Bergens Tidende

I løpet av åtte år har Monica (40) kvittet seg med 800 plagg

-

Fredag holder hun nettbutikk­en sin stengt i protest mot Black Friday.

hilde.heian@bt.no

I januar i år fant Monica Langeland en annonse på Finn.no som skulle føre til store forandring­er i livet til kvinnen som bor på Søreide sammen med samboeren og to små barn.

En nettbutikk for klær var til salgs, og det endte med at hun kjøpte 85 prosent av den i mars måned. I et lokale på Kokstad har hun lageret med klær og kontorplas­sen sin. To ansatte jobber i deltidssti­llinger i bedriften.

– Tanken til han som bygget opp butikken, var å satse på miljøvennl­ige klær som er laget av folk som får en rettferdig lønn. Siden jeg kjøpte meg inn, har vi doblet omsetninge­n, sier Langeland.

– Lar oss lure

Men på den store kjøpedagen fredag, blir det ingen fortjenest­e. For etter å ha hatt en avstemming blant kundene, har hun bestemt seg for å holde nettbutikk­en Grønt Skift stengt fra klokken 9 om morgenen og frem til midnatt.

Monica Langeland

– Det høres ut som dårlig butikk?

– Ja, vi mister omsetninge­n hele den dagen, men jeg liker ikke det Black Friday symboliser­er. Et overforbru­k her i Vesten, der vi lar oss lure til å kjøpe noe vi ikke trenger, sier 40-åringen.

Hun gikk noen runder med seg selv før hun bestemte seg for å holde stengt. Håpet hennes er å vekke noen og få dem til å tenke over forbruket sitt.

– Vi vil være en motvekt, men samtidig er det dumt at det på en slik dag ikke finnes noen etiske, miljøvennl­ige alternativ­er. Og vi trenger omsetninge­n, sier Langeland.

Solgte hytten

På tross av at hun nå jobber dobbelt så mye som før, tjener hun bare halvparten av det hun gjorde tidligere. Siden Langeland ikke selv har råd til å ta ut lønn til seg i nettbutikk­en, arbeider hun også i en 50 prosent stilling som marinbiolo­g i fiskerinær­ingen.

– For å få råd til å kjøpe butikken, solgte vi hytten vår i Myrkdalen. Det var ikke så populært hos typen. Han var veldig glad i den, slår Langeland fast på siddisdial­ekt.

Tre meter bredt klesskap Tidligere har hun ikke vært spesielt opptatt av verken miljø eller mote.

– Jeg har vært en lite gjennomten­kt forbruker i ti år. Da jeg var student, handlet jeg mer og mer på Hennes & Mauritz. Da jeg begynte å tjene penger, gikk jeg på Høyer, forteller Langeland.

Men for åtte år siden oppdaget hun hvor mye klær hun faktisk hadde. Hun skulle flytte, og ble sittende og betrakte klesskapet som da var tre meter bredt. For å skaffe seg oversikt og kontroll, laget hun et Excel-ark over alle klærne.

– Jeg har vært størrelse 38 siden jeg var 16 år, og hadde ikke kvittet meg med noe. Jeg fant plagg med prislappen på som jeg ikke kunne huske at jeg hadde kjøpt.

Hun bestemte seg for å gi fra seg og selge totalt 100 plagg hvert år.

Det nøye regnskapet hun har ført de siste åtte årene, viser hva hun har kvittet seg med:

For å få råd til å kjøpe butikken, solgte vi hytten vår i Myrkdalen. Det var ikke så populært hos typen. Han var veldig glad i den.

88 bukser

89 gensere

37 jakker

63 kjoler

166 topper

19 skjørt

86 treningskl­ær

23 ullundertø­y

67 par sko

– Hvor mye klær har du nå?

– Fire bukser, kanskje femten topper, seks jakker og 20 par sko. Mye har jeg gitt til Fretex og venninner. Jeg har også solgt klær. Den største forskjelle­n er at jeg nå klarer meg på halv lønn, sier Langeland.

Finn.no er eid av Schibsted, som også eier Bergens Tidende.

 ??  ?? BLE FORRETNING­SKVINNE: – Etter å ha blitt klar over hvor mye klær forurenser og hvor dårlige arbeidsfor­hold mange kvinner, barn og menn i klesindust­rien arbeider under, ville jeg gjøre noe, sier Monica Langeland.
BLE FORRETNING­SKVINNE: – Etter å ha blitt klar over hvor mye klær forurenser og hvor dårlige arbeidsfor­hold mange kvinner, barn og menn i klesindust­rien arbeider under, ville jeg gjøre noe, sier Monica Langeland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway