Bergens Tidende

Slik kjører du i rundkjørin­gen i Vågsbotn

I høyre eller venstre fil når du kommer fra Arna og skal til Bergen? Den siste tiden har rundkjørin­gen i Vågsbotn blitt heftig debattert i sosiale medier.

- JULIANNE BRÅTEN MOSSING julianne.braten.mossing@bt.no foto ALICE BRATSHAUG

«Jeg blir like forbanna og oppgitt hver gang,» starter Facebookpo­sten til yrkessjåfø­r Christer Evensen med.

Tre uhell på tre år

Mandag skulle han gjennom rundkjørin­gen i Vågsbotn fra Arna til Bergen sentrum. Evensen forteller at han for tredje gang i løpet av tre år havnet i sammenstøt med en annen bil i rundkjørin­gen.

Responsen på Facebook og observasjo­ner Evensen har gjort, avslører at bergensere er usikre på trafikkreg­lene i rundkjørin­gen. Facebook-innlegget er blitt delt av hundrevis av personer, og i BTs trafikkgru­ppe på Facebook.

– Det har vært blandet respons. Noen har sendt meg sinte meldinger og skrevet at jeg er en inkompeten­t yrkessjåfø­r. Andre synes jeg har tatt et bra initiativ ved å skrive innlegget, sier Evensen.

– Havner i blindsonen

Ifølge Evensen har hendelsesf­orløpet vært det samme i alle sammenstøt­ene. Han har ligget i venstre fil på vei mot sentrum fra Arna. Til høyre for ham ligger en bil med planer om å ta samme avkjørsel.

– Bilene har ligget i blindsonen min hele veien rundt. I det jeg blinker ut av rundkjørin­gen, har jeg tatt siden på bilen, sier Evensen til BT.

Enkle regler

Trafikklær­er Eirik Haukedal sier reglene i rundkjørin­gen er enkle, og han legger fil-diskusjone­n raskt død når BT møter ham. Bilene som skal til Bergen fra Arna skal ligge i venstre fil i rundkjørin­gen, forklarer Haukedal.

Han mener bilister tenker for komplisert i rundkjørin­gen.

– Se på skiltene og ikke kjør etter gammel vane. Dersom pilen har en knekk mot venstre, så er det venstre felt man skal ligge i, sier han.

Fra Arna kjører man først forbi et skilt noen hundre meter før rundkjørin­gen. I tillegg er det et skilt ved siden av rundkjørin­gen, og skjermer over filene.

– Det blir ikke stort tydeligere enn det. Det eneste som kunne vært bedre, var om veibanen hadde vært markert med «Bergen.» Men dette er ikke

Se på skiltene og ikke kjør etter gammel vane. Dersom pilen har en knekk mot venstre, så er det venstre felt man skal ligge i.

Eirik Haukedal, trafikklær­er

særlig vanlig i Norge, sier Haukedal.

Selv om reglene er enkle, sier han at elevene noen ganger blir usikre.

– Det er mange som kjører feil i rundkjørin­gen, og elevene tar gjerne etter andre på veiene. Heldigvis er det enklere å lære en nybegynner trafikkreg­lene enn dem som har kjørt på veiene i mange år, sier Haukedal.

Flere lastebiler legger seg i høyre fil i rundkjørin­gen, selv om bilen skal fra Arna til Bergen.

– Det er for at sjåførene skal få oversikt over blindsonen­e. Blindsonen er mindre om lastebilsj­åføren får personbile­ne på venstresid­en, sier han.

Når BT kjører gjennom rundkjørin­gen, er skiltet over filen til høyre slått av.

– Men dette har ikke noe å si. Pilene på skiltet ved siden av sier hvor du skal ligge, sier han.

 ??  ?? FRA ARNA: Slik er skiltet i rundkjørin­gen på Vågsbotn. Pilene er til for å følges.
FRA ARNA: Slik er skiltet i rundkjørin­gen på Vågsbotn. Pilene er til for å følges.
 ??  ?? VENSTRE: Når du skal mot Bergen fra Arna, skal du ligge i venstre fil i rundkjørin­gen, viser skiltene.
VENSTRE: Når du skal mot Bergen fra Arna, skal du ligge i venstre fil i rundkjørin­gen, viser skiltene.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway