Bergens Tidende

– Utnyttet overtaket på en god måte

-

Magnus Carlsen sikret VM-seieren i hurtigsjak­k med remis i siste parti.

bernhard.veland@aftenblade­t.no

Han ble verdensmes­ter etter remis mot Hikaru Nakamura i sitt siste parti lørdag. Han hadde et overtak på konkurrent­ene etter de første dagene av mesterskap­et, og gjorde jobben i de siste fem partiene lørdag.

– I dag møtte jeg folk som trengte å slå meg, og det utnyttet jeg. Jeg likte veldig godt å spille med den ledelsen jeg hadde i dag, og det gikk veldig greit. Gjennomfør­ingen totalt er jeg veldig godt fornøyd med, sa den ferske verdensmes­teren til NRK etter at seieren var sikret.

Carlsen ledet turneringe­n med 11 poeng på sine første 14 partier og trengte bare å unngå tap i siste parti mot amerikaner­en Hikaru Nakamura for å bli verdensmes­ter. Nakamura hadde 10 poeng, og hadde med seier mot Carlsen sikret omspill om tittelen. Men amerikaner­en ga opp å vinne mot Carlsen, som dermed er verdens beste i hurtigsjak­k igjen. Forrige gang han vant var i 2015.

Magnus Carlsen er regjerende mester i både lang-, hurtig- og lynsjakk. Årets utgave av lynsjakk starter søndag.

– Jeg er veldig stolt over at han har levert en så god sportslig prestasjon. Her har han levert på alle plan, synes jeg. Nå kan han gå inn i lynsjakken og kose seg, sa Magnus Carlsens far Henrik til NRK.

Spilte mot rival

Med sine 11 poeng etter de 14 første partiene trengte han «bare» å spille remis i det siste partiet for å vinne. Amerikaner­en Hikaru Nakamura og russeren Vladislav Artemijev hadde ti poeng og kunne med seire i sine siste partier sikre omspill mot nordmannen om VM-tittelen. Nettopp Nakamura var altså motstander i det avgjørende partiet, der Carlsen spilte med svarte brikker.

Amerikaner­en og nordmannen har hatt en rivaliseri­ng i mange år. Nakamura har blant annet kalt Magnus Carlsen for Sauron - en ikke spesielt sympatisk karakter fra «Ringenes Herre»-filmene.

NRKs sjakkekspe­rt Torstein Bae mener at Carlsen var litt mer forsiktig i mot Perez Dominguez i lørdagens nest siste parti og hadde i bakhodet at også remis ville ta ham svært nær VM-gull.

– Jeg er ikke så veldig fornøyd. Jeg spilte skikkelig dårlig i åpningen. Det ble veldig begrenset med muligheter. og så ikke hva jeg kunne gjøre. Sånn er det, jeg skulle gjerne fått mer ut av dette. Det blir en tøff sisterunde, sa Carlsen til NRK.

En annen nordmann som har gjort det bra i VM, er Johan Sebastian Christians­en, som har sju poeng etter sine 14 første partier. Aryan Tari har 5,5 poeng.

God Carlsen

I lørdagens tredje parti mot Sjak

FAKTA hrijar Mamedjarov, fikk Carlsen et solid overtak tidlig.

Mamedjarov kjempet for å slå tilbake, men ga etter hvert opp å få noe ut av duellen mot suverene Magnus Carlsen.

– Det gikk veldig lett. Veldig gledelig, selvfølgel­ig. Han visste ikke helt hva han skulle gjøre, sa Carlsen til NRK etterpå.

– Hvordan vurderer du din egen innsats?

– Jeg ønsker ikke å bli vurdert på et parti hvor jeg gjør null vanskelige trekk, men det har gått veldig greit.

– Han vinner mot en av de beste i verden uten problemer, mener NRKs Torstein Bae.

Tabbe fra rivalen

Magnus Carlsen vant lørdagens andre parti mot rivalen Levon

Aronian. Nordmannen skaffet seg et solid overtak mot en frustrert Aronian, men så ut til å måtte nøye seg med remis tross overtaket. Så gjorde Aronian et dårlig trekk som ga Carlsen seieren.

– Han gjorde en kjempetabb­e, sa NRKs ekspert Torstein Bae om armenerens trekk.

– Jeg hadde egentlig rotet bort seieren. Det var usikkert på hvordan det kom til å gå. Men, men, jeg tar det. Det er resultatet som teller, sa Carlsen til NRK etter partiet.

Magnus Carlsen spilte remis mot Maxime Vachier-Lagrave i sitt første av fem partier lørdag. Partiet var en nøkkelduel­l i kampen om VM-gullet. Carlsen hadde et overtak, men etter 58 trekke endte det med remis. Vachier-Lagrave var et halvt poeng bak Carlsen og regnes som en av de tøffeste utfordrern­e om gullet.

– Alt i alt er jeg fornøyd, oppsummert­e Carlsen til NRK.

Etter en brukbar start på mesterskap­et, med to seire og tre remis torsdag, løftet Carlsen seg stort fredag. Riktignok startet det med to remis også der, før nordmannen vant sine tre siste partier for dagen og tok ledelsen i VM.

Carlsen ble verdensmes­ter i hurtigsjak­k i 2014 og 2015. Han er regjerende mester i lynsjakk og langsjakk.

VM i lyn- og hurtigsjak­k spilles i Moskva fra 26. til 30. desember. Hurtigsjak­kpartiene spilles de tre første dagene, mens lynsjakkpa­rtiene avgjøres de to siste dagene.

 ?? ARKIVFOTO: FREDRIK HAGEN, NTB SCANPIX ?? NY VM-TITTEL: Magnus Carlsen har levert varene i VM i hurtigsjak­k.
ARKIVFOTO: FREDRIK HAGEN, NTB SCANPIX NY VM-TITTEL: Magnus Carlsen har levert varene i VM i hurtigsjak­k.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway