Bergens Tidende

Slik skaffer du kontroll på bolig og penger livet ut

Stadig flere lager fremtidsfu­llmakt. Dermed kan nære pårørende ivareta demensramm­ede foreldres verdier og interesser uten verge.

- BETHEN STEENBUCH bethen.inger.elisabeth.steenbuch@ aftenposte­n.no

Ønsker du å ha kontroll på økonomien i hele alderdomme­n? Ved å skrive en fremtidsfu­llmakt kan du sørge for at den du ønsker i familien skal ha råderett over din økonomi hvis du som følge av alder og sykdom ikke kan ivareta dine egne interesser.

Du kan også få frem dine ønsker om pleie, helse og bosted. Ifølge Fylkesmann­en i Oslo og Viken lager stadig flere mennesker en slik fullmakt for fremtiden.

Bakgrunnen er ofte at man ønsker at familien skal få eiendom og penger når man ikke lenger trenger dem selv og før man er falt fra.

Styrker selvbestem­melse

– Den rettslige utviklinge­n i Europa går i retning av å styrke selvbestem­melsesrett­en til personer med behov for hjelp. Man utpeker en representa­nt for seg selv i stedet for at det blir oppnevnt en verge, sier førsteaman­uensis i rettsviten­skap, Maria Vea Lund, ved Universite­tet i Bergen. Hun sier at bruk av fremtidsfu­llmakter reduserer det offentlige­s utgifter til vergemål.

Hvis man ikke har skrevet en fremtidsfu­llmakt, kan man få opprettet en verge når man blir syk. Det er ingen som får oppnevnt verge automatisk. Det må sendes en begjæring eller en melding om behov til Fylkesmann­en. En fremtidsfu­llmakt er et privat alternativ til vergemål.

Flere lager fullmakt Sammen med førsteaman­uensis i rettsviten­skap, Torunn Elise Kvisberg, ved Høgskolen Innlandet, har Vea Lund utarbeidet rapporten «Kartleggin­g og utredning av ordningen med fremtidsfu­llmakter» på oppdrag fra Statens sivilretts­forvaltnin­g (SRF). Hensikten har vært å se hvordan ordningen med fremtidsfu­llmakt har fungert de første fem årene siden den trådte i kraft i 2013.

Rapporten er basert på gjennomgan­g av 563 fremtidsfu­llmakter som er stadfestet av fylkesmenn­ene i perioden 2013–2018. Den tar blant annet opp forholdet til arveloven og kompetanse­fordelinge­n mellom flere fullmektig­er og kommer med forslag til forbedring­er i dagens ordning. De mener blant annet at det bør opprettes en frivillig registreri­ngs- og oppbevarin­gsordning for fremtidsfu­llmakter slik det er for testamente­r.

– Ikke barnas ønsker

– Det er viktig, fordi det kan gå lang tid fra fullmakten opprettes og til den trer i kraft, sier de.

Lund og Kvisberg visberg sier at fullmaktsm­aktsgiver må tenke gjennom hva a han eller hun vil trenge bistand til og gi i klare instrukser.

– Det er viktig ktig at fullmakten kten lages for å ivareta reta fullmaktsg­iverens ens interesser, og at det ikke er barnas nas eller andres ønsker sker og behov som styrer innholdet. holdet. Hvis fullmektig­en igen skal dele ut gaver på å fullmaktsg­ivers vegne, må det settes av et tilstrekke­lig beløp for å dekke de fremtidige behovene til den som har laget fullmakten.

Et privat alternativ til verge En fremtidsfu­llmakt må være skrevet i god tid før en person blir syk, slik at det ikke er tvil om at han eller hun forsto innholdet i fullmakten da den ble laget.

Noen kontakter advokat, men man kan også lage en gyldig fremtidsfu­llmakt selv ved hjelp av to vitner.

Det er viktig å utnevne en eller flere fullmektig­er man stoler på. Venner kan også bli fullmektig, men tall viser at de fleste utnevner en fullmektig fra sin nære familie.

Viktig å ta med

– Mange fremtidsfu­llmakter inneholder bare instrukser om økonomiske forhold. Det kan komme av at malene som folk finner på nettet er nokså enkle. Statens sivilretts­forvaltnin­g utarbeider nå bedre eksempler på fremtidsfu­llmakt, sier seniorrådg­iver Ada Sofie Omsland Kjekstad ved Fylkesmann­en i Oslo og Viken. De får mange henvendels­er om ordningen med fremtidsfu­llmakt. Hun påpeker at en fremtidsfu­llmakt fre også bør ta opp op personlige forhold som bos bosted, helse og rett til ulike stønader, ikke bare betaling av regninger.

– Hvis en fremtidsfu­llmakt ikke dekker fullmaktsg­ivers behov for hjelp i fremtiden, kan det bli opprettet verge i tillegg til fullmakten, sier hun.

Legeerklær­ing er vesentlig De to forskerne sier videre at det bør utarbeides veiledning for legeerklær­inger for tidspunkte­t når fremtidsfu­llmakten skrives og når den trer i kraft. I ettertid kan det bli spørsmål om fullmaktsg­iver hadde evnen til å forstå betydninge­n av fullmakten- og dermed om fullmakten er gyldig.

Noen fremtidsfu­llmakter henviser til et testament: Utdeling av gaver og arveforsku­dd skal skje i henhold til dette.

Utdeling av større gaver må være tydelig fastslått i fullmakten. Hvis fullmaktsg­iveren sitter i uskiftet bo, så kan ikke fullmektig­en uten videre bestemme at boet skal skiftes. En slik avgjørelse krever blant annet at fullmakten omfatter personlige forhold. Dette kommer frem i en høyesteret­tsdom fra i år.

Hvis en fremtidsfu­llmakt ikke dekker fullmaktsg­ivers behov for hjelp i fremtiden, kan det bli opprettet verge i tillegg til fullmakten,

Ada Sofie Omsland Kjekstad, seniorrådg­iver hos Fylkesmann­en i Oslo og Viken

 ?? FOTO: TOR RICHARDSEN ?? OVERLATER ANSVAR: Mang ønsker å bestemme hvem som skal represente­re dem og ta seg av deres økonomi, når de ikke lengre klarer det selv, og lager en fremtidsfu­llmakt etter oppskrift på nettet.
FOTO: TOR RICHARDSEN OVERLATER ANSVAR: Mang ønsker å bestemme hvem som skal represente­re dem og ta seg av deres økonomi, når de ikke lengre klarer det selv, og lager en fremtidsfu­llmakt etter oppskrift på nettet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway