Bergens Tidende

Julepynter huset fra oktober for å ha lave skuldre i desember

-

Marthe Holien Bø starter med juleforber­edelsene allerede i oktober, og 1. desember kickstarte­s julen med fest for venner og familie.

anne.merete.slåttland@aftenposte­n.no

– Det er fint å starte så tidlig, for da kan jeg møte julen med lave skuldre, sier hun.

Allerede når bladene faller om høsten, begynner det å krible i Marthe Holien Bøs julehjerte. Små tegn på at høytid er i vente dukker opp i vinduskarm­er og vaser, og den fineste pynten finner familien Holien Bø gjerne rett utenfor huset. Eneboligen fra 1878 ligger nemlig perfekt til mellom praktfulle fjell og grønne åkre i Stryn, et skattkamme­r for en som helst pynter med det naturen skjenker oss.

– Jeg finner stemning i naturlige elementer. Seint i oktober introduser­er jeg julen forsiktig med grankviste­r og små furutrær, sier Holien Bø.

Familietra­disjoner

Etter hvert finner tobarnsmor­en frem stjerner og lyslenker. Adventskal­enderen til barna Anna og Mathea henges opp på veggen, og juletreet hentes ned fra fjellet.

– Rasmus og jeg tok med jentene og dro opp til skitrekket og hentet granbar, småtrær og et juletre for ikke så lenge siden. For meg er det akkurat dét julen handler mest om; å være sammen med familien og skape gode tradisjone­r, sier Holien Bø.

For syv år siden overtok paret huset de bor ifra Rasmus sine besteforel­dre. Etter flere år som byboere i Bergen og Oslo, tok stryningen Rasmus Bø med seg Toten-jenten hjem til gården han har odel på. Ved overtakels­en startet ekteparet på en omfattende renovering.

Sparker i gang julen

– Svigerfar er snekker og hjalp oss med å pusse opp. Vi har renovert alt, fra å bytte gulv, legge inn vannbåren varme, skifte tak, bytte kledning og isolere, til å bytte vinduer og karmer og oppgradere elektrisk og rør, forteller Holien Bø.

Etter ett år med oppussing kunne familien flytte inn, og selv om huset er totalrenov­ert er det fortsatt historie og sjel igjen i de originale tømmervegg­ene.

For å bryte opp, liker interiørin­teresserte Marthe Holien Bø å tilføre moderne elementer i det gamle huset, som for eksempel det nye spiseborde­t, som hun fikk i 30-årsgave fra ektemannen.

Helt siden Marthe og Rasmus var studenter i Bergen har de arrangert 1. desember-fest der de kickstarte­r julen. Da serveres det julegrøt med mandel og pepperkake­r til familie og venner.

Juleforber­edelser i oktober

– Jeg prøver å møte desember med lave skuldre og ha fokus på det julen egentlig dreier seg om. Derfor starter jeg med forberedel­sene såpass tidlig. Jeg lager lister, gjør det viktigste først og pleier å ha julegavene ferdig tidlig i desember, sier Marthe.

Inn mot jul blir tiden brukt på kos og å gjøre de tingene som skaper den komplette julefølels­en.

– Det som gir meg aller mest julestemni­ng er smaker, lukter og lyder. Det er blitt en tradi

BERGENS TIDENDE TORSDAG 28. NOVEMBER 2019

OPPSKRIFT

 ??  ?? KOS: Lys, stjerner og naturlig pynt skaper julestemni­ng for Marthe. Noe av det aller beste hun vet er å samle familie og venner rundt spiseborde­t, og så sitte der i timevis.
KOS: Lys, stjerner og naturlig pynt skaper julestemni­ng for Marthe. Noe av det aller beste hun vet er å samle familie og venner rundt spiseborde­t, og så sitte der i timevis.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway