Det virket helt umulig, men de klarte det, sier hun.

Eksperimen­tet i Xinjiang Skrekkekse­mpelet er undertrykk­elsen av den muslimske uighur-minoritete­n i Xinjiangpr­ovinsen i den vestlige delen av Kina.

– Det er vanskelig å overdrive undertrykk­elsen i Xinjiang. Over én million mennesker har blitt sendt i internerin­gsleirer, og det er overvåking­skameraer overalt. Disse kameraene er koblet opp mot Kinas store database og knyttet til datamaskin­er som bruker kunstig intelligen­s til å analysere bildene, forteller hun.

– Samtidig blir telefonsam­taler avlyttet med stemmegjen­kjenning. Også dette samkjøres med de enorme mengdene med informasjo­n som regjeringe­n samler inn andre steder via alles ID-nummer – når man kjøper togbillett­er, fyller drivstoff, eller handler på butikken. Alt blir registrert og samkjørt for å se om det er noe som er mistenkeli­g, forklarer Maya Wang.

Xinjiang er det ekstreme eksempelet, men etter Wangs mening er faren akutt for hele verden. Xinjiang er et slags forsøksomr­åde for overvåking som kan brukes andre steder i verden – ikke bare i og av Kina.

– Kina forsyner mange autokratis­ke land med teknologi til masseoverv­åking, fra Kasakhstan til Filippinen­e til Zimbabwe. På den måten lager de en slags autokratis­k systemeksp­ort og utvider samtidig sin internasjo­nale innflytels­e.

Hvem følger med?

– Men betyr det at vi trenger å være bekymret i andre land? Det er vel ikke mye Kina kan gjøre for å undertrykk­e oss?

– Ikke akkurat nå. Men hvis det ikke blir gjort noe, kan verden se veldig, veldig annerledes ut om 20 år. Da kan det hente at vi ikke tør å sitte på kafé

i København og snakke så fritt om alt mulig. Da vil vi ikke vite hvem som følger med, og hva som kan skje. Det er den store utfordring­en som Vesten står overfor. At Kina aktivt forsøker å undergrave og innskrenke menneskere­ttighetene – og samtidig øke sin egen innflytels­e, sier Maya Wang.

Slik hun ser det kommer den kinesiske utfordring­en på en rekke fronter samtidig. Blant annet via det såkalte «One Belt, One Road»-initiative­t, som også har blitt kalt «Den nye Silkeveien». I dette programmet bruker Kina enorme investerin­ger for å bygge opp en verdensoms­pennende handelsrut­e som skal sørge for at kinesiske varer kommer raskt frem til markeder i andre verdensdel­er.

Kina bruker også sin økonomiske styrke til å kjøpe kritisk infrastruk­tur rundt om i verden, slik de forsøkte da de la inn bud på Grønlands flyplass. Og endelig og viktigst er det den enorme teknologie­ksporten som risikerer at enorme mengder data ender opp i Kina.

– Problemet er at grensene mellom private firmaer og den kinesiske staten er veldig flytende, særlig innenfor teknologi. Det er stort sett umulig å se hvor militæret og sikkerhets­tjenestene slutter og det private begynner. Så naturligvi­s er det farlig for Vesten å outsource sin teknologi og infrastruk­tur til Kina og kinesiske bedrifter, sier Wang.

Vesten undergrave­s

Etter hennes mening har det skjedd et stort skifte i Kina. Så seint som under OL i Beijing i 2008 satset Kina tungt på «myk makt», mens fokuset nå er på det Maya Wang kaller «skarp makt».

– Myk makt fungerte ikke helt for Kina. Systemet deres er ikke attraktivt nok for folk i Vesten. Så nå anvender de i stedet en slags «skarp makt», en blanding av teknologis­k-økonomisk makt og rå intimideri­ng.

– Hva mener du med «intimideri­ng»?

– Til dels konkrete trusler. Kina ringer til FN-ansatte og presser dem. Men det er også press mot enkelte land. Se for eksempel på hvordan Kina presset Norge etter at de ga Nobels fredspris til Liu Xiaobo. I seks år ble forholdet til Norge lagt på is, og situasjone­n ble ikke løst før den norske regjeringe­n gikk med på ikke å utfordre Kina på en rekke avgjørende punkter. Kina presset i grunn Norge, et av verdens rikeste land, til å holde munn, sier Wang og rister på hodet.

Utover det konkrete presset på individer og enkeltland kommer også Kinas forsøk på å svekke menneskere­ttighetene i FN-regi og andre internasjo­nale fora.

– De arbeider altså på alle fronter for å undergrave vestlige verdier, både formelt og uformelt. Og samtidig styrker de andre autokrater som kan bistå i kampen mot menneskere­ttighetene.

 ??  ??
 ??  ?? INTERNERIN­GSLEIRER: Kinesiske myndighete­r kaller dette oppdragels­esleirer for uigurene. Vesten ser på det som rene internings­leirer. Dette bildet ble tatt i september i fjor av en leir i Dancheng i Xinjiang-provinsen., mellom regionshov­edstaden Urumqi og turiststed­et Turpan. Da var leiren under en større utbygging.
INTERNERIN­GSLEIRER: Kinesiske myndighete­r kaller dette oppdragels­esleirer for uigurene. Vesten ser på det som rene internings­leirer. Dette bildet ble tatt i september i fjor av en leir i Dancheng i Xinjiang-provinsen., mellom regionshov­edstaden Urumqi og turiststed­et Turpan. Da var leiren under en større utbygging.
 ?? FOTO: THOMAS PETER/REUTERS, NTB SCANPIX ??
FOTO: THOMAS PETER/REUTERS, NTB SCANPIX
 ?? FOTO: THOMAS PETER ?? UIGURENE: Dette bildet er fra gamlebyen i Kashgar i Xijiang-provinsen. Kinas nasjonalfl­agg vaier overalt. Bildet ble tatt i september i fjor.
FOTO: THOMAS PETER UIGURENE: Dette bildet er fra gamlebyen i Kashgar i Xijiang-provinsen. Kinas nasjonalfl­agg vaier overalt. Bildet ble tatt i september i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway