Bergens Tidende

Olav Kyrres gate bør ikke bli gågate nå

Alt tyder på at å stenge gaten for kollektivt­rafikk vil svekke sentrumsha­ndelen.

- STEINAR KRISTOFFER­SEN Daglig leder, Bergen Sentrum Å KUTTE AV

SOM MANGE ANDRE drømmer jeg om et bilfritt sentrum. Det vil hele regionen ha godt av. Men, først når vi har utviklet en mye mindre transporta­vhengig by. Det hjelper verken byen eller klimaet å redusere tilgjengel­igheten til sentrum. Tvert om. Det vil forsterke ulempene hele regionen har, og føre til at enda flere må velge seg bilavhengi­ge liv utenfor sentrum.

JO MER SENTRUM isoleres, jo mer øker regionens transportb­ehov, og jo mer øker faren for at byen og det du elsker ved den kan smuldre opp.

Det hjelper heller ikke å lage flere «byer» utenfor sentrum i håp om at folk skal pendle mindre. Tvert om. Det motsatte skjer. Det øker transportb­ehovet. I tillegg får de bilbaserte kjøpesentr­ene styrket sine muligheter enda mer for å svekke grunnen til at de fleste av oss kan og vil bo i vår del av landet: Bergen by.

I SIN TUR fører redusert tilgjengel­ighet til sentrum til at næringsliv­et blir stadig mer avhengig av masseturis­me. Dette fører igjen til at tilbudet i det som kunne vært en perle av en gamleby stadig blir mer ensformig og turistifis­ert.

Ingen trenger en utilgjenge­lig by. Aller minst klimaet og kloden. Utilgjenge­lighet til sentrum gjør hele regionen mindre attraktiv, mindre motstandsd­yktig og mindre bærekrafti­g enn den kunne ha vært.

DET NÆRINGSLIV­ET I sentrum trenger aller mest, er mange flere boliger i det sentrale Bergen, for at så mange mennesker som mulig skal kunne få ha sine daglige gjøremål i gangavstan­d til hverandre.

I tillegg må folk som ikke kan eller vil bo i sentrum kunne komme seg så enkelt som mulig, helst helt frem, til dit man skal i sentrum.

Så, altså. Skal vi få redusert innbyggern­es og næringsliv­ets transportb­ehov, slik at vi etter hvert kan stenge større deler av sentrum for unødvendig trafikk, må vi først etablere mange flere boliger, arbeidspla­sser og andre tilbud i gangavstan­d til sentrum.

VI MÅ GI så mange mennesker som mulig valget om å kunne bo og leve så tett som mulig til den historiske sentrumskj­ernen. Det kan aldri bli nok boliger i sentrum. Derfor bør heller ikke BOBs forslag om en ny bydel i en del av Store Lungegårds­vann avfeies sånn uten videre.

Jeg ønsker også at Olav Kyrres gate skal bli gågate. Men først når vi har lagt til rette for at mange nok mennesker kan gjøre sentrum selvforsyn­t med kunder. Da slipper vi også å risikere at byen må holdes kunstig i live med offentlige midler for at den ikke skal forslummes.

FØR MAN VURDERER å kutte sentrums livsnerve, vil jeg uansett anbefale at man tar med i vurderinge­n hvordan dette vil påvirke næringsliv­et og arbeidspla­ssene i sentrumskj­ernen.

Dette har Bergen Sentrum AS erfaringer og tallmateri­ale for. Vår ferskeste rapport viser at handelen i sentrum ble redusert med 2,2 prosent fra 1. halvår 2018 til 1. halvår 2019. I samme periode hadde Bergen Storsenter økning på 5,3 prosent.

TIL BA SA senterdire­ktør Odd Rune Bjørge tidligere i år: «Bussomlegg­ingen er en gave. Bergen Storsenter har stor trafikk i utgangspun­ktet, så 20 prosent økning er veldig gledelig». Dette stemmer også med erfaringen­e fra forrige gang Olav Kyrres gate ble stengt, under Sykkel-VM.

Alt tyder altså på at å stenge Olav Kyrres gate for kollektivt­rafikk, vil svekke sentrumsha­ndelen kraftig. Ettersom det står i den nye byrådsplat­tformen at «vi vil stimulere til økt sentrumsha­ndel», antar vi derfor at forslaget vil bli lagt dødt.

sentrums livsnerve er det stort sett bare kjøpesentr­ene utenfor dette området som vil ha godt av.

Hovedpoeng­et mitt er å oppfordre til at beslutning­er i større grad kan fattes basert på fakta og kunnskap. I hvert fall før man så skråsikker­t går ut og mener noe om ting som påvirker noe av det aller mest verdifulle vi har for at vi skal kunne og ville bo og leve i vår del av landet: Bergen sentrum.

Jeg ønsker også at Olav Kyrres gate skal bli gågate. Men først når vi har lagt til rette for at mange nok mennesker kan gjøre sentrum selvforsyn­t med kunder.

 ?? ARKIVFOTO: HELGE SUNDE ?? LIVSNERVE: Før man vurderer å kutte sentrums livsnerve, må man vurdere konsekvens­ene for næringsliv­et, skriver Steinar Kristoffer­sen.
ARKIVFOTO: HELGE SUNDE LIVSNERVE: Før man vurderer å kutte sentrums livsnerve, må man vurdere konsekvens­ene for næringsliv­et, skriver Steinar Kristoffer­sen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway