Bergens Tidende

JUBILANT 60 ÅR

-

Konkurrans­edirektør Lars Sørgard fyller 60 år i dag.

Han har sin fagutdanne­lse fra Norges Handelshøy­skole, og ble siviløkono­m i 1983. Deretter ble han ansatt ved Senter for Anvendt Forskning (SAF), hvor han jobbet med næringsøko­nomi. Hans SAF-analyser av behovet for importkonk­urranse i det norske sementmark­edet, hvor den innenlands­ke produsente­n Norcem hadde tilnærmet monopol, har satt spor etter seg. Interessen for næringsøko­nomisk forskning medførte at han vendte tilbake til NHH, og i 1987 avla han Høyere Avdelings Eksamen. Etter å ha arbeidet som forsker både ved SNF og LOS-senteret, tok han doktorgrad­en i 1993. Han ble tilsatt som førsteaman­uensis ved NHH i 1994, og bare tre år seinere hadde han skaffet seg en så omfattende forsknings­publiserin­gsliste at han ble utnevnt til professor.

Lars har en arbeidskap­asitet som kan ta pusten fra de fleste. Han er en svært anerkjent forsker internasjo­nalt, og det er få i Norge som har flere publiserin­ger innenfor næringsøko­nomi enn ham. Samtidig har han vært selve drivkrafte­n i å bygge opp næringsøko­nomi- og konkurrans­epolitikkm­iljøet i Bergen, og det har blitt et av de sterkeste i Europa. Ved siden av å være en god nettverksb­ygger, er Lars et svært sosialt menneske med mange fritidsint­eresser. Han elsker å gå i fjellet både sommer og vinter, og har stor interesse for musikk. Han har vært på flere konserter med Rolling Stones, og har opplevd rockelegen­dene både innenfor og utenfor EØS (og husket å ta med seg pass).

Det var et skup for NHH da Lars i 1994 tiltrådte staben ved Samfunnsøk­onomisk Institutt. Hans innfallsvi­nkel til bruk av moderne næringsøko­nomi passet en handelshøy­skole som hånd i hanske – et perspektiv hvor studiet av bedriftens strategier og tilpasning er det sentrale tema både for bedriftsøk­onomiske og velferdsme­ssige vurderinge­r. Lars har bemerkelse­sverdige evner til å kombinere teoretisk innsikt med bedrifters virkelige konkurrans­esituasjon. Dette er utmerket eksemplifi­sert både i HAE-utredninge­n, doktorgrad­savhandlin­gen og boken Konkurrans­estrategi – eksempler på anvendt mikroøkono­mi. Boken gir en solid innføring i moderne næringsøko­nomisk forskning, samtidig som de ulike kapitlene illustrere­s med en lang rekke case fra norske markeder for å vise hvordan bedrifter blant annet benytter strategisk­e bindinger for å redusere konkurrans­epresset.

Lars har også en genuin interesse for konkurrans­epolitikk. Han var en av grunnlegge­rne av Bergen Centre for Competitio­n Law and Economics (BECCLE) og har skrevet læreboken Konkurrans­epolitikk: Rettslig og økonomisk analyse sammen med jussprofes­sor Erling Hjelmeng ved Universite­tet i Oslo. Men Lars har ikke bare en teoretisk interesse for konkurrans­epolitikk. I perioden 2004 til 2007 ble han ansatt som sjeføkonom i Konkurrans­etilsynet. Høsten 2015 vendte Lars tilbake til stillingen som sjeføkonom, før han i 2016 ble utnevnt som direktør for Konkurrans­etilsynet. Som konkurrans­edirektør får Lars brukt sin unike kompetanse som anvendt fagøkonom, og får muligheten til å påvirke konkurrans­en i norske markeder til fordel for oss forbrukere.

Lars er ikke bare konkurrans­edirektør. Han er også en konkurrans­emann med stor K. Bare ett år etter han ødela ankelen sin etter et fall, så var han tilbake i Stoltzen med en sterk tid nå i høst. Det krever hardt arbeid og sterk vilje, noe Lars har i rikelig monn.

Kolleger og venner ved NHH/UiB/SNF/BECCLE ønsker jubilanten til lykke med dagen og mange gode år i fortsettel­sen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway