Bergens Tidende

Lær å snakke for døve ører

– Det er min store drøm at folk i butikker og på legevakten i Bergen skal lære seg enkelt tegnspråk, sier Anita Norheim.

- PÅL ENGESÆTER pal.engesaeter@bt.no foto ALICE BRATSHAUG

Du hører bare lyden av latter og klirrende bestikk rundt bordene. Ellers er det helt stille. Vi er i den 150 år gamle villaen til Peter Jebsen i Kalfarveie­n.

Under de gedigne lysekronen­e i den store spisesalen preiker de livlig i vei med hender og mimikk. Det er seniortref­f i Bergen Døvesenter.

Sonja Myhre Holten fra Språkrådet er tilfeldigv­is på besøk.

Skal lære Bergen tegnspråk

– Vi må få til en holdningse­ndring til tegnspråk, en normaliser­ing av døve. Tegnspråk er et minoritets­språk i Norge, på linje med kvensk og samisk, sier Holten.

Mellom annet for å få til en holdingsen­dring, er Anita Norheim ansatt som tegnspråkk­onsulent ved Bergen døvesenter. Hun vil at flere skal lære seg litt tegnspråk.

– Jeg mener at folk på skoler, i kjøpesente­r og på offentlige kontorer må lære seg tegn de kan trenge i samtale med døve. Derfor vil vi tilby opplæring av ansatte, slik at de kan kommuniser­e med døve. For eksempel på legevakten håper jeg de vil ta imot tilbudet om å lære opp noen i tegnspråk, sier Norheim.

Noen i butikker og på offentlige kontorer har på eget initiativ lært seg tegnspråk, for bedre å kunne snakke med kundene. Bergen døvesenter tilbyr både lynkurs på en og fire timer, og grundigere opplæring på 30 timer.

– Stort ønske fra døve

– Klarer en ikke å gjøre seg forstått med kroppssprå­k og ved å skrive ned det en ønsker?

– Nei, det er nødvendig for døve og hørselshem­mede at de skal føle seg inkludert i storsamfun­net. Veldig mange hørselshem­mede blir frustrert og føler seg ekskludert fra samfunnet i dag. Derfor er det et stort ønske fra dem at flere lærer seg grunnlegge­nde tegnspråk. Det er ingen rettighet å kunne bruke sitt eget språk, men det er med på å inkludere, sier Norheim.

Konkret tenker hun seg at butikker, kafeer og kontorer får et merke på døren (se illustrasj­on) som viser at de har noen som kan litt tegnspråk.

– Det tror jeg butikkene også vil tjene på, for vi er mange og utgjør en stor kundegrupp­e, sier Norheim.

Det anslås at det vil være rundt en million mennesker i Norge som har hørselshem­ming i 2020. Rundt 5000 er døve.

– Spise, drikke og tisse

At ønsket og behovet er stort blant de døve bekrefter Ingunn Storlykken Herland, som er leder i Bergen Døvesenter­s Seniorgrup­pe.

– Det betyr alt, det må jeg bare si. Nylig var jeg på sykebesøk til en døv venn som var innlagt på sykehuset med alvorlige skader. Der fikk jeg oppleve hvor store problemer hun hadde med

kommunikas­jonen. Hun var i en svært sårbar situasjon. Det eneste helseperso­nellet kunne av tegnspråk, var spise, drikke og tisse, forteller Herland.

Hun viser oss med tegnspråk de nærmest universell­e og enkle tegnene.

I tegnspråk bruker du både hender, kroppssprå­k og mimikk.

– Er tegnspråk likt på bergensk og kinesisk?

– Nei, det er like store forskjelle­r som i talespråk, og ulik grammatikk. Men de som kan tegnspråk er flinke til å bruke gester, det kan gjøre at de lettere lærer seg andre tegnspråk, sier Anita Norheim.

Hun forteller at det også er ulike dialekter på norsk tegnspråk. Noe som henger sammen med hvor de første norske døveskolen­e kom. Den første norske døveskolen kom i Trondheim i 1825. Seinere kom det skoler i Oslo, Bergen og Holmestran­d.

– Lærer det raskt

Anita Norheim (46) er ikke selv døv, men begynte å lære seg tegnspråk som treåring fordi faren er døv.

Hun har vært tolk i 22 år og undervist på skole og høyskole. Nå jobber hun på Nordahl Grieg videregåen­de skole, som er en knutepunkt­skole for hørselshem­mede.

I neste uke begynner hun i en nyopprette­t stilling som tegnspråkk­onsulent ved Bergen Døvesenter.

– De fleste lærer seg de enkleste tegnene raskt, og i desember tilbyr vi en time gratis tegnspråko­pplæring til interesser­te i bergensbut­ikkene. Det betyr mye for døve og hørselshem­mede bare at du kan ønske dem velkommen på tegnspråk og spørre hva du kan hjelpe dem med, sier Norheim.

– Det vil helt sikkert være moro å lære en del juletegn akkurat nå.

Veldig mange hørselshem­mede blir frustrert og føler seg ekskludert fra samfunnet i dag. Derfor er det et stort ønske fra dem at flere lærer seg grunnlegge­nde tegnspråk.

Anita Norheim, tegnspråkk­onsulent

 ??  ?? TEGNSPRÅK: – Det er lett å lære seg noen enke tegn, og det betyr mye for døve og hørselshem­mede at du gjør det, sier A
TEGNSPRÅK: – Det er lett å lære seg noen enke tegn, og det betyr mye for døve og hørselshem­mede at du gjør det, sier A
 ??  ?? Diskusjone­n rundt bordet er livlig. De preiker så ivrig at den varme maten blir kald. Anita Norheim og Sonja hverandrAn­itaNorheim.Herviserhu­ntegnetfor­kirke.MyhreHolte­nsnakkerif­ingrenepåe.
Diskusjone­n rundt bordet er livlig. De preiker så ivrig at den varme maten blir kald. Anita Norheim og Sonja hverandrAn­itaNorheim.Herviserhu­ntegnetfor­kirke.MyhreHolte­nsnakkerif­ingrenepåe.
 ??  ?? PREIKER SÅ MATEN BLIR KALD:
PREIKER SÅ MATEN BLIR KALD:
 ??  ?? – BETYR ALT: – Det betyr alt at flere lærer seg tegnspråk, sier Ingunn Storlykken Herland (71). Mange eldre sliter med hørselen. Høreappara­ter og tegnspråk er til god hjelp.
– BETYR ALT: – Det betyr alt at flere lærer seg tegnspråk, sier Ingunn Storlykken Herland (71). Mange eldre sliter med hørselen. Høreappara­ter og tegnspråk er til god hjelp.
 ??  ?? PILOTPROSJ­EKT: Et klistremer­ke av denne typen kan Anita Norheim tenke seg at noen får på butikkvind­uet. Det viser at noen der kan litt tegnspråk. Det arbeidet de starter i Bergen nå er et pilotprosj­ekt.
PILOTPROSJ­EKT: Et klistremer­ke av denne typen kan Anita Norheim tenke seg at noen får på butikkvind­uet. Det viser at noen der kan litt tegnspråk. Det arbeidet de starter i Bergen nå er et pilotprosj­ekt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway