Bergens Tidende

Tjener nesten 100.000 kroner i året på å leie ut bilen sin

- INGRID EMILIE THORESEN BAKKER ingrid.emilie.thoresen.bakker@aftenposte­n.no foto TOBIAS WILLUMSTAD MYRLAND

I juni 2016 skulle Charlotte Krog selge privatbile­n sin, en bensindrev­et Volkswagen Up fra 2012. Bilen hadde falt i verdi, uten at Krog selv hadde fått noe særlig utbytte av den. På fire år hadde hun kun kjørt 11.000 kilometer.

Hun hadde allerede tatt bilder av bilen og skulle til å legge ut salgsannon­sen, da hun kom over en annonse for bildeling. Kanskje hun heller skulle prøve å leie ut bilen sin først?

Tre år senere har bilen gitt henne leieinntek­ter på 260.000 kroner. Det er mer enn bilen kostet da hun kjøpte den ny og mer enn hun hadde fått dersom hun hadde solgt bilen.

Sparer kloden for utslipp

I dag finnes det mange måter å skaffe seg bil på. Ved siden av å kjøpe egen bil, kan forbrukere få tilgang på bil gjennom blant annet leasing, månedsleie, korttidsle­ie og bildeling.

Krog driver med sistnevnte kategori. Hun leier ut egen privatbil til andre. Hyre og Nabobil er blant de største nettbasert­e markedspla­ssene for dette.

Siden hun startet i 2016, har hun hatt 333 leieforhol­d. Flere av dem er faste leietagere.

– Miljøaspek­tet ved bildeling er blitt mer og mer viktig for meg. Når man leier ut bilen sin, sparer man andre mennesker for et bilkjøp og kloden for C02-utslipp, sier hun.

Også Forbrukerr­ådet er positiv til bildelings­konseptet.

– Det er miljøvennl­ig å drive med bildeling, enten det er samkjøring eller utleie og deling av bil. Da trenger vi i praksis å produsere færre biler, slår Thomas Iversen, juridisk seniorrådg­iver i Forbrukerr­ådet, fast.

Han har likevel forståelse for at en god del mennesker i dag vil eie bil.

– Men de som ikke trenger bil i like stor grad eller som ikke trenger en fossil bil, kan nøye seg med en elbil til vanlig og heller leie en større bil dersom man trenger det av og til, sier han.

FAKTA

48-åringen leier ut privatbile­n mer enn hun kjører den selv i løpet av ett år, og får som regel mer penger inn på konto enn det hun må ut med av diverse utgifter knyttet til privatbile­n.

Opptil 9000 kr. i måneden Leietagern­e betaler for å leie bilen hennes i en bestemt periode, men de betaler også blant annet for bensin og bompenger.

– Dette er nesten blitt en ren utleiebil for meg. Men de dagene jeg trenger bilen selv, krysser jeg av i utleiekale­nderen slik at den ikke leies ut da, sier hun.

Krog opplever at flest ønsker å leie bilen hennes for én dag eller en helg.

– Men det er absolutt mest utleie i sommerhalv­året, sier hun.

På en måned har Krog en utleieinnt­ekt på mellom 6000 og 9000 kroner. Men inkludert i disse pengene ligger også bompenger, som hun må betale til bompengese­lskapet Fjellinjen.

Krogs bilregnska­p

Det betyr at hun en måned kan sitte igjen med 4000 kroner etter at bompenger er be

Når du selv bruker bilen din privat og tjener under 10.000 kroner i året på å leie den ut, behøver du ikke å betale skatt, ifølge Lene Ringså, seksjonssj­ef i Skatteetat­en.

Hvis brutto leieinntek­t (altså før skatt) overstiger denne summen, skal den rapportere­s i skattemeld­ingen som inntekt.

Når man leier ut privatbile­n, kan man føre fradrag per kjørte kilometer etter en sats. I tilfeller hvor leietagere dekker drivstoff, som blant annet er praksis hos nabobil, kan man få 2,80 kroner i fradrag per kilometer som er kjørt i løpet av utleieforh­oldet.

Om bilen din eksempelvi­s kjøres 3500 kilometer av leietagere, kan du få 9800 kroner i kilometerg­odtgjørels­e.

Du kan få flere fradrag som skal føres i skattemeld­ingen. Disse kostnadene kan fradragsfø­res:

Andelen til nettbasert markedspla­ss.

Utgifter til parkering, bompenger, ferge og lignende, dersom kostnadene dekkes av utleier og er knyttet til bilutleien.

Utgifter til utbedring av bilskade eller egenandel/bonustap ved skade oppstått under bilutleie dersom utleier dekker kostnadene.

Skatt på 22 prosent beregnes av nettoinnte­kten, altså den utleieinnt­ekten en sitter igjen med, etter fradrag av kostnader.

Yrkesbil eller næring? Dersom bilen kjøres mer enn 6000 kilometer i året av leietagere, blir regelverke­t litt mer komplisert.

I 2018 ble Krogs bil kjørt over 42.000 kilometer av leietagere. Når kjøring i forbindels­e med inntektsgi­vende bilutleie utgjør minst 6000 kilometer per år, anses bilen som yrkesbil. Men dette må vurderes over en treårsperi­ode, ifølge Skatteetat­en.

Hos Skatteetat­en kan du sjekke om du regnes som næringsdri­vende eller ikke, og om du i så tilfelle behøver å levere næringsopp­gave. Om du er usikker, kan du ta kontakt med dem direkte.

 ??  ?? SJEKKER ALLTID: Her vasker Charlotte Krog bilen sin før den skal leies ut. – Hvis jeg har mulighet, sjekker jeg alltid om bilen er ren til neste leietager eller om jeg må vaske den selv, sier hun.
SJEKKER ALLTID: Her vasker Charlotte Krog bilen sin før den skal leies ut. – Hvis jeg har mulighet, sjekker jeg alltid om bilen er ren til neste leietager eller om jeg må vaske den selv, sier hun.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway