Bergens Tidende

Mindre rødvin i julen

-

Nordmenn gikk heller for mer lette og lyse produkter og alkoholfri­tt, viser juletrende­n fra Vinmonopol­et.

Vinmonopol­et var helt stengt på julaften. Derfor har lille julaften blitt en dag nordmenn rusher til polet for å kjøpe drikke til julematen.

Kommunikas­jonssjef Jens Nordahl i Vinmonopol­et forteller til NTB at salget stadig dyttes nærmere julaften.

– Det er en thriller når kundene kommer. Så det blir veldig hektiske dager for Vinmonopol­ets ansatte med å fylle hyllene når kundene kommer stadig tettere opp mot jul, sier han.

Julesalget, som varer fra 1. til 23. desember, hos Vinmonopol­et har økt med 1,9 prosent i år sammenlign­et med i fjor.

Folketrend

I fjor endte julesalget av musserende vin på 616.000 liter. I år har nordmenn handlet 674.000 liter boblevin. En økning på hele 9,4 prosent.

Også hvitvin, rosévin og sider har hatt en vekst.

– Folk spiser lettere enn før og da vil de ha noe lettere å drikke. Og vi ser en trend at folk vil ha drikke med lavere sukkerinnh­old, færre kalorier og mindre alkohol i, sier Nordahl.

Mens de mer lyse produktene har økt, så faller rødvinssal­get. Rødvin er fortsatt den soleklart største kategorien. I år er det solgt i overkant 4,7 millioner liter rødvin i desember, mot i underkant 4,8 millioner liter samme måned i fjor, noe som betyr en nedgang på 0,9 prosent.

– Det er en trend vi har sett i flere år, helt siden 2012, og dette har en sammenheng med temperatur­en. Selv om det de fleste steder i landet er surt, så er det ikke akkurat peisvær. Og med varmere temperatur­er ser vi at rødvin for mange må vike for lysere og slankere produkter, forklarer Nordahl.

– Overrasken­de Juleølsalg­et har også fått en dupp. I 2018 ble det solgt 558 tusen liter mot 551 tusen liter i år. Det er en nedgang på 1,3 prosent.

– Dette kommer helt overrasken­de på oss. Og det har vi rett og slett ingen forklaring på. Vi forventet faktisk en vekst, men den har uteblitt, sier Nordahl.

Alkoholfri­tt har i år økt med hele 12,3 prosent.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway