Bergens Tidende

The Whale tar verden med storm

Bildene av det hvalformed­e opplevelse­ssenteret som skal bygges på Andøya, går verden rundt.

- EDEL BAKKEMOEN edel.bakkemoen@aftenposte­n.no

The Whale har vakt internasjo­nal oppsikt denne måneden etter at danske Dorte Mandrup Arkitekter vant arkitektko­nkurransen om det nye opplevelse­ssenteret på Andøya i Andøy kommune i Vesterålen.

Kulturarv

Senteret skal romme forskning på hval, hvalobserv­asjon, utstilling­er og opplevelse­r.

– Det er fantastisk å oppleve at fortelling­en om dette magiske stedet kan nå kloden rundt på så kort tid. The Whale blir plassert midt i ett av våre felles umistelige landskap, som verden bør kjenne til og verne om. Her finnes en særlig natur- og kulturarv både over og under havoverfla­ten, sier Dorte Mandrup, firmaets grunnlegge­r og kreative direktør, til Aftenposte­n.

– At så mange har bragt historien, er et bevis på at arkitektur i harmoni med naturen kan være med på å formidle et viktig budskap. Det i seg selv er ganske stort, sier hun.

Mandrup er blant Danmarks ledende arkitekter og har markert seg internasjo­nalt med blant annet Isfjord Center på Grønland. Hennes design er valgt til hele fem kulturbygg på UNESCOs verdensarv­liste.

Integrert

Andre firmaer som var med i sluttfasen, var Snøhetta, BIG – Bjarke Ingels og Reiulf Ramstad.

Juryen skriver dette om vinnerfors­laget: «Bygningen er et lavmælt bygg som er nærmest fullstendi­g integrert i terrenget. Formen er elegant, abstrakt og flertydig; den kan gi assosiasjo­ner til en hvalrygg som bryter havflaten, en bølge, en bro eller en del av terrenget som er snittet og løftet opp.»

Stor interesse

Dorte Mandrup Arkitekter vinner sammen med Marianne

Levinsen Landscape/JAC Studio/Nils Øien/Anders Kold.

Illustrasj­onene, utformet av Bergens-studioet MIR på oppdrag fra Dorte Mandrup, blir nå vist i medier verden over.

– Den enorme interessen viser at vi har nådd vårt mål med å sette, ikke bare Andøy kommune, men Vesterålen og Nord-Norge på kartet som ett av de beste stedene å se hval, sier Camilla Ilmoni, daglig leder i Visit Andøy i en pressemeld­ing.

Hun lanserte ideen om The Whale for fem år siden.

Turistattr­aksjon

– Det betyr mye for Andøy at verden får øynene opp for dette, og nå begynner vi virkelig å skape forventnin­ger det ute, sier Ilmoni.

Bygget skal etter planen koste rundt 400 millioner kroner og stå klart til 2024.

«En fantastisk arkitekton­isk kreasjon kjent som The Whale blir Norges neste turistattr­aksjon», skriver Lonely Planet, kjent australsk reiseguide­forlag.

«Norges Vesterålen blir ofte oversett av turister til fordel for mye mer berømte Lofoten lenger sør. Men denne arktiske øygruppen kan tilby noe Lofoten ikke kan. Bare rundt 50.000 besøkende i året kommer til dette relativt fjerne stedet. Et nytt besøkssent­er vil forandre alt dette», skriver det amerikansk­e finanstids­skriftet Forbes.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: MIR, BERGEN. DORTE MANDRUP ARKITEKTER. ?? KOSTER 400 MILLIONER: The Whale skal ligge ved Andenes på Andøya.
ILLUSTRASJ­ON: MIR, BERGEN. DORTE MANDRUP ARKITEKTER. KOSTER 400 MILLIONER: The Whale skal ligge ved Andenes på Andøya.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: MIR, BERGEN. DORTE MANDRUP ARKITEKTER. ?? FOLKETS FAVORITT: I en avstemning i nettportal­en Vesterålen Online (vol.no) fikk Dorte Mandrup Arkitekter mer enn halvparten av stemmene fra de 2000 som deltok.
ILLUSTRASJ­ON: MIR, BERGEN. DORTE MANDRUP ARKITEKTER. FOLKETS FAVORITT: I en avstemning i nettportal­en Vesterålen Online (vol.no) fikk Dorte Mandrup Arkitekter mer enn halvparten av stemmene fra de 2000 som deltok.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway