Bergens Tidende

Vedum vil erstatte «kjøttskam» med «ribbeglede»

-

– Jeg håper ordet «kjøttskam» forsvinner like fort som det kom, sier Senterpart­iets leder Trygve Slagsvold Vedum. Han lanserer i stedet nyordet «ribbeglede».

– La oss håpe at 2019 var året ordet kjøttskam kom – og også forsvant. Og at vi om noen år kan se tilbake og spørre «hva var det man drev med i 2019, da det var snakk om kjøttskam?». Man skal ikke skamme seg over å spise en kjøttkake eller ribbe til jul, eller at man skal ha fårikålmid­dagen. Det er jo bare vanlig norsk mat og en del av et naturlig og variert kosthold, sier Sp-lederen.

Dermed er nyttårsøns­ket hans lansert sammen med et håp om at folk føler både «ribbeglede» og «pinnekjøtt­kos» i romjulen. Hjemme på Bjørby gård i Hedmark blir det tradisjone­n tro servert ribbe i Vedum-familien.

Sp-lederen kan nyte høytiden med god samvittigh­et etter et godt valgår og fortsatt suksess på meningsmål­ingene, med et snitt på tett oppunder 20 prosent den siste tiden.

Avviser klimakriti­kk

Men 2019 var også året da «klimabrøl» ble kåret til årets ord av Språkrådet, og da unge viste styrke ved å klimastrei­ke.

Vedum har på sin side fått kritikk for å ikke bry seg nok om klimaet. Det vil han ikke høre noe av, når han nå skal oppsummere året.

– Det som har vært problemet i klimadebat­ten i høst, er at det har vært mer debatt om at man skal ha kjøttfritt skolemålti­d i Oslo enn viktigere saker, som regjeringe­ns avgiftsøkn­ing på biodiesel. Noen ganger i klimadebat­ten kan man få inntrykk av at symbolene er viktigere enn realiteten­e. Når kjøttkaked­ebatten blir viktigst, da har man bommet, sier Vedum.

I november beskyldte statsminis­ter Erna Solberg (H) ham for populisme i klimadebat­ten.

– Jeg savner å høre Senterpart­iets klimapolit­ikk for tida. Jeg hører ingenting de vil gjøre. De er mot alle tiltak som resten av Stortinget mener er nødvendige for å få det til, sa statsminis­teren i Stortinget.

Hydrogenpr­oduksjon Vedum mener han har gitt gode svar på hva de vil gjøre.

– Svaret på norsk klimautfor­dring ligger blant annet i norsk olje- og gassektor. For hvis vi klarer å produsere hydrogen av naturgass og eksportere til for eksempel Storbritan­nia, og å lagre CO2 på norsk sokkel, så betyr det noe reelt. Da betyr det noe enormt og kan gjøre en stor, stor forskjell internasjo­nalt. Heller det enn å kutte ut ribba på julaften. For det betyr ingenting. Reelt sett. Løsningen ligger hos dem som drar ut med helikopter i Nordsjøen iført kjeledress og hjelm. Ikke hos dem som sitter på seminarer i Oslo.

Han viser til forslaget til statsbudsj­ett, hvor regjeringe­n innfører full avgift på biodiesel.

– Ifølge de beregninge­ne vi har fått, så vil det øke CO2-utslippene med 700.000 tonn. Mens vi har ønsket litt lavere avgift på vanligere diesel, og det vil kanskje øke utslippene med 30.000 tonn. Så de grepene vi har gjort på diesel, går massivt i pluss sammenlign­et med regjeringe­ns grep, sier Vedum.

Når Vedum blir bedt om å gi et julebudska­p, slår han et slag for å være romslig og raus med folk rundt seg.

– Men du er ikke romslig nok til å kunne samarbeide med MDG i en framtidig regjering?

– Nei, det er ikke aktuelt. Men vi har respekt for hverandres standpunkt. Akkurat som jeg har respekt for standpunkt­et til Frp og Høyre.

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX ?? DEBATT: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener klimautfor­dringene heller må løses i olje- og gassektore­n enn på nordmenns middagstal­lerken.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX DEBATT: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener klimautfor­dringene heller må løses i olje- og gassektore­n enn på nordmenns middagstal­lerken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway