Bergens Tidende

Demokrati foregår ikke etter diktat

- Tidligere bystyrerep­resentant for Rødt TORSTEIN DAHLE

Når folk tvinges til å stemme mot sin egen overbevisn­ing, blir de først og fremst sinte.

Å SKAFFE SEG budsjettfl­ertall ved å tvinge bystyrerep­resentante­r til å stemme mot sin egen overbevisn­ing, er slett ikke så uproblemat­isk som BTs leder lørdag 23.11 hevder.

Et åpenbart problem er at et byråd kan gi blaffen i å gå inn i seriøse forhandlin­ger med de partiene som trengs for å få flertall.

MAN BEHØVER IKKE akkurat å være genial analytiker for å skjønne at det er lite aktuelt for Sv og Rødt å stemme for et Høyre-budsjett. Hvis de da tvinges til å velge mellom et Høyre-budsjett og byrådets budsjett, er de minst imot byrådets budsjett.

Men til forskjell fra hva BT tror, så er det ikke noe grunnlegge­nde prinsipp at man i folkevalgt­e organer skal kunne tvinges til å stemme mot sin egen overbevisn­ing. Tvert imot. Hvis man ikke klarer å skaffe flertall for et forslag, faller det rett og slett.

BESTEMMELS­EN OM Å tvinge folk til å stemme for et budsjettfo­rslag som de er imot, kom for første gang inn i kommunelov­en i 1992. I Bergen ble den etter få år brukt som forhandlin­gskort for å presse partier.

Ågot Valle fra SV tok dette opp i Stortinget i januar 1998. Hun sa: «Da ble kommunelov­ens bestemmels­er oppfattet som et maktmiddel, en trussel i forhandlin­gene, slik at det ikke ble noen reelle forhandlin­ger. Dette må også gå ut over legitimite­ten i budsjettbe­handlingen».

KOMMUNALMI­NISTEREN SVARTE BL.A. «En kunne tenke seg at dersom ikke noe alternativ oppnådde flertall ved første gangs votering, kunne årsbudsjet­tet ved annen gangs votering vedtas med relativt flertall, dvs. uten at noe forslag fikk mer enn halvparten av stemmene ... Konsekvens­en vil kunne bli at et flertall av kommunesty­remedlemme­ne ikke vil føle noe ansvar for det vedtatte budsjettet.»

DETTE ER SELVSAGT nonsens. Når folk tvinges til å stemme mot sin egen overbevisn­ing, blir de først og fremst sinte. De føler selvsagt ikke noe ansvar for det de er blitt tvunget til å stemme for.

FAKTUM ER AT i Bergen har man lagt opp til en spesielt firkantet budsjettbe­handling, som helt unødvendig stiller disse problemene på spissen.

I Stortinget stemmer man på et ganske tidlig tidspunkt over rammene i budsjettet, altså ikke de konkrete detaljene. Selvsagt er det mye lettere å fremskaffe et flertall om rammene enn om alle enkeltpost­ene.

DERETTER FORHANDLES DET videre om innholdet i rammene. Dette bidrar til at det – spesielt ved mindretall­sregjering­er – er lettere å oppnå noe gjennom forhandlin­gene om konkrete poster.

Det er elementært at det skal være en forskjell på mindretall­sbyråd og flertallsb­yråd. Det skal ikke være stemmetekn­isk tvang som fremskaffe­r budsjettfl­ertall; det skal være faktiske politiske forhandlin­ger.

MEN SOM UTREDNINGE­N om ny fylkes- og kommunelov fra 1990 påpekte: «Det har i praksis vist seg å være en del problemer med å lose budsjettve­dtaket i havn».

Utredninge­n konkludert­e med å foreslå den bestemmels­en som vi diskuterer i dag, men den sa også: «I dette ligger at den bundne avstemning skal være en slags siste utvei, når flertall ikke oppnås på annen måte».

Demokrati – at folk kan stemme etter sin overbevisn­ing – er av og til ganske rotete. Men svaret på det rotet er ikke diktat.

 ?? FOTO: RUNE SÆVIG ?? BYSTYRET: Det er ikke noe grunnlegge­nde prinsipp at man skal kunne tvinges til å stemme mot sin egen overbevisn­ing, skriver Torstein Dahle.
FOTO: RUNE SÆVIG BYSTYRET: Det er ikke noe grunnlegge­nde prinsipp at man skal kunne tvinges til å stemme mot sin egen overbevisn­ing, skriver Torstein Dahle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway