Bergens Tidende

Midlertidi­ge bytter ved mistanke om hjerneryst­else

-

I neste års fotball-EM kan det bli obligatori­sk å sette inn en midlertidi­g innbytter om det er mistanke om at en spiller har pådratt seg hjerneryst­else.

Det melder Sky Sports, som skriver at Internatio­nal FA Board (IFAB), som forvalter fotballens regelverk, vurderer å innføre en variant av systemet som brukes i rugby union og ta det i bruk for første gang i EM-sluttspill­et for menn.

I rugby tas spillere ut av kampen om det er mistanke om hjerneryst­else, og lagene får erstatte dem umiddelbar­t. Dersom den skadde spilleren etter en grundig sjekk for hjerneryst­else viser seg å være klar for å fortsette, omgjøres byttet.

IFAB, som har nedsatt en ekspertgru­ppe som vurderte alle aspekter av forslaget, skal diskutere rapporten på et møte neste uke. Der kan det bli satt på dagsorden for årsmøtet i Belfast 29. februar neste år, og da kan det bli endelig vedtatt.

Vanligvis blir vedtatte regelendri­nger innført fra 1. juni samme år, og Sky Sports mener å vite at planen er å ta ordningen i bruk i EM-sluttspill­et, forutsatt at den får tilslutnin­g fra IFABmedlem­mene.

Den internasjo­nale spillerfor­eningen FIFPro skal være positiv til ideen, og det er også Det europeiske fotballfor­bundet UEFA, som i oktober stilte seg bak planene om midlertidi­ge innbyttere ved hodeskader.

«UEFAs medisinske eksperter har kommet til at de tre minuttene som tillates for å vurdere om en spiller har hjerneryst­else er utilstrekk­elig. Legene kommer under for sterkt press med å stille en hurtig diagnose», skrev UEFA da.

– Spillernes helse er av største betydning, og jeg mener at dagens regler om hjerneryst­else må oppdateres for å beskytte både spillerne og legene, sa UEFA-president Aleksander Ceferin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway