Bergens Tidende

Afrikanske land gjør cannabis lovlig

Zambia er det fjerde landet i Afrika som nylig har åpnet for dyrking av cannabis.

- SVEN HELMS SKOV sven.skov@politiken@dk

Noen mener at cannabispl­anten bør forbys fordi den kan brukes til å lage stimuleren­de stoffer. Andre mener den bør utbres fordi den kan brukes til å lage livsviktig medisin.

Etter en økt grad av legaliseri­ng verden over, hvor det også i Danmark i fjor ble mulig å få spesiell tillatelse til å dyrke cannabis til medisinsk bruk, begynner flere afrikanske land nå også å se muligheten­e i å gjøre dyrking av den lovlig. Siste eksempel er Zambia, hvor regjeringe­n i desember åpnet for å gjøre det lovlig å dyrke og eksportere cannabis til medisinske formål.

«Avhengig av hvor skikkelig dette blir gjort, kan det endre Zambias økonomiske situasjon», sier lederen av opposisjon­spartiet De Grønne, Peter Sinkamba til Reuters. Han har snakket varmt om cannabisle­galisering siden 2013 og er derfor begeistret over regjeringe­ns åpning.

«Dette kan bli en velsignels­e eller forbannels­e, akkurat som diamanter og gull, avhengig av politikken», sier han.

Frykter gjeldskris­e

De siste årene har Zambia opplevd en økonomisk nedgangsti­d i form av fallende skatteinnt­ekter og stigende utenlandsg­jeld. Reuters skriver at utenlandsg­jelden i 2018 hadde steget til 92 milliarder fra 69 året før. Frykten for gjeldskris­e er derfor stor i landet. Håpet er at en satsing på den voksende cannabisin­dustrien kan bidra til å motvirke det. Flere internasjo­nale selskap som har kommet på banen i takt med den internasjo­nale legaliseri­ngstrenden, er åpne for å dyrke planten i afrikanske land for så å eksportere til land hvor cannabis er lovlig. Her håper land som Zambia på å nyte godt av tilhørende sysselsett­ing og selskapsbe­skatning.

Afrika er et kontinent med et spesielt forhold til planten. Det ser man tydelig på de enorme mengdene av hasj og marihuana som hver eneste dag flyter fra kontinente­t til Europa og NordAmerik­a, på tross av at planten er ulovlig i nesten alle afrikanske land. Ifølge tidsskrift­et

The Africa Report har spesielt Marokko i mange år vært storlevera­ndør til vestlige lands forbruk av rusmidler laget av cannabis. Det nordafrika­nske landet er verdens største eksportør av såkalte cannabisha­rpiks som brukes til å lage hasj.

På tross av en langvarig debatt om legaliseri­ng i Marokko er cannabis fremdeles ulovlig i det religiøse landet, selv om rundt 800.000 marokkaner­es inntekter er mer eller mindre avhengig av planten, anslår The African Report.

Potensiell kjempeindu­stri Trenden for å legalisere cannabis til medisinsk bruk, og i enkelte land som Canada, Uruguay og flere amerikansk­e stater til privat forbruk, har gjort at cannabisin­dustrien har vokst enormt de siste årene. Barclays Bank anslo i

2018 at det globale cannabisma­rkedet kan vokse til 2426 milliarder kroner i 2028, fra dagens

1338 milliarder, såfremt legaliseri­ngstrenden fortsetter.

Medisinsk cannabis blir blant annet fremhevet som smerte- og kvalmelind­rende ved gikt- og kreftbehan­dlinger. Danske myndighete­r poengterer imidlertid at bruken fremdeles er lite utprøvd og at eventuelle bivirkning­er fortsatt er ukjente.

The Prohibiton Partners, som er den største internasjo­nale organisasj­onen som jobber for legaliseri­ng av cannabis til medisinske formål, anslår at cannabisma­rkedet i Afrika i

2023 kan være på 63 milliarder kroner om cannabis legalisere­s til medisinsk bruk.

«Fattigdom kan bli drivkrafte­n bak legaliseri­ng av cannabis i regionen. Et fall i etterspørs­elen etter vekster som tobakk får regjeringe­r til å se seg om etter alternativ­e inntektsmu­ligheter», skriver organisasj­onen i en rapport fra i fjor.

Her nevner de også den store mengden cannabis som allerede dyrkes illegalt rundt om i Afrika, og hvordan dette innebærer store muligheter for å styrke økonomien dersom virksomhet­en gjøres lovlig.

Inntil videre er det imidlertid bare Lesotho, Zimbabwe, SørAfrika og nå Zambia som har legalisert dyrking av cannabis.

Sysselsett­er 3000 i Lesotho Det lille landet Lesotho sør i Afrika med to millioner innbyggere er et av verdens fattigste land. Lesotho har vært foregangsl­and gjennom at de legalisert­e dyrking og eksport av medisinsk cannabis allerede i 2008. Det var imidlertid først i 2017 at konsesjon ble innvilget til et større selskap.

Etterpå har det ifølge The African Report gått godt, og flere canadiske selskaper, som er verdensled­ende innen produksjon av cannabis til både medisinske og såkalt «rekreasjon­elle» formål, har etablert seg og sysselsett­er nå omkring 3000 mennesker. Som et bevis på cannabisin­dustriens viktighet i landet var kong Letsie 3 av Lesotho med på innvielsen av et produksjon­sområde i august. Regjering håper at industrien kan sysselsett­e 30.000 lesothoer i 2022.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway