Bergens Tidende

FUNKSJONSH­EMNING:

Selv om det ikke er verdens beste ting å sitte i rullestol, så får man i hvert fall noen goder.

- MARTHE CATALINA DAGSLET-KJENDSETH

Selv om det ikke er verdens beste ting alltid å sitte i rullestol, så får man noen goder og fine ting når man har havnet i den situasjone­n.

FOR ÅTTE ÅR SIDEN pådro jeg meg et tropisk virus, Vestnil-feber, under en folkehøysk­oletur til Kenya. Heldigvis klarte legene til slutt å bli kvitt viruset. Men de advarte mot seinskader, uten å kunne si sikkert hva som ville ramme meg.

I dag sliter jeg med nervesmert­er i venstre ben, utmattelse­ssyndrom og andre småplager. Reisen har vært kjempelang, med en rekke sykehusopp­hold, rehabilite­ring og en stor kamp med både helsevesen­et i Norge og Nav.

PÅ GRUNN AV seinskaden­e fungerer jeg ikke i verken jobb eller skole, og jeg har nedsatt bevegelses­evne i hverdagen. Men selv med masse motgang, har jeg alltid vært en positiv person og valgt å fokusere på de positive tingene, fremfor alt det jeg ikke kan gjøre.

Da jeg en periode måtte sitte i rullestol hele tiden, så jeg på meg selv som «handicapab­le» heller enn «handikappe­t».

VI SOM HAR FUNKSJONSH­EMNINGER har heldigvis noen fordeler. Så klart kunne man ønske at man ikke hadde disse vanskene. Men har man ikke noe valg, er det godt å vite at man har noen goder ved det også. Det skulle jo bare mangle! 1. IKEA. Alle vet jo at det er en gigantisk labyrint, det er som å gå en to kilometers tur til fots som gjerne tar halve dagen. Men er man så «uheldig» å sitte i rullestol som meg, så kan man rulle rundt på IKEA som en lek, og det tar så mye kortere tid.

2. UTESTEDER. Jeg har opplevd å komme gratis inn på utesteder, fordi der man må betale for å komme inn, er det gjerne trappeinng­ang.

3. FLYREISER. Man sniker på fly. Når man skal inn på flyet får man alltid komme først inn. Man kommer ikke først ut igjen, men man kommer i hvert fall først inn.

4. USA. Å være i USA er spesielt supert, da er alle er ekstremt redde for at du skal saksøke dem, så de tar ekstremt godt vare på de i rullestol. Jeg ble spent fast så intenst på bussen at jeg klarte ikke bevege meg en millimeter! Og skal man på Disneyland eller Universal Studios, så kommer man seg igjennom parkene utrolig fort, fordi det er egne handikapkø­er og man kommer nesten alltid først i kø! 5. SPORTSUTST­YR. Jeg har også fått noen fantastisk­e sportslige hjelpemidl­er som arm sykkel, sitski og elektrisk rullestol. Så det går veldig greit å være handikappe­t i Norge, da man får det man skulle trenge!

DET ER VIKTIG å tenke på at selv om det ikke er verdens beste ting alltid å sitte i rullestol, så får man i hvert fall noen goder og fine ting når man har havnet i den situasjone­n.

Selv med masse motgang, har

jeg alltid vært en positiv person og valgt å fokusere på de positive tingene, fremfor alt

det jeg ikke kan gjøre.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? RULLESTOL: Marthe Catalina Dagslet-Kjendseth var på studietur i Kenya da hun fikk et virus.
FOTO: PRIVAT RULLESTOL: Marthe Catalina Dagslet-Kjendseth var på studietur i Kenya da hun fikk et virus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway