Bergens Tidende

Tok krykkene fatt over Munkebotn

Røret som brast i Sandviken sent tirsdag kveld var fra 1926 – og sørget for det komplette kaos. 60 mennesker ble evakuert, E39 mot sentrum ble stengt, trafikken sto i stampe og mange tok beina fatt for å komme seg til jobb og skole.

- JULIANNE BRÅTEN MOSSING julianne.braten.mossing@bt.no ANNE HOVDEN KARI PEDERSEN ARNE EDVARDSEN HILDE HEIAN foto BÅRD BØE

Vannet fosset ut da det oppsto et større vann ledningsbr­udd i Sandvike nve dE 39. Vegvesenet fryktet at masser var gravd ut under veien, og E39 ble stengt i retning sentrum. Det var den perfekte oppskrifte­n på å lamme Bergen i morgenrush­et onsdag:

Alle som bor fra Gamle Bergen og nordover, og som skulle til sentrum med bil eller buss, måtte kjøre via Arna og Hardangerv­egen.

Det ble innført enveiskjør­ing for strekninge­n Arna-Midttun.

Eidsvågtun­nelen sørover ble stengt for å stoppe dem som eventuelt ikke hadde fått med seg stengingen.

Det ble satt inn ekstra båt mellom Strandkaie­n, Frekhaug og Knarvik.

– Det blir sannsynlig­vis kaos i Arna og på Hardangerv­egen, siden den er smal og svingete. Det forventes stor trafikk og køer, sa politiets operasjons­leder Stein Rune Halleraker i går morges. Og et salig kaos ble det.

Vi har brukt 2,5 timer fra Åsane terminal til Ikea og ser fortsatt Ikea FORAN oss!

BT-Tipser

Bom fast

Flere steder på strekninge­n mellom Åsane og Bergen sentrum forlot folk bilene og gikk i retning mot sentrum. De som prøvde å komme seg til

sentrum eller Fana fra Åsane via Arna opplevde at trafikken sto bom stille.

Linda Hagen en av mange tusener som ble rammet av trafikkaos­et. Hun var på nattevakt på Esso i Åsane da hun forsto at det kunne bli kaos. Klokken 10 satt hun fortsatt på jobb og lurte på hvordan hun skal komme seg hjem til Arna.

– Jeg hadde tenkt å hoppe på første buss etter jobb klokken

07, men så at det var fullstendi­g kaos ute allerede da, sa hun.

En legetime på Haraldspla­ss klokken 12.30 fikk hun avbestilt. Å rekke den regnet hun med var umulig.

– De hadde fått mange telefoner før jeg ringte. Nå må jeg først komme meg hjem til Arna, sa Hagen.

Kaotisk

Turveien fra Eidsvåg til Sandviken over Munkebotn ble tatt i brukforutr­ykningskjø­re tøy.

– Vi hadde første bilen over der kvart på åtte onsdag morgen, sa Øyvind Østerås, sjef for akuttmedis­insk avdeling i Helse Bergen.

Veien er smal og svingete, men selv de største ambulansen­e kan bruke den, sa Østerås.

Han understrek­er at det bare var utryknings­kjøretøy som kunne ta svippturen over Munkebotn. Veien var ikke åpen for vanlige bilister.

Også i ettermidda­gsrushet ble det kaotiske tilstander da folk skulle hjem fra jobb eller skole.

Dette skrev Thor Hovden på Twitter: «Jeg har brukt hele dagen min i dag på én rute. 06.45 fra Flaktveit via Arna til Flesland 10.45, og 14.00 fra Lagunen via Fløyfjells tunnelen, og står nå i stampe i Åsane 16.50. Regner med én time til Flaktveit.»

En annen tipser fortalte: Vi har brukt 2,5 timer fra Åsane terminal til Ikea og ser fortsatt Ikea FORAN oss!

Skyss fikk store forsinkels­er i kollektivt­rafikken onsdag.

Selv om E39 var åpen for nordgående trafikk fra sentrum til Åsane, turde ikke Skyss sende bussene fra sentrum til Åsane.

Dermed må passasjere­ne selv gå fra Ludebrygge­n ved Gjensidige via Amalie Skrams vei til Sandviken sykehus og ta bussen videre fra Jægerbakke­n ved NHH.

– Vi får ikke bussene raskt nok tilbake fra Åsane siden veien er stengt i motsatt retning. Derfor må vi sikre at nok busser forblir i sentrum, sa pressekont­akt Camilla Lundberg Berntzen i Skyss.

Berntzen opplyste at bussene kjørte gjennom Eidsvågtun­nelen mot sentrum, og at bussene stoppet ved Handelshøg­skolen. Her måtte man gå via Sandviken sykehus, Amalie Skramsvei til holdeplass­en ved Gjensidige­gården.

 ?? FOTO: BÅRD BØE ?? FOLKEVANDR­ING: Det ble den reneste folkevandr­ingen over Munkebotn onsdag. Den gamle Brann-helten Paul «Pølle» Danielsen kom humpende av gårde på krykker, på vei hjem etter å ha blitt evakuert natt til onsdag. – Jeg satt og så på Champions League tirsdag kved, da jeg hørte voldsomt bråk ute. Det kom veldig plutselig på, forteller Danielsen.
FOTO: BÅRD BØE FOLKEVANDR­ING: Det ble den reneste folkevandr­ingen over Munkebotn onsdag. Den gamle Brann-helten Paul «Pølle» Danielsen kom humpende av gårde på krykker, på vei hjem etter å ha blitt evakuert natt til onsdag. – Jeg satt og så på Champions League tirsdag kved, da jeg hørte voldsomt bråk ute. Det kom veldig plutselig på, forteller Danielsen.
 ??  ?? BILER ALLE VEIER: Vannlednin­gsbruddet i Sandviken lammet Bergens-trafikken fullstendi­g i går. Folk forlot bilene sine og fortsatte til fots. En BT-tipser fortalte at man brukte 2,5 timer fra Åsane term minal til Ikea. Bildet er fra Åsane i går.
BILER ALLE VEIER: Vannlednin­gsbruddet i Sandviken lammet Bergens-trafikken fullstendi­g i går. Folk forlot bilene sine og fortsatte til fots. En BT-tipser fortalte at man brukte 2,5 timer fra Åsane term minal til Ikea. Bildet er fra Åsane i går.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway