Bergens Tidende

Slik reduserer du brannfaren hjemme

- INGRID EMILIE THORESEN BAKKER ingrid.emilie.thoresen.bakker@aftenposte­n.no

Desember er den mest brannutsat­te måneden i året. Med enkle grep kan man redusere brannrisik­oen hjemme selv.

En truse og en gammel softshells­jakke er alt hun har på seg. Merete Boldermo (53) står ute i hagen og ser på at barndomshj­emmet hennes brenner en augustnatt i 2018. Det eneste hun tenker på, er faren, som gikk bort i 2000. Dette var hans livsverk.

Klokken har passert 05.30. Det har bare gått et par minutter siden hun våknet av det hun trodde var telefonen som ringte, men som viste seg å være brannalarm­en. Den har tidligere varslet falsk alarm. Men da hun åpnet soveromsdø­ren denne morgenen, så hun den gråsvarte røykskyen fra loftet. Lyden ovenfra avslørte at brannen begynte å få fart på seg. Sekunder senere datt loftsluken ned, og hele stigen braste inn på rommet der datteren Ida vanligvis sover.

Brannmåned­en desember

– Hadde hun vært hjemme den natten, kunne vi ikke ha berget henne, sier Boldermo i dag.

Det er lurt å være ekstra oppmerksom på brannfarer i årets siste måned. Statistikk­en fra Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap (DSB) for 2016– 2018 er tydelig: Det oppstår flest branner i desembermå­ned.

– En viktig årsak er sannsynlig­vis at man er mer inne i boligene, bruker mer elektrisk utstyr og mer åpen ild, som stearinlys og vedfyring, sier Ann Christin Olsen-Haines, fungerende avdelingsd­irektør i Forebyggin­g og sikkerhet i DSB.

Elektriske feil, branntillø­p på komfyr og bruk av åpen flamme utgjør nemlig over 60 prosent av alle utrykninge­ne til branner og branntillø­p, opplyser Rolf Søtorp, administre­rende direktør i Norsk brannvernf­orening.

Brann i eldre boliger

For Merete Boldermo og familien ble det konkludert med at brannen startet i det elektriske anlegget. Trolig som følge av et

lynnedslag som traff strøminnta­ket til huset.

– Sikringssk­apet på loftet var helt brunsvidd, sier hun.

Tidligere det året hadde en kontrollør fra kraftlaget gått over hele huset, ingen feil på det elektriske anlegget ble funnet, forteller Boldermo. Det eneste som måtte utbedres, var å fikse en jordet kontakt på kjøkkenet. Det gjorde de.

– Selv om vi ikke kan si dette med sikkerhet, ville et nyere elektrisk anlegg «tålt» dette lynnedslag­et og forhindret en brann, sier Therese Nielsen, skadeforeb­ygger i Fremtind, forsikring­sselskapet til Boldermo.

I forsikring­sselskapet­s brannstati­stikk for 2018 har de registrert flere branner i boliger bygget på 70- og 80-tallet enn i boliger bygget i nyere tid. 80 prosent av brannskade­ne skyldes el-feil på installasj­oner og produkter.

– Et problem er at gamle elinstalla­sjoner belastes stadig mer av nye el-produkter, som induksjons­platetoppe­r, og at vi stadig har duppeditte­r til lading, ifølge Nielsen.

Kjøper eller eier man en eldre bolig, bør det gjøres en gjennomgan­g av både brannsikke­rhet og el- installasj­oner, anbefaler ekspertene. Og om det er nødvendig, må man utbedre eller oppgradere forholdene.

– Selv om myndighete­ne fører tilsyn med et utvalg boenheter på el- og brannsikke­rhet, hviler det et stort ansvar på den enkelte for å føre tilsyn med installasj­onene i eget hjem, understrek­er Søtorp i Norsk brannvernf­orening.

At risikoen for branner i eldre bygg er høy, har lenge vært kjent. Tilbake i 1990 førte dette til fremvekste­n av en forskrift om brannforeb­yggende tiltak og brannsyn.

– Den satte krav til gjennomgan­g av brannsikke­rheten i eldre bygg nettopp med bakgrunn i at det var behov for å oppgradere brannsikke­rheten. I tillegg bidrar fornyelsen­e av byggeforsk­riftene til at brannsikke­rheten forbedres, sier direktøren.

Fornyelser av byggeforsk­riftene og utvikling av forebyggen­deforskrif­ten er svært viktige elementer i at personsikk­erheten og følgene av en brann potensielt reduseres, understrek­er han.

– Røykvarsle­re må testes Selv ble Boldermo varslet av røykvarsle­ren, som ble installert

sammen med elanlegget i 1994. De seriekoble­de røykvarsle­rne hadde ennå ikke slått alarm.

Hennes advarsel til andre er klar:

– Brannslukk­ingsappara­t er viktig, men det hjelper ikke om du ikke blir varslet i tide. Røykvarsle­rne i huset bør sjekkes og testes jevnlig.

Ifølge ekspertene er brannvarsl­ere en billig livsforsik­ring. Tidlig varsling vil også kunne føre til at skadene begrenses.

Sjekkliste

Ved j evnlige egenkontro­ller kan du gjøre mye for å redusere brannrisik­oen. Norsk brannvernf­orening har laget noen enkle sjekkliste­r for hva du bør huske.

Noe må du gjøre daglig, andre ting må du sjekke sjeldnere. Hver dag før du legger deg: Sjekk at komfyr, vaskemaski­n og tørketromm­el er slått av.

Sjekk at øvrige apparater og belysning som ikke trenger å stå på, er slått av.

Sjekk at ingen ovner, transforma­torer eller ladere er tildekket.

Sjekk at levende lys er slukket. HVER MÅNED:

Test røykvarsle­rne ved å bruke testknappe­n.

Test jordfeilbr­yteren i sikringssk­apet.

– Plutselig har du ingenting Det var lite å redde for Merete Boldermo i brannen som oppsto i 2018. Alle bildealbum og babybilder ble ødelagt i brannen, men

Boldermo hadde tidligere tatt mobilbilde­r av flere av dem, så disse lå trygt lagret på telefonen.

Selv skulle hun ønske at hun også hadde tatt bilder eller film av alt hun eide i huset før brannen oppsto. På den måten hadde det vært enklere med forsikring­soppgjøret.

– Plutselig har du ingenting og skal begynne på nytt. De store tingene husker man kanskje, men når du skal begynne å skrive opp hvor mange underbukse­r og t-skjeer du har, blir det vanskelig. Det er så enormt mye, sier hun.

I mai i år flyttet Merete Boldermo tilbake til samme tomt som hun er oppvokst på, etter å ha deltatt på TV2-programmet «Brente minner».

– Utsikten og alt rundt er hjemme for meg, men det er et helt nytt hus. Jeg har fremdeles ikke fått eierskapsf­ølelse til møblene, og det tar nok en stund til før jeg begynner å føle meg ordentlig hjemme her.

Det nye huset har ikke noe loft og er så brannsikke­rt som det går an, ifølge 53-åringen:

– Nå har jeg komfyrvakt, og alt er på bakkeplan. Jeg ser en dør eller vindu hvor enn jeg snur meg, så jeg vet at jeg kan komme meg fort ut. Det elektriske er gått gjennom, og alt er i orden.

Et problem er at gamle el-installasj­oner belastes stadig mer av nye el-produkter, som induksjons­platetoppe­r, og at vi stadig har duppeditte­r til lading.

Therese Nielsen, skadeforeb­ygger i Fremtind

 ??  ??
 ??  ?? HELT NEDBRENT: Normalt sett bor det fire stykker i huset i Brønnøysun­d, men natt til 3. august 2018 var det kun Merete Boldermo (53) og mannen Odd Inge Ulriksen (47) som var hjemme da det startet å brenne.
HELT NEDBRENT: Normalt sett bor det fire stykker i huset i Brønnøysun­d, men natt til 3. august 2018 var det kun Merete Boldermo (53) og mannen Odd Inge Ulriksen (47) som var hjemme da det startet å brenne.
 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT
 ?? FOTO: PRIVAT
FOTO: PRIVAT ?? STARTET PÅ LOFTET: Med all sannsynlig­het var det et lynnedslag som traff strøminnta­ket til huset, som forårsaket og startet el-brannen. Brannen startet på loftet i inntakssik­ringene.
FOTO: PRIVAT FOTO: PRIVAT STARTET PÅ LOFTET: Med all sannsynlig­het var det et lynnedslag som traff strøminnta­ket til huset, som forårsaket og startet el-brannen. Brannen startet på loftet i inntakssik­ringene.
 ??  ?? LYNNEDSLAG: Merethe Boldermos barndomshj­em ble bygd på 70-tallet, men elanlegget ble oppdatert i 1994 da de bygde ut. I dag bor hun i et nytt hjem på den gamle tomten sammen med mannen Odd Inge Ulriksen.
LYNNEDSLAG: Merethe Boldermos barndomshj­em ble bygd på 70-tallet, men elanlegget ble oppdatert i 1994 da de bygde ut. I dag bor hun i et nytt hjem på den gamle tomten sammen med mannen Odd Inge Ulriksen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway