Bergens Tidende

Tragisk av UiB

- SILJE HJEMDAL Stortingsr­epresentan­t Frp

FOR VEL EN måned siden fant en historisk markering sted nord for Bergen. Den første oljen fra Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen ankom Mongstad-anlegget. Fra dette velferdsrø­ret skal mer enn 900 milliarder gå til samfunnet og AS Norge de neste 50 årene.

Selvsagt ble også betydninge­n av prosjektet for vår region understrek­et. Både arbeidspla­sser lokalt og ikke minst alle milliarden­e prosjektet i utbygginge­n hadde lagt igjen hos industri og næringsliv i Hordaland.

DERFOR BLE JEG svært overrasket da jeg i går kunne lese i BT at bachelorpr­ogrammet i petroleum- og prosesstek­nologi ved UIB blir nedlagt fra og med høsten 2020. At søkertalle­ne har stupt de siste årene, er ikke noe godt argument.

Klimahyste­riet har åpenbart påvirket mange ungdommer, men en akademisk institusjo­n som UiB burde ikke la slike trender avgjøre hvilke studier de skal tilby.

I REGION VESTLAND har vi mer enn 35.000 oljerelate­rte arbeidspla­sser. Bare i Bergen er nær 17.000 sysselsatt i oljerelate­rt industri. Etterspørs­elen etter folk med kompetanse i petroleum- og prosesstek­nologi i arbeidsmar­kedet er stor, og vil fortsette å være det i mange år fremover.

Norsk Olje og Gass har ferske tall som viser at det er 224.250 oljerelate­rte arbeidspla­sser i Norge. Nesten en kvart million! Dette omfatter også dem som arbeider med leveranser, på hoteller eller transport. Disse arbeidspla­ssene er med på å holde hjulene i gang, særlig her på Vestlandet.

FRP MENER DET er bra at UiB vil satse mer på fornybar energi, men det bør ikke gå på bekostning av verdiskape­nde og viktige studier som petroleum og prosessind­ustri! Næringen er i dag Norges største målt i verdiskapi­ng, statlige inntekter, investerin­ger og eksportver­di. Det må det i all anstendigh­et være lov å si.

I fjor så vi dessverre at Norsk studentorg­anisasjon er villige til å trekke opp stigen etter seg, da de på landsmøtet sitt vedtok at de ville fase ut oljenæring­en. At UiB følger i studentene­s fotspor, er tragisk.

NORSKE STUDENTER FÅR gratis utdanning, de har verdens beste studielåns- og stipendord­ninger, og vi bygger billigere studentbol­iger. Dette skyldes i stor grad de enorme inntektene vi får fra oljeindust­rien.

Petroleums­forskninge­n gjennom Norges forsknings­råd dreier seg om rundt 300 millioner kroner over Olje- og energidepa­rtementets budsjett. I tillegg kommer bevilgning­er over andre departemen­ters budsjetter.

Dette er midler som sysselsett­er noen av våre beste forskere, og som bidrar til konkret verdiskapi­ng og effektive løsninger.

FRP VIL FORTSETTE å jobbe for langsiktig­e og forutsigba­re rammevilkå­r, satsing på forskning og teknologiu­tvikling samt offensiv tildeling av nye leteareal.

Det vil være til fordel for både studenter, forskere, industri og resten av samfunnet. At ikke UiB vil være med på dette, er tragisk og et svik mot mange flere enn innbyggern­e i regionen.

 ?? FOTO: OED ?? DEN FØRSTE OLJE: Silje Hjemdal (Frp) sammen med olje- og energimini­ster Kjell-Børge Freiberg (Frp) under åpningen av Johan Sverdrup-feltet i oktober.
FOTO: OED DEN FØRSTE OLJE: Silje Hjemdal (Frp) sammen med olje- og energimini­ster Kjell-Børge Freiberg (Frp) under åpningen av Johan Sverdrup-feltet i oktober.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway