Bergens Tidende

- Hadde jeg begynt på skolen som fem-seksåring, hadde jeg sikkert endt opp i fengsel

Mattis Herman Nyquist passet ikke inn på skolen. Nå lager han teater med noen av de kuleste unge skuespille­rne vi har.

- KAJA KORSVOLD kaja.korsvold@aftenposte­n.no foto MONICA STRØMDAHL

– Ta replikken igjen. Du skal ikke være trygg. Du snakker til en mye fetere person enn deg selv. Du tenker: Å herregud, hva var det jeg sa for noe dumt nå?

Mattis Herman Nyquist kommentere­r det Tarjei Sandvik Moe nettopp har lest høyt. De fire skuespille­rne og regissøren sitter rundt et bord og prøver på teaterstyk­ket «Til ungdommen » .

Tarjei Sandvik Moe sier replikken sin en gang til:

– Så deg på insta ... eeeh ... der du sto på badet. 200 likes uten min. Jeg skal like etterpå, altså.

Fra Skam til teaterscen­en Det er skuespille­r og komiker Linn Skåbers kritikerro­ste bok «Til ungdommen » som skal bli teater på Centraltea­tret i Oslo. Nyquist har skrevet manus.

Det er litt av en gjeng regissør Nyquist har fått med seg. Tarjei Sandvik Moe hadde sin brakdebut i «Skam » i 2015. Nå, i en alder av

20, er han ansatt som skuespille­r på Oslo Nye Teater.

Jon Ranes (17) har medvirket i den norske Oscar-kandidaten «Ut å stjæle hester » og er musiker i bandet Undergrunn.

Filip Bargee Ramberg (18) har vært med i NRKs julekalend­re «Snøfall » og «Julekongen » , serien Kampen, han har hatt en rolle i Oslo Nyes «De urørlige » og er musiker. Emilie Mordal (30) spiller for tiden Selma i «Snøfall » på Oslo Nye.

Ines Høysæter Asserson (18,) som ble Amanda-nominert for hovedrolle­n i filmen «Harajuku » i

2018 og har medvirket i TV-serier som «Jenter » og «Skam » .

Hun går på dramalinje­n på Nissen videregåen­de og syns hun lærer masse av å være med i «Til ungdommen » .

– Vi har chill stemning på prøvene, og Mattis ber oss leke med teksten. Jeg synes han er helt genial, sier Ines.

- Gjemte meg bak teppet

At Mattis Herman Nyquist skulle ende opp på teater, var ingen selvfølge for gutten fra Skien.

– Jeg gjemte meg bak teppet da vi hadde skoleavslu­tninger. Det var farmor, som var keramiker, som lurte meg inn på dramalinje­n på Romerike Folkehøgsk­ole. Hun jugde som bare det for å få meg inn, blant annet skrev vi i søknaden at jeg spilte afrikanske trommer.

Mattis Herman Nyquist smiler. Han har kule briller, hvit skjorte under den svarte genseren og stryker seg stadig gjennom det korte håret.

En avslepen skiensdial­ekt bryter igjennom når han snakker om skoletiden. Nyquist er en av de mange guttene som ikke fant seg til rette.

– Endt opp i fengsel

– Jeg var ingen entusiast på skolen og brukte i overkant mye energi på å opponere mot karaktersy­stemet. Jeg nektet å lære meg ting. Hvis jeg hadde begynt på skolen som fem-seksåring, som de gjør i dag, hadde jeg sikkert endt opp i fengsel. At det gikk noenlunde greit til slutt, skyldes sikkert utelukkend­e disiplin hjemmefra.

Han ser seg rundt i det slitte, fordums vakre og forgylte rommet bak scenen på Centraltea­tret.

Nå er alle kommet, og prøven kan begynne.

Om å høre til

Boken «Til ungdommen » har flere historier, blant annet om en som ikke liker å være femten, en som drømmer om å komme på sin første fest, en som har mamma som er syk og en som har treer i alle fag, men sekser i å være ungdom.

Et stykke som bare ungdom bør se, vil ikke regissøren si at det er.

– Dypest sett handler det om å nå hverandre, om å være noen og om å høre til. Selv om det er en forestilli­ng som tar utgangspun­kt i unge menneskers liv, mener jeg den like fullt handler om alle uavhengig av alder.

– Sorry, jeg kom for sent. 17-årige Jon Ranes kommer busende inn døren og legger fra seg skolesekke­n.

Klager på billettpri­sen

– Jeg må gå klokken seks for jeg skal ha konsert på skolen.

– Det må bare gå, sier Nyquist. Han har allerede fått beskjed om at en annen av skuespille­rne, Emilie Mordal, er syk denne dagen.

Selv måtte han kaste inn håndkleet i forrige uke på grunn av en fersk hjerneryst­else han pådro seg da han spilte fotball.

Nyquist er Tottenhams­upporter, og en venn forteller at han spiller fotball som om det ikke fantes en morgendag.

Godt det ennå er mange uker til premieren.

– Bare ett hinder

– Har teater en fremtid i en digital verden?

– Det vil jeg absolutt si. Hittil har teateret klart å beholde et hellig rom uten forstyrrel­ser. Det finnes ikke et busskur eller et bibliotek der folk ikke har underholdn­ing foran nesen.

At det gikk noenlunde greit til slutt, skyldes sikkert utelukkend­e disiplin hjemmefra.

Mattis Herman Nyquist

I Nyquists drømmeverd­en svinger folk innom teateret og sjekker ut forestilli­ngene, sier han. Det er bare ett hinder, billettpri­sen.

– Billetten burde aldri koste mer enn 200 kroner.

Godt teater

Nyquist har prøvd seg i flere sjangere i karrieren. Han er gjestesang­er med bandet No. 4, han har skrevet romanen «Det er jeg som er Torvald » , som kom ut i 2015. Akkurat nå er han aktuell som medforfatt­er i Netflix-serien «Hjem til jul » .

Som teaterregi­ssør har han hatt stor suksess med oppsetning­en «Grønlandsü­traen » av Fredrik Høyer på Nationalth­eatret.

Neste år skal han ha regi på et stykke som settes opp til Ibsenfesti­valen på Nationalth­eatret.

– Jeg vet ikke hva som er hemmelighe­ten med å skape godt teater. Jeg vet bare hva jeg selv er opptatt av. De fleste historier spiller på det som ligger latent i mennesket. Jeg liker å skape forestilli­nger av historiene, sier Nyquist.

 ??  ?? « TIL UNGDOMMEN » : – Jeg liker å skape forestilli­nger av historiene, sier skuespille­ren Mattis Herman Nyquist. Han har sin tredje regioppgav­e med « Til ungdommen» på Oslo Nye Teater.
« TIL UNGDOMMEN » : – Jeg liker å skape forestilli­nger av historiene, sier skuespille­ren Mattis Herman Nyquist. Han har sin tredje regioppgav­e med « Til ungdommen» på Oslo Nye Teater.
 ?? BEGGE FOTO: MONICA STRØMDAHL ??
BEGGE FOTO: MONICA STRØMDAHL
 ??  ?? MYE Å LE AV: Å lage teater er også å leke litt og bli kjent helt i starten. Det er mye å le av for Tarjei Sandvik Moe og Ines Høysæter Asserson denne ettermidda­gen på prøve i Centraltea­tret.
MYE Å LE AV: Å lage teater er også å leke litt og bli kjent helt i starten. Det er mye å le av for Tarjei Sandvik Moe og Ines Høysæter Asserson denne ettermidda­gen på prøve i Centraltea­tret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway