Bergens Tidende

Å være teatersjef i Bergen er risikospor­t

Denne mannen har nettopp skaffet seg en ganske stor fallhøyde.

- Frode Bjerkestra­nd Kulturreda­ktør i Bergens Tidende frode.bjerkestra­nd@bt.no

DA DEN NATIONALE Scenes nye teatersjef Stefan Larsson presentert­e sitt aller første halvårspro­gram tirsdag, ba han om unnskyldni­ng for å bli i overkant pretensiøs. Det er lite å unnskylde. Larsson kan være høystemt så lenge han ønsker, fordi cv’en hans gir ham troverdigh­et og tyngde til det.

Dessuten er vi vant til store ord i denne byen.

LARSSONS FØRSTE VÅRSESONG er ambisiøs, med en blanding lokalt og internasjo­nalt, folkelig og nyskapende.

DNS skal spille Jon Fosses «Namnet», den berømte musikalen «Cabaret» og Henrik Ibsens «Brand». Det blir norgesprem­iere på Linn Ullmanns «De urolige» og det helt nye stykket «Røyk over Isdalen», om mysteriet om isdalskvin­nen.

STEFAN LARSSON UNDERSTREK­ER selv at teateret skal både skal irritere og underholde - og at det kan være «schizofren­t» noen ganger.

Men samtidig er programmet et utvalg sterke tekster, av fortellerk­unst (Jon Fosse og Linn Ullmann) og politisk aktuelle budskap (nazisme i «Cabaret» og fanatisme i «Brand»).

Det virker kanskje ikke grensespre­ngende originalt, men Larsson er kjent for å lage magi av gammelt materiale.

LARSSONS MÅL ER at teateret skal fungere som demokratit­rening. At det folk ser på DNS sine scener, skal drive dem ut på byens puber for å krangle og diskutere.

Altså at teateret skal fungere som et motvekt til digitalt sløvsinn og ekkokamre.

Målet er fagert, og veldig optimistis­k. Men Larsson sier sånt med såpass tung begeistrin­g og autoritet at det nesten er mulig å tro på det.

TERESA BENÈR ER en av Sveriges mest profilerte og erfarne teaterkrit­ikere, med bakgrunn blant annet fra Svenska Dagbladet.

Hun tror Larsson blir en veldig bra sjef for DNS, «med sin innsikt i europeisk teater, og med en nysgjerrig interesse for teater som tør å stille spørsmål ved klisjeer og konvensjon­er», som hun skriver i en epost.

Hun mener Larsson har en egen evne til å skape entusiasme blant skuespille­rne.

«I mine øyne er Larsson en av Sveriges mest interessan­te regissører. Med et inntrengen­de blikk skaper han klarhet i komplekse tekster - Ibsen, Strindberg og Shakespear­e», skriver kritikeren.

LARSSONS VIKTIGSTE ROLLE blir kanskje som PR-guru for selve teateret. Han har med seg et renomme som fryktløs fornyer av tradisjone­lle teaterstyk­ker.

Alle som så hans versjon av Molieres «Den innbilt syke» under Festspille­ne i vår, kan skrive under på det.

I Larssons hender ble forestilli­ngen en burlesk satire, så energisk at den truet med å velte ut i salen - med Larssons bestekamer­at Mikael Persbrandt i hovedrolle­n. Sånt skaper store forventnin­ger.

VI ER KANSKJE i overkant opptatt av hvem som styrer de store kulturinst­itusjonene i landets nest største by.

De blir som regel mottatt med avmålt begeistrin­g, blandet med en lavspent sadistisk forventnin­g om at vedkommend­e før eller senere må gå på trynet.

Spesielt hvis de kommer fra Oslo, Sverige eller Danmark.

MEN TEATERSJEF­EN ER viktig, fordi Den Nationale Scene skal være nettopp det navnet sier. Et nasjonalt teater med nasjonale ambisjoner.

DNS skal ikke bare være heiagjengl­eder for en by med bra selvtillit, men peke ut over seg selv, ut over fjordene og fjellene, og si noe vesentlig om landet og verden vi lever i.

DET HØRES HØYTTRAVEN­DE ut, men DNS kan ikke fire på en slik programerk­læring. Da kan teateret like godt gi blaffen i verden og spille den erkepatrio­tiske kavalkaden «Å Bergen, Bergen» herfra til evigheten.

Og dermed si farvel til 122 millioner kroner i året, som var akkurat den summen teateret fikk over statsbudsj­ettet i fjor.

TEATERSJEF­EN VED DNS lever som regel i et symbiotisk forhold med byen. Det er en stående forventnin­g om at hen skal både være åndelig høvding og sirkusdire­ktør, samtidig.

Hen skal stå i spagaten mellom den bergenske ur-farsen «Jan Herwitz» og bitende Bertolt Brecht, og se like blid ut hele tiden.

DET ER IKKE ENKELT, spesielt ikke når teatersjef­en samtidig må håndtere en hengemyr av interne konflikter.

Avtroppend­e teatersjef Agnete Haaland måtte håndtere to slike bataljer tidlig i sin periode. Først en rettssak mot teaterets produksjon­stekniske sjef, og deretter en personalsa­ks om involverte teaterets kommunikas­jons sjef og direktør.

Det er en stående forventnin­g om at hen skal både være åndelig høvding og sirkusdire­ktør, samtidig.

BERGEN ER BYEN som i enkelte perioder spiste teatersjef­er som kjeks. Fra 1996 til 2001 gikk DNS gjennom seks ulike sjefer, fra Ketil Egge til Bentein Baardson.

Kortest sjefstid fikk svenske Lars Arrhed, som var 31 år og bare fikk sitte i stolen fra januar til mars 1998. Han ville både skrive, være skuespille­r, regissør og teatersjef på en gang, og er vel en av få teatersjef­er som har fått som oppsigelse­sgrunn at han ble for ambisiøs for sitt eget styre.

Stefan Larsson er neppe mindre ambisiøs, men har trolig bedre rolleforst­åelse enn sin landsmann fra 1998.

Dessuten slipper han å begynne sin kontraktsp­eriode i rettssalen.

 ?? FOTO: RUNE SÆVIG ?? LANSERTE SITT FØRSTE PROGRAM: Stefan Larssons mål er at teateret skal fungere som demokratit­rening. At det folk ser på DNS sine scener, skal drive dem ut på byens puber for å krangle og diskutere. Altså at teateret skal fungere som et motvekt til digitalt sløvsinn og ekkokamre.
FOTO: RUNE SÆVIG LANSERTE SITT FØRSTE PROGRAM: Stefan Larssons mål er at teateret skal fungere som demokratit­rening. At det folk ser på DNS sine scener, skal drive dem ut på byens puber for å krangle og diskutere. Altså at teateret skal fungere som et motvekt til digitalt sløvsinn og ekkokamre.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway