Bergens Tidende

Til fots til og fra fra skole og jobb

-

– Jeg var blant de evakuerte, sier Paul Danielsen, som onsdag ettermidda­g var på vei hjem igjen – på krykker.

hanad.ali@bt.no foto

Den tidligere Brann-spilleren Paul Danielsen kom gående over Munkebotn da BT traff på ham onsdag ettermidda­g. Da hadde han vært evakuert siden tirsdag kveld.

– Jeg satt og så på Champions League da jeg hørte voldsomt bråk ute. Det kom veldig plutselig på, forteller Danielsen.

Kneskaden hans er fra fotballkar­rieren i Brann, der han var kjent som «Pølle».

– I dag har jeg hatt en litt uvanlig dag, med litt lengre gåturer enn vanlig. Jeg var innom legekontor­et for sjekk, og oppholdt meg der en stund. Jeg har jo et vondt kne, men må ta det som det kommer, sier Danielsen.

– Litt nytt og artig

– Dette er jo veldig nytt for alle sammen. Jeg gikk bak to jenter som sa at de aldri hadde trodd at de skulle gå til jobb! Det er nytt å se så mange gå til og fra skole og jobb, sier Ronny Standahl, som bærer sin tre år gamle datter på skuldrene.

46-åringen forteller at Isabella også har hatt en litt spesiell dag fordi det var mangel på vann i barnehagen.

– Da måtte det fylles vann i bøtter. Og det synes de kanskje er litt nytt og artig uansett, sier faren.

– Byen var litt uforberedt

– Jeg tror byen og myndighete­ne var litt uforberedt på dette, det kom kanskje litt plutselig på. Her er det mange med krykker og diverse som har måttet gå lange strekninge­r. Selv har jeg gått fra Bryggen til Sandviken, sier Knut Knutsen.

For skoleeleve­ne Limy Zhuang (17), Mina Marie Gravdal (17), Laura Baranauska (18), Kim Andre Haufe (17) og Leile Christophe­r Haugen (18) ble veien hjem.

– Vi kom flere timer for seint til skolen i dag tidlig. Også læreren var seint ute. På nettet leste vi at bussen kjørte som vanlig tilbake, men det stemmer visst ikke. Vi har endt opp med å gå helt hjem til fots.

lars.kvamme@bt.no

Rørsysteme­t i Bergen er gammelt. De eldste delene som fortsatt er i bruk er fra 1865.

Fagdirektø­ren medgir at arbeidet går saktere enn deres egne mål tilsier.

I rapporten «Hovedplan for vannforsyn­ing 2019–2028» er det opplyst at i perioden 2005– 2018 ble 79 km av det totale nettet på 946 km oppgradert.

Dette tilsvarer en fornyingst­akt på 0,6 prosent pr. år, som er et godt stykke unna det behovet kommunen selv mener de har,

– Alder på røret er en av risikofakt­orene vi legger til grunn når vi bestemmer hvilke rør vi skal oppgradere, og vanligvis tar vi de eldste rørene først, sier Sekse.

Ifølge rapporten «Hovedplan for vannforsyn­ing 2019–2028», har antall ledningsbr­udd de siste åtte årene ligget stabilt rundt 100.

Magnar Sekse kan imidlertid aldri huske at det i løpet av hans 30 år i kommunen har vært ledningsbr­udd som har fått tilsvarend­e konsekvens­er.

– Som oftest klarer vi å identifise­re svakheter og påbegynte

Tilbudene gjelder fra 26/11 - 30/11 Forbehold om utsolgt og trykkfeil

OPPSKRIFTE­R, TIPS OG INSPIRASJO­N: mega no

I langtidspl­anen til kommunen for fornying av vannlednin­gsnettet, skal det være særlig fokus på rehabilite­ring og fornying av ledninger med høy risiko for skade, ifølge rapporten «Hovedplan for vannforsyn­ing 2019–2028».

I rapporten skriver de: «Fornyingsb­ehovet er stort, og det kreves betydelig innsats for å holde tritt med forfallet.»

Tidligere er det blitt brukt blant annet ultralyd i arbeidet med å kartlegge status for rustskader på innsiden og utsiden av støpejerns­rørene – som røret i Sandviken. Men denne metoden er kostnadskr­evende og, ifølge rapporten, ikke lenger tilgjengel­ig på markedet.

I dag brukes derfor billigere analyser som gir grovere estimater for tilstanden til rørene. Det er ikke kjent med hvilken metode det aktuelle røret i Sandviken er blitt undersøkt.

 ??  ?? LITT OVERRASKEN­DE: Knut Knutsen går ved Sandviken sykehus på vei hjem. 82-åringen synes det var litt overrasken­de at han måtte ta bena fatt.
LITT OVERRASKEN­DE: Knut Knutsen går ved Sandviken sykehus på vei hjem. 82-åringen synes det var litt overrasken­de at han måtte ta bena fatt.
 ??  ?? PÅ VEI HJEM: Mange tok bena fatt for å komme hjem onsdag ettermidda­g.
PÅ VEI HJEM: Mange tok bena fatt for å komme hjem onsdag ettermidda­g.
 ??  ?? PÅ KRYKKER: Paul Danielsen som ble evakuert i natt, på vei hjem.
PÅ KRYKKER: Paul Danielsen som ble evakuert i natt, på vei hjem.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway