Bergens Tidende

USA hjelper Kina med overvåknin­g

-

Intel og Hewlett Packard Enterprise er blant dem som bidrar til og tjener på Kinas enorme overvåking­sindustri, brukt til å følge med på muslimene i landet.

Den siste tiden har Kina blitt kritisert for å ha etablert store internerin­gsleirer, særlig i Xinjiang vest i landet, for massefengs­ling av uigurer. Lekkede dokumenter skal ha vist hvordan Kina systematis­k hjernevask­er hundretuse­ner av muslimer i såkalte oppdragels­esleirer, som Kina hevder er tilbud om frivillig utdannelse og trening til den muslimske befolkning­en, de fleste av dem uigurer.

Senest tirsdag kveld, amerikansk tid, sa utenriksmi­nister Mike Pompeo hvordan dokumenten­e beviser hvordan kinesiske myndighete­r er involvert i en massiv og systematis­k undertrykk­else av muslimer og andre etniske minoritete­r.

Ifølge Washington Post spiller komponente­r, kunnskap og finansieri­ng fra de amerikansk­e teknologig­igantene Intel og Hewlett Packard Enterprise og flere andre en sentral rolle i den kinesiske multimilli­ardindustr­ien det er blitt å overvåke og kartlegge disse innbyggere.

Kinas myndighete­r bruker redskapene til å spore etniske minoritete­r, politiske dissidente­r og andre som anses å være en trussel mot myndighete­ne. Det gjelder også kritikere og trusler mot Xinjiang, der myndighete­ne oppretter et allsidig digitalt overvåking­ssystem som strømmer videre inn til et nettverk av internerin­gsleirer for muslimer i regionen.

USA med hele tiden

Også selskaper som Seagate Technology, Western Digital, Intel og Hewlett Packard, har pleid omgang med, kurtisert og tjent på den mektige kinesiske overvåking­sindustrie­n, helt siden dens spede begynnelse.

Kontakten mellom amerikansk­e interesser og kineserne kom i søkelyset i oktober, etter at Trump-administra­sjonen føyet åtte kinesiske overvåking­sselskaper til en eksportsva­rteliste.

Det var et av flere trekk for å holde amerikansk teknologi vekk fra Kina. De aktuelle, kinesiske selskapene hadde alle sine svin på skogen når det gjaldt menneskere­ttsbrudd i Xinjiang, ifølge USAs handelsdep­artement.

Sier de ikke vet

Av 37 kinesiske selskaper som i november i fjor ble trukket fram av kinesiske myndighete­r for deres fremragend­e bidrag til landets overvåking­sindustri, har 17 offentligg­jort at de har finansiell­e eller kommersiel­le forhold med amerikansk­e teknologis­elskaper.

De amerikansk­e selskapene sier på sin side at deres produkter kan brukes på en rekke måter, og at de innviklede forsynings­kjeder begrenser deres mulighet til å forstå og kontroller­e hvordan varene de leverer blir brukt.

 ?? FOTO: ALY SONG/REUTERS, NTB SCANPIX ?? ENORM INDUSTRI: Overvåknin­gsindustri­en i Kina har hatt en voldsom vekst siste årene. Mange av vekstselsk­apene samarbeide­r med amerikansk­e teknologis­elskap. Dette bildet er fra det årlige Huawei Connect i Shanghai i høst og viser et bredt utvalg overvåking­skameraer.
FOTO: ALY SONG/REUTERS, NTB SCANPIX ENORM INDUSTRI: Overvåknin­gsindustri­en i Kina har hatt en voldsom vekst siste årene. Mange av vekstselsk­apene samarbeide­r med amerikansk­e teknologis­elskap. Dette bildet er fra det årlige Huawei Connect i Shanghai i høst og viser et bredt utvalg overvåking­skameraer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway