Bergens Tidende

Dødstallet stiger fortsatt etter bilbombe i Somalia

-

Dødstallet nærmer seg 100 etter at en bilbombe gikk av utenfor et skattekont­or i morgenrush­et i Somalias hovedstad Mogadishu.

– Antall bekreftede ofre er 76 drepte og 70 sårede. Tallene kan bli enda høyere, sa leder for den private ambulanset­jenesten Aamin, Abdukadir Abdirahman Haji lørdag.

I morgenrush­et Medina-sykehuset har bekreftet at 73 er drept. Shafi-sykehuset bekrefter å ha mottatt åtte drepte. Andre sykehus i byen har også mottatt drepte og sårede, opplyser polititals­mann Ahmed Bashane til DPA.

– Vi nærmer oss 100 drepte i dette forferdeli­ge angrepet, sier han.

Dødstallet hadde da steget gjennom formiddage­n lørdag etter at bilbomben rammet midt i morgenrush­et tidlig på dagen. Det ble først meldt om minst fem drepte.

Omfattende Øyenvitner forteller om omfattende ødeleggels­er.

– Dette er en dyster dag, sier øyenvitnet Ahmed Moalim Warsame.

Bilbomben gikk av ved en sikkerhets­kontrollpo­st utenfor et skattekont­or. Bilder fra stedet viser forvridde bildeler og lik som ligger på bakken. En stor svart røyksøyle steg opp fra stedet.

Ordfører Omar Mohamud Mohamed dro til stedet lørdag formiddag. Der fortalte han at flere av de drepte var universite­tsstudente­r.

– Jeg så mange drepte som lå på bakken. Noen av dem var politifolk, men flestepart­en var studenter, sier øyenvitnet Mohamed Abdi Hakim.

Politiet opplyser at to av de drepte var tyrkiske statsborge­re.

– Jeg fordømmer dette grusomme angrepet i Somalia. Mine tanker går til de som har mistet sine kjære. Somalias befolkning trenger fred og sikkerhet, skriver utenriksmi­nister Ine Eriksen

Søreide (H) på Twitter.

Al-Shabaab

Ingen har så langt uttalt at de sto bak bilbomben. Men den al-Qaida-tilknytted­e ytterliggå­ende islamistgr­uppen al-Shabaab har ofte stått bak tilsvarend­e angrep i Somalia.

Al-Shabaab ble fordrevet fra Mogadishu for flere år siden, men har i ettertid fortsatt å utføre angrep rettet mot sikkerhets­poster, restaurant­er og hoteller i byen.

Gruppen har påtatt seg skylden for en rekke tidligere angrep. Men den gjorde det ikke da over

500 mennesker ble drept i et lastebilbo­mbeangrep

14. oktober 2017, selv om gruppen ble anklaget for å ha stått bak.

Noen analytiker­e hevdet at al-Shabaab ikke hadde mot til å uttale at den sto bak 2017-angrepet, fordi dens strategi om å fremstille regjeringe­n som svekket, hadde begynt å slå tilbake.

Utenlandsk hjelp Al-Shabaab, som kontroller­er deler av Somalias sørlige og sentrale regioner, skaffer seg inntekter via et selvinnfør­t skattesyst­em som eksperter beskriver som utpressing av næringsliv og reisende som ankommer landet. Al-Shabaab tjener millioner av dollar i året på denne måten.

Somalia har siden 2012 vært styrt av en sentralreg­jering med støtte fra lokale klaner. Regjeringe­n støtter seg på styrker fra Den afrikanske union (AU).

Lørdagens angrep reiser bekymring rundt hvorvidt somaliske styrker er egnet til å overta ansvar for sikkerhets­situasjone­n i landet fra AUs styrker i de kommende månedene.

Samtidig har Somalia de siste årene fått mer hjelp fra USA. USA har intensiver­t bruk av droneangre­p mot al-Shabaab etter at president Donald Trump kom til makten, og USA har også s2tyrket de diplomatis­ke båndene til Somalia. I oktober gjenåpnet USA sin ambassade i Mogadishu.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway